Innenriks

Kriminelle biler på hemmelig lager

– Vi må ha disse bilene på hemmelig sted ellers risikerer vi det som vi haropplevd flere ganger tidligere at folk bryter seg inn for å få tak i bileneller ting de har i den sier politiinspektør Stig Duaas ved Oslopolitidistrikt.

Et betydelig antall biler beslaglegges årlig av Oslopolitiet men de fårbare medhold av retten til i å inndra mellom ti til tjue biler årlig.Politiet mener dette ofte skyldes at de kriminelle lærer seg hvordan de kanunngå at bilene deres kan bli inndratt.

Kan stå lenge

Inne på det hemmelige lageret et sted i Oslo står det parkert mangeforskjellige biler. En mørk svær chrysler ser fin ut utenfra men innvendiger den plukket fra hverandre etter etterforskernes jakt på stoff. To mindrelastebiler fra et budfirma står parkert ved siden av hverandre. De skal hahatt andre varer om bord enn det som framgår på en fraktseddel.

En BMW kabriolet er fortsatt flott men svært nedstøvet. I dag når det ervanlig med minst to runder i rettsapparatet kan det ta lang tid fra bilenebeslaglegges til det er endelig avgjort om politiet får inndra bilen ellerom den tiltalte får bilen tilbake.

– Tar det meste

Politiet har i dag rett til å beslaglegge biler og andre verdigjenstanderdersom de mener dette er kjøpt for penger som er innbrakt via kriminaliteteller dersom bilen eller gjenstanden er brukt i forbindelse med en kriminellhandling.

– I utgangspunktet tar vi det meste dersom en person har 50.000 kroner iinntekt ifølge ligningen men kjører rundt i en flott bil og har mange kilomed gull rundt halsen sier Eirik Jensen fungerende inspektør vedOrganisert kriminalitet på Oslo politidistrikt.

Fulle av hulrom

Etter å ha tatt gjort slike beslag må politiet parallelt med straffesakenmot personen kreve bilen og gjenstandene inndratt til fordel forstatskassen.

– Noen av bilene vi får medhold i selger vi. Den dyreste vi har solgt allede årene jeg har holdt på med dette var for over 300.000 kroner. Men andrebiler selges som delebiler eller må rett og slett gå til opphogging. Noenhar mange hulrom og hemmelige steder der det er smuglet narkotika. Dissebilene ønsker vi ikke ut på markedet igjen forklarer Duaas.

Der det svir mest

Ved organisert kriminalitet-enheten merker de at stadig flere de er bortihar inngått innfløkte leieavtaler om bil med leasingfirmaer slik at det ervanskelig for politiet å beslaglegge bilen.

– Det som svir mest for mange av disse gutta er når vi tar gullsmykkene ogbilene deres sier Jensen. Han mener mange av de kriminelle i dag rett ogslett får opplæring i politiets metoder når de sitter tiltalt i sin egenstraffesak.

– Fordi det stilles så strenge krav til bevisføring må vi forklare sværtdetaljert om hvordan vi går fram under etterforskningen. Dette lærer de avog gjør det annerledes neste gang forklarer Jensen.

Ikke alltid luksusklasse

Også på vold- og sedelighetsavsnittet beslaglegger de biler som er brukt iforbindelse med kriminalitet.

– I fjor beslagla vi tre til fire biler ikke alltid i luksusklassen. Men erbilene brukt i forbindelse med en kriminell handling kan vi gå til rettenog kreve dem inndratt og solgt til inntekt for statskassa fortellerpolitiavdelingsleder Finn Abrahamsen.

Er en bil for eksempel brukt til å reise til et sted der en person begår etdrap kan politiet kreve bilen inndratt.

Mer fra Dagsavisen