Innenriks

Krever løsning for kamptolkene

Flere partier på Stortinget jobber nå sammen for å gi 26 afghanske kamptolker opphold i Norge.

- Vi må finne en løsning for disse tolkene. Det er livsfarlig for dem å være i Afghanistan, det er en sikkerhetsrisiko for Norge og det er uanstendig av land å bruke dem i front, for så å dumpe dem idet vi reiser hjem igjen, sier SVs Karin Andersen til Dagsavisen.

Dagsavisen vet at flere partier på Stortinget nå jobber sammen for å finne løsninger for afghanske kamptolker som har jobbet for Norge under oppdrag i Afghanistan, og som senere har fått avslag på opphold i Norge. Foruten SV, ønsker også KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, at de gjenværende tolkene skal få oppholds- og arbeidstillatelse i Norge.

- Regjeringen behandler dette som et spørsmål om asyl og innvandringspolitikk, men det er det ikke. Dette er forsvarspolitikk: Vi snakker om å gi opphold til en avgrenset gruppe med navngitte personer som har jobbet for Norge, båret uniform og våpen og som nå lever i stor fare på grunn av denne jobben, sier Andersen.

 

Les histoiren om "Abdullah"

 

23 har fått opphold

Tall fra Justisdepartementet viser at siden oppstart av spesialordningen for lokalt ansatt personell fra 2012 og fram til i dag har man behandlet 125 saker fra tolker og såkalte «house staff», som renholdere, snekkere, og vedlikeholdsarbeidere.

Av disse har kun 23 tolker fått innvilget opphold i Norge, sammen med medfølgende familie tilsvarer det om lag 70 personer. 26 tolker har fått avslag på sine søknader og er fortsatt i Afghanistan.

I tillegg til et krav om beskyttelsesbehov, er eneste kriterium for å få opphold at tolkene hadde hatt et direkte ansettelsesforhold til norske styrker eller myndigheter per 1. januar 2011 eller senere. Ifølge veteranforbundet SIOPS har tolkene som har fått avslag jobbet i samme område, jobbet sammen med og hatt samme oppgaver som dem som har fått asyl. SIOPS mener flere av avslagene er ubegrunnet.

 

Opprop

Sammen med Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF) og Norges Offisersforbund (NOF), lanserte i går SIOPS et opprop hvor de krever at storting og regjering gir en ny og rask vurdering av beskyttelsesbehovet til de 26 tolkene.

«Disse menneskene lever nå i skjul i ulike provinser i Afghanistan, med trusler fra Taliban som følge av å ha jobbet for våre styrker. For oss som veteraner, soldater og offiserer strider dette mot grunnleggende militær ledelsesfilosofi: Løs oppdraget - ta vare på dine kvinner og menn», heter det i oppropet.

- Vi frykter at liv kan gå tapt i denne prosessen. Hvis det skjer, vil det for meg som veteran være vanskelig å leve med. I anstendighetens navn må vi ta vare på dem før det er for seint. Regjeringen gjemmer seg bak at dette er en innvandringspolitisk sak, det er det ikke. Det er en forsvarssak, sier rådgiver i SIOPS Arve M. Aasbak.

Han viser til at en rekke ISAF-land, som blant annet USA, Tyskland, Frankrike, Italia og Sverige, har tatt med seg tolkene hjem når de har avsluttet sine oppdrag.

- Hva er det som gjør at Norge tolker beskyttelsesbehovet til kamptolkene annerledes enn andre ISAF-kand? Det handler om behov for beskyttelse og at vi må ta vare på disse mennene, sier Asbak.

Mer fra Dagsavisen