Høyre og Frp skal presentere en liste med innstrammingsforslag til Venstre og KrF. Det spekuleres i om de vil samarbeide med andre enn Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF). Skjer det, er det brudd på asylavtalen, mener sentrumspartiene. FOTO: HILDE UNOSEN

Ingen avtale uten V og KrF

Samarbeider regjeringspartiene med andre partier enn KrF og Venstre om asylinnstramminger, er det brudd på asylavtalen og regjeringskrise, mener kilder i sentrum.

Frp og Høyre på Stortinget er i gang med å lage en liste med forslag til innstramminger i asylpolitikken. I Dagsavisen i går forklarte Frps Harald Tom Nesvik at når forslagene er klare, skal regjeringspartiene henvende seg til KrF og Venstre for å få flertall for forslagene.

Vender sentrum tommelen ned til forslagene, kan regjeringen danne flertall med andre partier, som Ap og Sp, slik det står skrevet i samarbeidsavtalen.

– Regjeringspartiene søker flertall der flertall finnes, sa Nesvik til NRK.

Det har skapt stor irritasjon i sentrumspartiene. Flere kilder poengterer at et slik trekk vil være brudd på en annen avtale, nemlig asylavtalen. «Da er det heller ikke noe grunnlag for samarbeidsavtalen», sier en sentral sentrumskilde. Med andre ord: En regjeringskrise.

ARNE STRAND: Borgerlig sammenbrudd

Uoversiktlig situasjon

– Så lenge løsningene de finner er innenfor asylavtalen, kan Høyre og Frp snakke med andre partier, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Hvis det kommer endringer som ikke er innenfor avtalen, kan Høyre/Frp danne flertall med Ap?

– Da har ikke vi en helhetlig avtale på det området, sier Hareide.

– Vi forholder oss til at vi har en asylavtale med regjeringen, sier André N. Skjelstad, stortingsrepresentant for Venstre.

Flere kilder i begge partier oppfatter at situasjonen nå er veldig uoversiktlig.

LES OGSÅ: Enighet om asylavtale

Forslag

I gårsdagens avis sa Nesvik at regjeringen har «skissert» forslag til endringer. Nå er det opp til Høyre og Frp på Stortinget å «konkretisere dette» og fremme egne forslag. Også dette vekker dårlige følelser i sentrum.

– Jeg trodde regjeringen hadde diskutert hvilke tiltak de mente var riktige da de la fram sitt tilleggsnummer til budsjettet for en uke siden. Jeg kan ikke se for meg at stortingsgruppene til Høyre og Frp én uke etterpå skal kunne komme på tiltak som er så mye bedre og klokere enn det Erna og Siv har foreslått, sier Hareide.

– Vi kan gjerne se på innspill. Men regjeringen har all mulighet til å gjennomføre tiltakene de allerede har fått med oss og KrF på. I asylavtalen og i avtalen vi inngikk i april, ligger det en rekke innstramminger som ikke er gjennomført, sier Skjelstad.

LES OGSÅ: Frp sier tja til asylsamtaler

Ikke bare innstramning

Ifølge Frp skal forslagslista kun inneholde innstramminger. Heller ikke her blir det lett å få med seg sentrumspartiene.

– Kan KrF være med på en avtale med bare innstramminger?

– Selvfølgelig ikke, svarer Hareide.

– Det blir feil. Vi må ha effektive løsninger for retur, men også sikre gode tilbud til dem som skal få opphold, sier Skjelstad i Venstre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!