Innenriks

– Hjelp folk ute på arbeidsplassene

– Det hjelper ikke å skape flere jobber for folk med nedsatt arbeidsevne hvis de ikke følges opp ute på arbeidsplassene, mener Øystein Spjelkavik, forsker ved OsloMet.

– Slutt med alle slags forberedende tiltak og kurs. Hent heller inn jobbspesialister som hjelper folk ute på arbeidsplassene. Det vet vi har dokumentert effekt, sier Spjelkavik, som forsker på arbeidsinkludering ved OsloMet.

Antallet uføretrygdede økte kraftig i fjor. Det er nå rundt 340.000 personer som mottar uføretrygd. Samfunnsøkonom Knut Røed mener trygdesystemet er overmodent for en omlegging.

– Det fundamentale problemet er at de som har nedsatt arbeidsevne ikke får jobb. Offentlig sektor må ta et større ansvar og skape flere arbeidsplasser, uttalte Røed til Dagsavisen.

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, fulgte opp og støttet Røed. Ap vil ha en aktivitetsreform for unge som har en gradert uføretrygdytelse. Partiet vil gi denne gruppen jobbgaranti. Hvis ikke Nav greier å skaffe jobb, mener Ap at kommunene må stille opp og gi relevant arbeid. Målet på sikt er at jobbgarantien skal gjelde for alle som går på en gradert trygdeytelse.

– Nok arbeidsoppgaver

Spjelkavik er for økt bruk av lønnstilskudd, men han er skeptisk til forslaget om å skape nye arbeidsplasser forbeholdt målgrupper som Nav ikke lykkes med.

– Jobbspesialister i og utenfor Nav klarer å finne både små og store jobber til masse folk med nedsatt arbeidsevne. Man må ikke opprette særegne stillinger som er forbeholdt en spesiell type mennesker, men folk som har større og mer komplekse utfordringer ramler ut igjen hvis de ikke følges opp ute på arbeidsplassene.

Han sier det er forsket lite på effekten av tett oppfølging på arbeidsplassen i Norge, men at forskning fra utlandet viser at det er en klar sammenheng.

– Når det settes inn jobbspesialister som ikke har for mange personer i sin portefølje, sånn at de får tid til kvalitetsoppfølging på arbeidsplassen, har det en dokumentert effekt.

Les også: – Ungdom presses over på uføretrygd

Underkommunisert

Spjelkavik mener viktigheten av tett oppfølging og tilrettelegging er underkommunisert i debatten om hvordan man skal lykkes med å skape et mer inkluderende arbeidsliv.

– Oppfølgingsoppgaven kan ikke overlates til arbeidsgiverne og arbeidsplassene alene. Det er ofte snakk om personer som aldri har satt sin fot på en arbeidsplass og som har store helse- eller atferdsproblemer. Problemene forsvinner ikke av seg selv når folk kommer til en arbeidsplass, sier han og legger til:

– Politikerne må bevilge ressurser til langvarig oppfølging. Nav kan ikke drive oppfølging på nettet eller kontoret. Folk med fagkompetanse må være ute og hjelpe til for å øke mestringsutfordringene.

Han mener også at det må brukes mye mer ressurser på å lære opp ulike virksomheter i hvordan de kan bli bedre på å inkludere arbeidstakere med psykiske og sosiale utfordringer.

Spjelkavik er for øvrig enig med samfunnsøkonom Røed i at offentlig sektor må ansatte flere med nedsatt arbeidsevne.

– Det gjelder offentlig sektor i alle land. Sektoren er så å si stengt for folk med nedsatt arbeidsevne. De statlige virksomhetene må være innovative og gå nye veier.

Les også: – Jeg ville bare komme meg ut av dette håpløse Nav-systemet og klare meg selv

Mer fra Dagsavisen