Nyheter

Håper på 
grønn heder

MILJØ: Oslo er en av fem byer som konkurrerer om å bli europeisk miljøhovedstad i 2016.

Byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V), peker på en rekke gode grunner til at EU bør kåre Oslo til «European Green Capital»:

* Kollektivandelen har gått opp fra 20 til 30 prosent siden 2005.

* Bilandelen har gått ned fra 45 til 35 prosent i samme periode.

* Oslo har flere elbiler per innbygger enn noe annet sted i verden. Antallet elbiler i Oslo og Akershus vil passere 22.000 i løpet av neste år.

* Siden 2004 har avfallsmengden per person gått ned. I dag resirkuleres mer avfall enn det som ender opp som restavfall.

Ikke bare god

EU har kåret Europas miljøhovedstad siden 2010. Både Stockholm og København er blant de tidligere vinnerne. Oslo har i år kommet til finalen sammen med Essen, Ljubljana, Nijmegen og Umeå. Vinneren kåres 24. juni.

Et avhengig panel av eksperter skal nå vurdere de fem byene opp mot hverandre ut ifra 12 ulike kriterier. Det er ikke gitt at Oslo vil komme godt ut av det på alle områder. For eksempel er det ikke lenge siden ESA, EFTAs overvåkingsorgan, kritiserte Oslo for dårlig luftkvalitet. Dette har vært et problem i vintermånedene i årevis. Oslopolitikerne har likevel ikke klart å komme opp med noen effektive mottiltak så langt.

- En av de beste

Hovedkildene til Oslos utslipp av klimagasser er transport (50 prosent) og oppvarming av bygg (35 prosent). Bystyret har vedtatt at utslippene skal halveres innen 2030.

- Oslo er allerede en av Europas mest klima- og miljøvennlige byer, men vi kan bli enda bedre. Målet er at vi skal være et utstillingsvindu for andre byer og regioner, og inspirere til positiv endring andre steder, sier Melby i en artikkel på kommunens egne nettsider.

Ifølge søknaden som har ført til at Oslo nå kan bli europeisk miljøhovedstad, var utslippene av CO2 per innbygger i Oslo på 2,2 tonn i året i 2011.

I mars uttalte Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, til Dagsavisen at «i en lavutslippsverden skal utslippene ned til 2 tonn utslipp av klimagasser per verdensborger. I dag slipper hver nordmann ut om lag 10 tonn.»

Godt utgangspunkt

Hambro påpekte da at «for Norge betyr dette målet at alle sektorer i samfunnet må gjennom en total forvandling. All transport, energien vi bruker, alt vi produserer må skje med fornybar energi, med minimale utslipp.»

Bevisst politikk gjennom mer enn 100 år har gitt Oslo et godt utgangspunkt for å lykkes med sine klima- og miljøbestrebelser:

* To tredeler av Oslos totale areal er dekket av skog.

* 10 vassdrag med grønne vegetasjonsbelter renner fra skogen til fjorden og utgjør «hovednervene i byens blågrønne struktur».

* 10 prosent av kommunens areal er vernet for å ivareta det biologiske mangfoldet.

* Oslo er den kommunen i Norge med flest registrerte arter, samt flest truede arter.

- Jeg håper Oslo drar hjem seieren. Det er viktig for Oslos videre miljøsatsing at vi får en slik anerkjennelse, sier Melby.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen