Innenriks

- En flott og uredd person har gått bort

I SORG: Vennene og kollegene husker Nini Stoltenberg som flott, uredd, sterk, engasjert og morsom. I går døde hun etter lengre tids sykdom.

Den kjente TV-personligheten og samfunnsdebattanten Nini Stoltenberg ble bare 51 år gammel. Hun var søsteren til tidligere statsminister Jens Stoltenberg og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, og datteren til toppdiplomat og politiker Thorvald Stoltenberg og politiker og toppbyråkrat Karin Stoltenberg.

- Det er med stor sorg vi mottok budskapet om Nini Stoltenbergs bortgang. Nini var en viktig stemme i samfunnsdebatten om ruspolitikk og var med på å utfordre oss alle til å tenke nytt. Våre tanker går til Thorvald, Camilla og Jens. Jeg har vært i kontakt med familien og overbrakt mine kondolanser, sier Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet.

«Cherry Darling»

Første gang Nini Stoltenberg havnet i medienes søkelys var helt tilbake i 1981. Den da 18 år gamle Stoltenberg så Bruce Springsteens aller første konsert i Norge i Drammenshallen. Og da Springsteen dro i gang låten «Cherry Darling» inviterte han jenta på første rad opp på scenen for å danse.

Siden tidlig på 90-tallet hun vært profilert som journalist, programleder og TV-personlighet. Mest kjent var hun nok likevel for sitt engasjement i narkotikapolitikken.

Les også: - Jeg er voldsomt stolt

Samfunnsdebattant

I 2001 sto Stoltenberg fram som narkoman, og var svært åpen om sitt eget narkotikamisbruk. Hun brukte store deler av de siste 10 åra som en markant stemme i narkotikadebatten her til lands, og tok til orde for en liberalisering av narkotikapolitikken hun mente var feilslått.

- Jeg har ramlet og krabba meg opp igjen, ramlet og krabba opp igjen, sa Nini selv i et intervju med VG i 2003.

Arild Knutsen, daglig leder i Foreningen for human narkotikapolitikk sier at Nini Stoltenberg var hans store inspirator.

- Nini hadde stor integritet. Det var henne jeg først søkte råd hos. Det var hun som fikk meg i gang med det arbeidet jeg gjør nå, å finne ikke-moraliserende samarbeidspartnere på rusfeltet. Nini var aktiv i Narkotikapolitisk Forening og en pioner i kampen for en mer human narkotikapolitikk. Hun var sterk og klar og inntok aldri noen offerrolle. Hun ga råd til sin egen familie og fikk til og med faren sin, Thorvald, til ikke å heve pekefingeren, men sette seg ned og lytte, og å gå ut og gjøre noe med det: Kjempe for en mer human og bedre narkotikapolitikk, sier Knutsen.

Han var til stede i begravelsen til Ninis forlovede og samboer, Karljohn Sivertzen, som gikk bort 26. mars i fjor. Ninis mamma, Karin Stoltenberg, døde sju måneder tidligere, 17. oktober 2012.

- Jeg føler med familien hennes nå, som er blitt så hardt rammet, sier Knutsen.

Les også: Viste oss alle hvor sårbart livet er

Uredd og flott

Forfatter og skribent i Dagsavisen, Ingvar Ambjørnsen, har både gjennom litteraturen og mediene vært en viktig stemme i narkotikadebatten. Han skriver til Dagsavisen at han kjente Stoltenberg.

- Og jeg synes dette er forferdelig trist. En flott og uredd person har gått bort, skriver Ambjørnsen.

- Hvem kjente ikke Nini? Mine kondolanser til familien, sier Kirsten Frigstad, daglig leder i 24SJU, lavterskeltilbudet Kirkens Bymisjon driver for de mest utsatte rusavhengige i Oslo sentrum.

Liv Jessen, mangeårig leder av ProSentret, tror Stoltenberg har vært svært viktig for narkotikadebatten.

- Jeg er helt overbevist om at hun har betydd noe for mange da hun modig sto fram som rusavhengig og til og med klarte å si at heroin var godt, og derfor viktig å holde seg unna. Og så synes jeg det var strålende at hun refset sosialarbeidere for holdninger som påførte mer skam. Det er en sjelden debatt i Norge. Ninis stemme var viktig, selv om det er altfor seige motkrefter. Synd hun ikke fikk være med å slåss mot Høyres svært konservative ruspolitikk, sier Jessen.

Programleder

På 90-tallet var Stoltenberg utegående reporter i Ole Paus´ talkshow «På tide». Hun jobbet også tett på Norges første kvinnelige talkshowvert, Mona Høiness.

- Jeg vil alltid huske Nini som en vakker, morsom og sprudlende jente. Hun var innspillingsleder da jeg hadde «Argus» på TV3, sier Høiness.

I «Argus», som ble sendt i 1993 og 1994, spente temaene fra «vinens gleder» i ett program, til «kvinner med alkoholproblemer» i neste. For ikke å snakke om «kvinner som tenner på menn i uniform» der Nini like godt dresset opp Mona som drillpike, og alle gjestene stilte i uniform.

- Nini var godt likt av crewet i «Argus». Jeg husker spesielt en biltur fra Geilo til Oslo, der jeg skulle kjøre Nini hjem. Hun fortalte morsomme historier hele veien. Det var ikke et kjedelig øyeblikk. Jeg lo fra Holms Hotell og hjem. Jeg synes det er fryktelig trist og overraskende å høre at hun er død, sier Høiness.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen