Reportasje
Slik skal Karl XII ha stått og kikket fram mot fienden. Påtroppende kommandant Magne Rannestad viser kongens positur på toppen av brystvernet foran de svenske løpergravene da det dødelige skuddet falt. FOTO: MIMSY MØLLER
Hvem drepte krigerkongen?
Kong Karl XII var berømt og beryktet. Tirsdag er det 300 år siden han døde i Halden. Hvem som skjøt, er fortsatt en diskusjon. Den uredde og gåtefulle kongen inspirerte sine soldater og fascinerte en hel verden. Men hans manglende frykt skyldtes mest sannsynlig en diagnose. Var kula norsk eller svensk? Og av jern eller bly?
Mens kanonene fra de norske fortene spydde sine dødelige kuler ut i desembernatta, sparket den 36 år gamle svenske kongen de grove støvlene inn i de myke sidene av jordveggen i den svenske skyttergrava.
Med hjelp av en adjutant løftet kongen seg opp over brystvernet, de jordfylte, flettede skansekurvene. På toppen av kurvene lå faskiner, bunter av kvist. Kongen fant en god posisjon, og skuet framover. Et par hundre meter foran seg hadde den svenske kongen de mektige murene til Fredriksten festning. Han så etter tegn på om nordmennene samlet seg til et motangrep.
Det er kvelden den 11. desember 1718. To og et halvt år har gått siden han var her sist. Den gangen lyktes han ikke å ta den norsk-danske festningen etter et halvhjertet, dårlig planlagt angrep på Norge. Der krigsmålet kan ha vært å ta landet og bruke Norge som byttemiddel i Den store nordiske krig som hadde pågått siden 1700. Nå er oddsene på hans side.