Helg

Hans Olav Lahlum: – Det er tydelig provoserende for en del at jeg vil betale mer skatt

Mange ble provosert da forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum ville betale 100.000 kroner mer i skatt, men han lot seg ikke stoppe av det.

Hvem: Forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum.

Hvorfor: Betaler mer skatt enn han må.

Har du blitt kvitt de 100.000 kronene nå?

– Jeg betalte tirsdag. Etter at jeg sendte beskjed til det lokale skattekontoret på Gjøvik, fikk jeg et vennlig svar med takk for at jeg ville bidra til fellesskapet og den nødvendige betalingsinformasjonen med KID-nummer.

Før det fikk du igjen hele 360.000 kroner i skatteoppgjøret…

– Det som utløste innbetalingen av 100.000 kroner var jeg fikk uventet mye igjen på skatten. Jeg visste at jeg ville få igjen penger, men ble sjokkert da det ble så mye. Jeg har fulgt med for dårlig på skatteinnbetalingene. Så begynte jeg å tenke over dette med skatt. Det er jo en problemstilling jeg har vært inne på før, at de med høy inntekt bør betale mer i skatt for bidra mer til fellesskapet og velferdstjenestene. Da jeg tok opp dette for to år siden, da jeg var kandidat til Stortinget, fikk jeg tilbakemeldinger fra høyresiden om at jeg bare kunne betale mer skatt selv, men nå når jeg har gjort det, får jeg høre at jeg i stedet burde gitt pengene til private formål.

Les også:«Isbjørngåten»: Godt krimtrekk fra Hans Olav Lahlum

Ja, en del har latt seg provosere av det du har gjort, blant annet Høyres Heidi Nordby Lunde. Hva tenker du om det?

– 95 prosent av reaksjonene har vært veldig positive, men det har også vært overraskende mange negative tilbakemeldinger. Hvis jeg hadde gitt 100.000 kroner til for eksempel Røde Kors eller Amnesty International, tror jeg ikke det ville ha fått så mye oppmerksomhet, men det er tydelig provoserende for en del at jeg vil betale mer skatt. Deres reaksjoner har gått på at jeg ikke har kontroll over hvordan skattepengene brukes og at jeg ville ha fått mer målrettet bruk av pengene mine hvis jeg hadde gitt dem til et godt formål. Jeg har for eksempel sjakkvenner som mener jeg burde ha gitt dem til sjakkformål.

Mener du at all bruk av skatt fornuftig?

– Nei, jeg har mange kommentarer til bruken av skattepenger, slik som den offentlige støtten til Human Rights Service. Men det er likevel en dårlig unnskyldning for ikke å ville bidra til fellesskapet. Det alt vesentlige av skatteinntektene går til viktige oppgaver som samferdsel, skole, politi og rettsvesen.

Er du en som klarer seg med lite siden du bare kan gi bort 100.000 kroner sånn uten videre?

– Jeg bor alene på Gjøvik og har ikke båt eller bil eller barn, og jeg reiser ikke på cruise. Med bare mine egne utgifter kommer jeg godt ut med en sjusifret inntekt, selv om jeg spiser ute nesten hver dag.

Bør flere gjør som deg og betale frivillig tilleggsskatt?

– Jeg er fullt klar over at man for eksempel med en stor familie eller høye boutgifter kan ha en presset økonomi også med høy inntekt. Jeg mener på ingen måte at alle med millioninntekt nå bør betale frivillig tilleggsskatt, men noen av oss som kommer godt ut av det, bør vurdere å gjøre det, både blant dem som tilhører venstresiden og de som tilhører høyresiden. Det er en del rikinger blant dem som har den regjeringen de vil ha nå, som burde bidra mer. Slik kan de jo også støtte det regjeringen ønsker mer av, slik som veiutbygging.

Les også:En stor krimforfatter verdig?

Kommer du til å betale mer skatt enn du må om igjen?

– Jeg kommer til å gi bort penger til fellesskapet i kommende år, noe jeg for så vidt også har gjort før. Om det blir i form av frivillig skatt eller på andre måter, vil jeg se an fra gang til gang. Hvor mye det blir vil avhenge av min framtidige økonomi, men med en inntekt som har vært rundt 1,4 - 2,1 millioner kroner de seneste årene, er det helt klart at jeg bør bidra med mye, enten i form av frivillig skatt eller bidrag til frivillige organisasjoner.

Hva føler du nå, etter all den oppmerksomheten saken har fått?

– Jeg ville ha gjort det samme om igjen, selv om jeg er inne i både én og to bokmanusinnspurter, og egentlig ikke har tid til å svare på så mange henvendelser om innbetalingen. Jeg tenkte at dette var en god sak å ta opp nå i forbindelse med skatteoppgjøret. Jeg kunne ha utsatt det hele en måneds tid til etter valgkampen, men samtidig er ikke dette det dummeste tidspunktet å gå ut med noe slikt på. Det er jo nok av dem som mener de betaler for mye i skatt, og da må det også være greit at noen sier at de vil betale mer skatt. Nå håper jeg at flere med sjusifrede inntekter lar seg inspirere til å bidra med mer til fellesskapet eller til gode private formål.

Mer fra: Helg