Helg

Hjerterom i romjulen

Per Morten Clausen, prest og leder for Kirkens SOS, håper folk vil ta med seg omsorgen de har vist for ensomme i jula også inn i det nye året.

HVEM: Per Morten Clausen

HVA: Prest og daglig leder for Kirkens SOS, som drives av Kirkens Bymisjon.

Reidun Orest (88) skapte stor interesse rundt de 112.000 nordmennene som sitter alene på julaften da hun satt inn en kontaktannonse i Aftenposten om selskap på julekvelden. Kirkens SOS har hatt døgnbemannet kontakttelefon hele jula, som ellers i året. Er det mange ensomme som har ringt dere?

- De som ringer er preget av at det er jul. Da handler det mye om ensomhet og folk som gruer seg til jul av forskjellige grunner. Julas forventning om samvær, hygge og fellesskap som vi pumpes fulle av gjennom mediene og reklame står i sterk kontrast til dem som skal feire jula alene, eller de som vet at samværet rundt bordet ikke blir godt. Mange kjenner på ensomheten selv om de har mennesker rundt seg. Vi tilbyr en god samtale og hjelp til å finne lyspunkter når livet er som mørkest.

Kirkens Bymisjon er én av flere organisasjoner som har arrangert gratis julemiddag i hovedstaden. Hvordan har det vært?

- Det er blitt arrangert juleselskaper og middager både på Bymisjonssenteret og i samarbeid med domkirken i Oslo på julaften. Da var det full julemiddag og i domkirken møtte det opp 300 mennesker i alle aldre til juleselskap. Her på Bymisjonen var det et rusfritt arrangement hvor 120 mennesker meldte seg på og kom for å feire jul.

Hva slags mennesker er det som 
kommer på slike arrangementer?

- Det er et stort spekter. Det er folk som kommer hit istedenfor å sitte hjemme alene på julekvelden, familier som ønsker en alternativ julefeiring og sikkert også noen bostedsløse. Det er ikke så lett å se hva slags bakgrunn folk har og det spør vi heller ikke om. Alle tar på seg de fineste klærne de har og kommer for å feire.

Hva tror du slike arrangementer 
har å si?

- Veldig mye. Uansett bakgrunn har vi forventninger om at jula skal inneholde noe spesielt. Flere bærer på minner og savn etter det som en gang var. Mange knytter jula - og kanskje julaften spesielt - til å sette seg ned rundt et bord og dele et godt måltid med andre mennesker. Er man bostedsløs i dag er veien inn til spisebordet og fellesskapet mye lenger enn for dem som lever et tradisjonelt liv med familien rundt seg. Muligheten til å oppleve hyggen rundt et måltidsfellesskap er nok fint for mange, for den viktigste stimulien er samværet med andre mennesker.

Er det i jula dere får flest henvendelser?

- I år hadde vi i juledagene mellom 22. og 25. desember 1.440 besvarte henvendelser mot 1.760 i fjor. Vi kan jo håpe at denne nedgangen kommer av at interessen rundt ensomhet har gjort at flere har tatt kontakt og engasjert seg for å skape en bedre jul for seg selv og andre. Selv om vi får mange henvendelser i jula, er det spesielt i januar vi merker mest oppsving.

Hva er grunnen til at flere tar kontakt i januar?

- For mange handler det om etterdønninger fra jula fordi noen ikke har hatt en god jul. En del har forventninger om at det nye året skulle være annerledes enn det forrige. Vi mennesker er underlig skrudd sammen. Når vi går et nytt år i møte er det mange som forventer at livet skal bli bedre, men når hverdagen kommer er alt som før. For mange kan det være tungt å bære.

I jula har det vært mye snakk om ensomhet, men hva kommer til å skje når hverdagen setter inn?

- Jeg synes det er strålende at Reidun Orest har gitt ensomheten et ansikt og at dette har resultert i en aksjon mot ensomhet. Hun har skapt engasjement hos mange mennesker. Utfordringen er å ivareta interessen i tida som kommer. Slagordet så langt har vært: «Ensomheten tar ikke juleferie». Kanskje vi kan snu på det og si: «Ensomheten slutter ikke fordi jula slutter». Mange av dem som strever med ensomheten og føler at den forsterkes i jula, strever ofte med ensomheten ellers i året. Samtidig er det viktig å nyansere bildet, for det er ikke alle som føler det slik. Det er ganske komplekst å snakke om ensomhet. Ensomheten har så mange forskjellige fortellinger og ansikter.

Hva kan man gjøre for å skape en 
bedre hverdag for ensomme i Norge også ellers i året?

- Mye av det lindrende arbeidet kan gjøres ved å stoppe opp og ha litt tid. Se folk i øyene enten du sitter på bussen, står i kø i butikken eller møter naboen ved postkassa. Disse øyeblikkene er spesielt viktige. Vi farer av sted og er opptatt med telefonen vår, har nesa nedi en bok, eller ser i bakken. Når hverdagen kommer håper jeg vi ikke glemmer hva Reidun Orest har satt i gang og at vi tar dette med oss som en vekker inn i 2013 slik at flere kan føle at de blir sett av andre. Det er et ansvar som hviler på oss alle.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Ensom i romjulen?

I kveld er det gjestebud for eldre på Engelsborg eldresenter på Grünerløkka 12.00. Påmelding: 22698610

Rusfri nyttårsfest på Bymisjonssenteret i Tøyenkirken 17.00. Påmelding: 22666780

Mer fra Dagsavisen