Vil styrke den nye kommuneøkonomien med 46 millioner

I Aps alternative statsbudsjett vil Drammen få tilført 46 millioner kroner mer enn under dagens regjering.

Ap presenterte denne uken sitt alternative statsbudsjett, med et forslag om å styrke kommunenes frie inntekter med 2,5 milliarder kroner. For Drammen ville det utgjort nesten 46 millioner kroner.

– Årets budsjett fra regjeringen er det svakte kommunebudsjettet siden Erna Solberg selv var kommunalminister. Det har ført til en tøffere hverdag for kommunen, og gjennom mine reiser med kommunalkomiteen merker jeg at mange kommuner langt fra får inntekter som matcher det behover de har der ute, sier Masud Gharahkhani.

LES OGSÅ: Teatersjef skuffet over regjeringens kulturfinansiering

Enklere tilgang på SFO, barnehage og skolemat

Stortingspolitikeren sier at de har lagt opp til et budsjett som tar arbeidsfolks hverdag og økonomi på alvor.

– For mange øker boligrenten, og det blir dyrere barnehager og SFO-ordninger. Også i Drammen leser jeg at det er foreslått å senke innfallspunktet for gratis barnehage og SFO, slik at færre får ta del i den ordningen, sier Gharahkhani og fortsetter:

– Derfor har vi vært opptatt av å ha et rettferdig skattesystem, der de som tjener mest skal skatte mest, mens de som tjener opptil 750.000 kroner vil få skattelette. Det gjør vi for å kunne finansiere blant annet doblingen i fradraget for organiserte, gjøre det enklere for pendlerne, og sørge for at flere får tilgang på gratis SFO, barnehage og skolemat, forteller han.

Gharahkhani mener omfordelingen av pendlerfradraget er viktig for Drammensregionen, der mange pendler hver dag.

– Det er et paradoks at det blir stadig dyrere å pendle, samtidig som vi ønsker at flere skal ta i bruk kollektivtransport. Det har gjort at pendlerfradraget på skatten har blitt mindre verdt, men i vårt budsjett velger vi å gjøre om på de fradragene, slik at det blir mer økonomisk gunstig å være pendler.

LES OGSÅ: Rødt vil gi nesten 700 millioner kroner til AAP-mottakere

Gir mer penger til sykehuset

Ap ønsker også gjennom sitt budsjettforslag å øke sykehusbudsjettene med 1,3 milliarder kroner, der Vestre Vikens andel blir på 84 millioner kroner for 2020.

– Bygging av nytt sykehus i Drammen presser økonomien og hverdagen til de ansatte, ettersom det alltid er en egenandel av finansieringen av det nye sykehuset som kommer lokalt. Vi foreslår å gi Vestre Viken 84 millioner kroner ekstra, og som det store investeringsprosjektet det nye sykehuset er vil det være penger som kommer til god nytte, sier Ap-politikeren.

Arbeiderpartiet vil øke skatter og avgifter med nesten 10 milliarder kroner, der 5,8 milliarder vil hentes fra grupper med høyest inntekt og formue. 5,3 milliarder tas ved å jekke opp formuesskatten.

Samtidig ønsker partiet å reversere noen av regjeringens kutt, som støtte til barnebriller, tannregulering og reduksjon i arbeidsavklaringspenger. Makspris i barnehage skal ned og fagforeningsfradrag skal opp.

– Vi sier klart ifra. Den politikken den sittende regjeringen har ført på sju år, kan ikke vi rette opp på ett budsjett. Men vi har en klar kurs, med et klart frampek mot 2021, sa partileder Jonas Gahr Støre da han la frem forslaget mandag denne uken.

LES OGSÅ: MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen