Drammen

Ellevill innsats for Elvevill

I åtte måneder har teamet bak Elvevill-festivalen jobbet for å skape en inkluderende festival. Etter i kveld er det slutt. – Nesten litt vemodig, sier ungdomslederne.

Bilde 1 av 9

– Ja, vi er ganske fornøyd med navnet, ler Nooshin Amouzegar.

Sammen med Marika Pantelejeva, Abdul-Latif Zigim Winningah og en stor gruppe med engasjerte fra ungdomshuset på G60, har hun jobbet med å få Elvevill-festivalen på beina. Elvevill er et arrangement for ungdom under 18, med konserter, workshops og andre aktiviteter. Rusfritt, og gratis for alle. De fikk oppgaven etter å ha deltatt på Ung leder-kurs, som begynte i januar.

– Vi ble skolert i alt fra budsjett og økonomi til hvordan man utvikler et konsept. Det er utrolig mye som skal på plass for å arrangere en festival, og på selve dagen må jo alt gå som planlagt, sier Winnigah, som til vanlig jobber ved ungdomshuset G60.

Hvordan kom dere frem til hva dere ville fylle festivalen med?

– Vi ble delt i grupper, som skulle komme med et forslag. Egentlig hadde vi planer om å ha en catwalk, og ha mannekengoppvisning med secondhand-klær fra Fretex. Men så ombestemte vi oss. Hvor originalt er det, liksom? Dessuten fant vi ut at det er veldig dyrt å leie inn modeller, ordne med casting, og selve catwalken. Så det ble filmvisning istedenfor, forteller Amouzegar.

Hvorfor har dere ønsket å arrangere en festival for de unge også?

- Tidligere år under Elvefestivalen har ungdommene stort sett bare «stuket» rundt i gatene. Selv har jeg gått rundt og sett litt, kanskje lett etter en hjemmefest eller noe. Det er ikke så bra, det er mye bedre å ha et ordentlig arrangement som alle kan være med på, sier Winnigah.

– Vi er veldig opptatte av at dette skal være et lavterskel tilbud som alle som ønsker kan være med på, sier Amouzegar.

– Det har vært utrolig mye å gjøre til tider, men så utrolig lærerikt. Jeg kjente hverken Latif eller Nooshin da vi startet. Og vi har vært innmari flinke til å hjelpe hverandre i prosessen. Dessuten har Byen Vår Drammen, som offisielt er arrangør, hjulpet oss utrolig mye og prøvd å imøtekomme ønskene våre, sier Pantelejeva.

Unge + eldre = sant

Filmen «Unge + eldre = sant», som ble vist som en del av Elvevill i går, er laget av en animator som ble hyret inn for anledningen. Den handler om at man burde møtes på tvers av generasjoner for å få bukt med ensomhet.

– Vi hører hele tiden om vår generasjon og hvor sinnsykt perfekt den er, om stressa jenter, flink pike-syndromet og alt det der. Det er alltid en ekspert som skal uttale seg om generasjonen som om det gjaldt alle. Det er nesten blitt tabu å erkjenne at man har det bra eller ikke er stressa, mener Amouzegar.

Hun mener man burde bli flinkere å ta i bruk ressursene som allerede finnes i samfunnet, og da særlig de eldre, for å forbedere psykisk helse i befolkningen.

– Det er utrolig mange ensomme eldre. For de som ikke har familie, er det veldig lite sosial kontakt å få. Jeg tror at ungdom og eldre kunne ha godt av å treffes mer. Ungdommen trenger nok noen som kan fortelle dem at "det går bra". Og det tror jeg eldre, rolige og erfarne mennesker kan bidra, sier Amouzegar.

Pantelejeva er enig. Hun forteller en historie om da hun hadde arbeidsuke på et eldrehjem:

– Jeg var på demensavdelingen. En dag skulle jeg følge en dame til frisøren, og holdt henne i hånda på vei ned i bygget med heisen. Da sa hun: «Du har så kalde hender. Det betyr at du har et varmt hjerte.» Siden hun var dement, sa hun det sikkert fem ganger etter hverandre. Men jeg ble like glad hver gang. Det smeltet hjertet mitt, forteller hun.

- Det er så lite som skal til, da. Et smil og en liten samtale koster meg ingenting, men betyr så ufattelig mye for de som ikke ser folk så ofte, mener Winningah.

Flashmob!

De tre ungdommene har hatt ansvaret for å stable en flashmob på beina, etter eget ønske. De som var tilstede på Bragernes Torg kl. 15.00 i dag, fikk se en svær gjeng med dansere hoppe ut fra intet og fremføre en dans til drammenseren Freddy Kalas' «Feel da rush».

– Fy søren så lei jeg er av den sangen nå, ler Winningah.

Ved hjelp av Maria Voss ved G60 ble det laget en koreografi. Det ble så lagt ut en instruksjonsfilm på YouTube, slik at de som ønsket kunne lære seg dansen hjemme. Den store generalprøven fant sted i Drammenshallen på tirsdag.

– Nå er det over 100 dansere, noe som er helt utrolig, sier Pantelejeva.

– Jeg er så utrolig spent! Dette har vi jobbet for i åtte måneder nå, så det kommer til å føles veldig rart når alt plutselig er ferdig, sier Amouzegar.

– Men jenter? Hva gjør vi da, som alltid på G60? Jo, vi tar hodene sammen, finner en løsning og roer hverandre ned, sier Winnigah.

Mer fra Dagsavisen