Drammen

Kutter ut gratis frukt på skolen

DRAMMEN: Den nye regjeringen har bestemt at gratis fruktordning for ungdomsskoleelever skal opphøre fra høsten. I Drammen er det stopp allerede 1. april.

Som et ledd i å få ungdom til å spise sunnere innførte den rødgrønne regjeringen en gratisordning med frukt for ungdomsskoleelever. Den blå regjeringen har bestemt at fra høsten 2014 skal elever få tilbud om frukt dersom foreldrene tar kostnaden.

I Drammen kommune har Anne Sofie Portaas, rådgiver i Drammen kommune, sendt ut et brev til oppvekst- og utdanningskomiteen at administrasjonen i Drammen har bestemt at fruktordningen skal stanse allerede 1. april i år.

Elever på Marienlyst skole synes det er trist at en ordning som betyr så mye for mange elever ikke blir prioritert.

- Fruktordningen er noe de aller fleste setter pris på, sier Mette Baastad Andersen som går i niende klasse.

- Hvorfor er denne ordningen viktig for dere?

- Det er mange som ikke spiser frokost før de kommer på skolen og da er det ekstra godt at vi får frukt om morgenen, sier hun.

Slutter før høsten

Regjeringen har meldt at ordningen vil stanse til høsten når neste kull er i gang. Drammen kommune velger å stanse fruktordningen tidligere. Det får fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i oppvekst- og utdanningskomiteen, Arif Erkök, til å reagere kraftig.

- Dette er en viktig prinsippsak for oss. Det handler om sunnhet og kosthold, noe som er viktig for ungdommen. Hvis det er sånn at kommunen skal slutte med fruktordningen mange måneder før tida, er det veldig spesielt, sier han.

- Hvorfor tror du at de varsler dette nå?

- Det vet jeg ikke og derfor har jeg sendt et brev til Portaas og lederen i komiteen, Elisabeth Lindberg, der jeg spør hvorfor. I tillegg får Drammen kommune penger av staten til dette tiltaket. Da er det viktig å få vite om Drammen fortsetter å motta disse pengene uten å betale for frukten, sier han.

Lite snakkesalig

Lederen i komiteen for oppvekst- og utdanning, Elisabeth Lindberg, vil heller ikke svare på hva Drammen kommune skal gjøre med pengene som eventuelt blir til overs.

- Du må snakke med rådgiverens kontor for jeg har ikke fakta nok i denne saken.

- Men du står som avsender i brevet fra kommunen?

- Ja, men som jeg sier, jeg har ikke faktakunnskap nok til å uttale meg, sier hun.

- Hvis hun ikke har fakta i saken må hun heller være ærlig å si at det er administrasjonen som bestemmer i byen og ikke Høyre, raser Erkök.

Ikke mange vil betale

Når gratisordningen opphører er det ikke mange som vil bestille frukt, tror niendeklassingen Tijan Jallow.

- Noen vil nok takke ja, men de fleste vil nok ikke betale for frukten. Det betyr at det blir mindre frukt og et dårligere tilbud til elevene, sier han.

Drammen kommune har ikke besvart Dagsavisen Fremtidens utallige henvendelser i saken, men bekrefter at e-posten Portaas har sendt ut bekrefter kommunens syn i saken.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Dette er saken

Den rødgrønne regjeringen innførte et gratistilbud til alle landets ungdomsskoleelver med frukt hver dag på skolen.

Den nye regjeringen med Høyre og Fremskrittspartiet vil avvikle ordningen fra høsten 2014.

Drammen kommune, ved rådmann Osmund Kaldheim, har sendt ut et varsel til medlemmene av bystyrekomiteen for oppvekst- og utdanning, der de varsler at kommunen vil avslutte fruktordningen 1. april i år.

Staten gir tilskudd for fruktordningen fram til høsten.

Mer fra Dagsavisen