Drammen

Vil lede De Grønne sentralt

DRAMMEN: Hilde Lengali mener Miljøparitet De Grønne må handle om mer enn bare miljøpolitikk. Nå stiller hun til valg som leder av partiet.

Hilde Lengali fra Røyken er en av kandidatene til ledervervet i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Etter å ha blitt spurt av flere personer i sentral- og landsstyret, stiller hun til valg som nasjonal talsperson for partiet.

- Jeg måtte tenke meg nøye om, men bestemte meg for at jeg har lyst og ga valgkomiteen beskjed om at jeg stiller, sier hun.

På landsmøtet i slutten av april avgjøres det om hun blir ny nasjonal talskvinne. Som mulig ny leder er hun opptatt av at MDG skal handle om mer enn miljøpolitikk.

- Partiet har bygd seg opp som et ensaksparti, men medmenneskelighet er like viktig. Nesten alle saker er berørt av økologi, men MDGs mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Det vil jeg lede etter, sier Lengali.

I dag sitter hun i sentralstyret og er leder i Grønt kvinnenettverk.

- For å utvikle oss trenger vi at damene kommer på banen. Alle partier opplever at det er lettere å rekruttere menn, særlig til verv. Kvinnenettverket skal åpne veien for damene, sier Lengali.

Utvider politikken

Fra rundt 300 medlemmer i 2008, til ca. 6.000 medlemmer og stortingsrepresentant i dag, har MDG vært igjennom en betydelig forandring de siste årene. Det gjorde høstens valgkamp til en spennende, men uvant opplevelse.

- Ingen visste hvordan det skulle gå, og det var mye som ble til underveis. Vi hadde nesten ingen penger, så hele valgkampen gikk på frivillighet og betaling av egen lomme, sier Lengali.

Det betalte seg, og MDG fikk Rasmus Hansson inn på Stortinget. Der fikk partiet en bråstart.

- Det første vi gjorde, var å lage forslag til nytt statsbudsjett. Det hadde vi aldri gjort før, og for en jobb det var!

Nå er MDG i gang med en grundig politisk utvidning for å finne ut hvor partiet står, også i saker som ikke har med utslipp eller klimaendringer å gjøre.

- På miljøsaker er politikken gjennomarbeidet, men vi har også programpunkter som er diffuse. Saker som skole, sexkjøp og lignende har vi verken hatt tid eller ressurser til å diskutere i partiet, sier Lengali.

Grønn blokk

Lengali er helt sikker på at MDG vil bli et fast stortingsparti i mange år framover.

- Grønne partier har oppstått som konsekvens av problemer i vår tid. Vi ser også i andre land at partiene vokser, sier Lengali.

- Kan MDG bli et regjeringsparti?

- Selvfølgelig. Vi hadde ikke gjort dette om vi ikke trodde vi kan forandre samfunnet. Da må vi ha makt.

Lengali forteller at MDG ønsker å bryte dagens blokktenkning, med røde og blå allianser.

- Grønn politikk handler om rettferdig fordeling, men også private initiativ. Vi ser for oss at framtida er grønne blokker, og samarbeider med alle som har samme mål som oss: å skape en bedre verden, sier Lengali.

Mindre fy og uff

- Miljøspørsmålet har handlet for mye om «fy og uff». Jeg vil heller fokusere på løsninger, at folk lever miljøvennlig fordi de får det bedre, sier Lengali.

For eksempel tror Lengali at om femti år vil alle boligfelt og kjøpesentre i Norge bygges så folk slipper å kjøre bil for å handle dagligvarer.

- Tenk hvor mye stress som da er borte, sier hun.

Litt pekefinger må likevel til.

- Vi sløser vanvittig mye, og kan spare utrolig mye kun på å slutte med sløsingen. Det er bare i Norge vi lar lyset stå på om natten og varmer opp rom vi ikke oppholder oss i. Vareforbruket vårt er også lite klokt. Vi må endre «bruk og kast»-mentaliteten.

Lengali mener politikere og andre må legge mindre vekt på at Norge skal ha økonomisk vekst. Og at vi må tørre å bruke penger på miljø.

- Vekst i seg selv er ikke noe mål. Det er produktet av veksten som er viktig. Vi må investere i framtida, blant annet i fornybar energi. Ikke bare vannkraft, men bølgekraft, osmose eller havbaserte vindmølleparker. Energi finnes over alt. Det handler om å fange den, sier Lengali og legger til:

- Politiske løsninger for framtida handler om å tenke helhetlig, og det er jeg opptatt av at vi legger til rette for å klare.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Miljøpartiet 
De Grønne

Stiftet 29. oktober 1988 etter forhandlinger mellom flere lokale partilister, hvorav noen allerede brukte navnet De Grønne.

Ved kommune- og fylkestingsvalget 2011 var oppslutningen tredoblet sammenlignet med valget fire år tidligere.

I høstens stortingsvalg fikk MDG 2,8 prosent av stemmene, en nidobling fra forrige stortingsvalg. Rasmus Hansson ble innvalgt på Stortinget som partiets første stortingsrepresentant.

Ledervervene i MDG innehas av nasjonal talskvinne Hanna E. Marcussen og nasjonal talsmann Harald A. Nissen. På landsmøtet 25.-27. april skal det velges nye talspersoner.

Kilde: mdg.no

Mer fra Dagsavisen