Drammen

Selger lopper for en halv million

KJEMPEMARKED: Er du heldig på loppemarkedet på Åskollen kjøper du jakke med mobiltelefon i. Er du uheldig, som Dagsavisen Fremtidens utsendte, får du fotobagen lagt ut for salg.

Den siste helgen i oktober er synonymt med det store loppemarkedet på Åskollen. I år er det større enn noen gang.

- Det eneste man ikke får tak i her er Prada-vesker og bruktbiler, sier loppegeneral Jon Kjetil Reitan og smiler fornøyd mens folk jobber rundt ham.

På et par kvelder er Glassverkethallen gjort om til loppemarkedsarena. Gulvet er dekket til med sponplater, og møbler og utstyr bæres inn i hallen av jenter, gutter, damer og menn.

- Alle bidrar i denne dugnaden, forteller Reitan.

- Ingen foreldre trenger barnevakt når vi jobber her på kveldstid, ungene er med. Dette er jo sosialt og hyggelig for hele familien. Barna har det kjempegøy og hjelper til med å stable og sjaue.

Reitan forteller at rekrutteringen til korpset er stor og at han nå gleder seg til at barnebarnet skal begynne.

- Vi voksne vil ikke slutte i korpset selv om barna blir store.

Jon Kjetil Reitan og Kari Fretheim har de siste årene byttet på jobben med å være loppekonge- og dronning.

Langveisfarende

- Jeg gir meg aldri, smiler Fretheim mens Reitan forteller om en fantastisk dugnadsånd og et unikt fellesskap.

- Hvis folk flytter til Åskollen er det bare å melde ungene inn i korpset, da blir en kjent med hele bydelen.

Loppemarkedet på Åskollen er blitt et begrep langt utenfor Drammens grenser. Det begynte i det små for mer enn 30 år siden og vokste raskt både i kvadratmeter og i omsetning.

- Vi kaller oss Norges største loppemarked, og ingen har noen gang motsagt oss på det, forteller Reitan.

- Nå kommer folk langveisfra, de vet at det er denne helgen det dreier seg om. En gang ble loppemarkedet avholdt en annen helg enn denne siste i oktober. En utflyttet Åskollendame, som skulle hjem på besøk fra Irland, booket om flybilletten blir det fortalt - hun skulle ikke gå glipp av loppemarkedhelgen.

- Folk har kommet helt fra Kristiansand og fra andre steder langt unna til dette loppemarkedet, forteller Reitan.

Norge Rundt

Da Caroline Bækkelund Hauge i NRK tok med seg «Norge Rundt» og besøkte loppemarkedet på Åskollen i 2008, kom det så mange at folk måtte snu og dra hjem.

- Det var veldig gøy med så mye mennesker, men det er ikke gøy hvis vi ikke får plass til alle, forteller Kjetil Johansen, en annen ildsjel og sjauer i Glassverkethallen.

Parkeringen jobbes det med hvert år, det skal gå fint, bedyrer gjengen mens kjeler og kofferter, ski, klær og nips får sin tilmålte plass. (Det oppsto lettere panikk, og en felles leteaksjon måtte til da undertegnede plutselig ikke fant fotobagen. Den kom heldigvis til rette - i avdelingen «bager og kofferter».)

Fellesskap

Loppemarkedet er delt inn etter kategorier, ryddig og oversiktlig må det være. I avdelingen for «Klær og gardiner» er det full opprydding og sortering.

- Det er jo mye morsommere å rydde her enn hjemme, dessuten kommer det inn så mye rart, smiler Wenche Andresen og hennes medarbeidere Solveig Hjelle og Toril Høimyr er enige.

- Dette er noe vi ser fram til hele året. Vi synes vi får mye igjen for denne jobben, er de tre enige om.

Elin Grønvold på avdelingen «grov-nips» - altså alt av litt større nips på «loppmerkedsk» - er også enig i at det sosiale er en viktig del av loppemarkedet.

- Det er denne uka som er dugnaden. Tenk så mye jeg måtte ha bakt til loddutsalg hele året da, for å få inn samme beløp? Vi blir jo kjempeslitne, men vi har det så gøy!

Ting tar tid

Forberedelsene starter allerede ved påsketider hvert år. Da samles det lopper som blir lagret på en låve. Så kommer høsten og delegering av arbeidsoppgavene er på plass.

Den siste uka før loppemarkedet går det i ett og kveldene blir ofte lange. Gjengen i Glassverkethallen koser seg med vafler og kaffe innimellom all ryddingen. De siste årene har korpset leid inn 12 russ for bærehjelp selve loppemarkedhelgen. Ellers er det over 100 mennesker i sving før, under og etter.

- Vi har byttet litt på noen avdelinger i år, men det er ikke noe problem å finne fram, sier Reitan.

Han forteller at det er laget kart over hele området, og at skilting skal være på plass.

Da er det bare for gjengen på Åskollen å vente på storinnrykk i helgen. Og så kan de velfortjent hvile seg litt i vintermånedene før det er på´n igjen.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen