Nyheter

Sangeeta må stenge butikken: – Burde vært unntak for de små sentrene

Solberg senter utenfor Drammen har kun en håndfull forretninger. Sangeeta Bedi driver klesbutikken Euro Tekstil. Hun synes det er uforståelig at alle kjøpesentrene skjæres over én kam.

Søndag kveld holdt Drammen kommune en pressekonferanse, for å gjøre klart hvordan regjeringens regler for Drammen og andre kommuner rundt koronautbruddet i Nordre Follo skal følges opp.

De fleste tiltakene har Drammen allerede hatt i flere måneder i sin lokale forskrift, men nytt for uka er at alle kjøpesentrene må stenge, med unntak av visse forretninger.

Dette er matbutikker, apotek, dyrebutikker, butikker som selger landbruksutstyr, Vinmonopolet, optikere, helsekost, kiosker og bandasjister.

Kommuneledelsen kunne søndag ikke komme med en klar definisjon av hva som regnes som et kjøpesenter, men mandag formiddag skriver de dette på sine nettsider:

«Begrepet kjøpesenter eller handlesenter brukes om en samling av butikker på ett sted som markedsføres som en enhet under et eget navn. Butikkene i kjøpesentre er som oftest lokalisert i én bygning eller i flere sammenbygde bygninger».

Det betyr at sentre som Solberg senter, med åtte forretninger, må følge samme regler som Gulskogen senter, CC og Buskerud storsenter. 

Det synes innehaver Sangeeta Bedi er en merkelig løsning. Hun har drevet klesbutikken på senteret i ti år, og kjenner godt kundene sine. Nå må hun i minste fall holde dørene stengt ut uka.

– Jeg skjønner at det er nødvendig på de store senterne, men vi sliter med å forstå hvorfor vi skal ha samme regler som Gulskogen senter. Det er jo 20 ganger så stort. Det burde vært unntak for de små sentrene, mener Bedi.

Les også: Bare fem nye smittede i Drammen - men flere må i karantene

Kun to butikker må stenge

Solberg senter har frisør, matbutikk, kafé, optiker, apotek, Nille og klesbutikken Euro Tekstil. Med regjeringens mange unntak fra bestemmelsen om å stenge kjøpesentrene, er det kun de to sistnevnte butikkene som må stenge, mens resten av senteret får holde åpent.

– Vi sliter med å forstå det. Det gir ingen mening at vi kun er to butikker som må stenge på senteret, mens de andre får holde åpent. 

Les også: Stenger kjøpesentrene i Drammen - men noen butikker får holde åpent

Lite senter

Regjeringens argument for å stenge, er at kjøpesentre blir en samlingsplass som kan skape trengsel. Den beskrivelsen passer dårlig for Solberg senter, mener Bedi.

– Senteret er så lite, og kundene er ofte eldre, lokale innbyggere, som bruker munnbind. I butikken har vi sjelden flere kunder om gangen. Hos oss er det heller ingen som henger på senteret. 

Tiltakene varer i utgangspunktet ut uka.

Les også: TV2s Kadafi Zaman: –Jeg får meldinger hver dag fra voksne menn som forteller om overgrep

Mer fra Dagsavisen