Nyheter

Planter inne gir god mental helse

Ester Indal fra Mjøndalen har flyttet flere hundre planter inn for vinteren. Ifølge folkehelseforskere, kan dette gi både bedre konsentrasjon og bedre humør.

Av Harald Reitan

I Mjøndalen utenfor Drammen bor Ester Indal, i den ene halvparten av en tomannsbolig. I sommer hadde hun mellom 300 og 400 potteplanter i hagen sin. De fleste har hun tatt med inn.

– Plantene har bidratt til at jeg har hatt det fint i denne litt isolerte perioden, forteller hun.

Ester forteller at hun har valgt å bo alene, og at plantene har blitt en viktig del av hverdagen. De gir glede og overskudd, og fyller huset med skjønnhet, selv om de er i sin minst prangende periode nå i desember og januar.

– Jeg vet ikke om jeg kan kalle det omsorg, men jeg klarer ikke å kaste en avlegger en gang – enten må jeg gi den bort, eller så må den bli til en ny plante. Jeg har respekt også for denne typen liv, sier hun.

Den positive effekten Ester får av plantene sine, er helt reelt, forteller Grete Grindal Patil, førsteamanuensis ved Institutt for folkehelsevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

Å ta med seg deler av naturen inn i huset, gir nemlig en viktig helsegevinst.

– Psykologiske tester viser at det å ha et grønt innemiljø rundt seg, gir positiv effekt. Det er godt å se på, og når man i tillegg gjør noe aktivt som å stelle en plante, bidrar det både til avkobling og til bedret konsentrasjon om det som krever det, sier hun.

Les også: Klarer ikke å dekke etterspørselen etter dyrevernmerket juleribbe

Ester og vennene hennes: Pus og plantene. Foto: Harald Reitan

Ester Indal tar gjerne en prat med både plantene og pus. Foto: Harald Reitan

Meningsfylt

Forsøk som er gjort på sykepleiere på dette området, har vist at hvis de har valget mellom to pauserom, der det ene er møblert med naturelementer, og det andre har annen, tilsvarende møblering, velger de aller fleste det første.

Deltakerne tenker også at det gir best restitusjon etter en krevende arbeidsøkt.

– Og jo flere naturelementer, som bilder på veggen, planter, vindu med utsikt mot natur, muligheten for å gå ut …, desto tydeligere er valget, sier Grete Grindal Patil.

– Hvis det handler om å ta inn planter som har stått ute om sommeren, og som ikke ville klare seg ute, er det også elementer av omsorg og mestring inne i bildet. Å få planter til å overleve vinteren, som kanskje også gir noe tilbake i form av innendørs blomstring, er et bidrag til økt livskvalitet, trivsel og større velvære. En plante er ikke «bare» en plante – den er også en levende organisme, og å ha den som et prosjekt, en oppgave, gir mening, sier hun.

Les også: Mens tåka lå som et teppe over Drammen, så det slik ut i høyden

Esters blomsterhus

For at Ester skulle få dyrke hobbyen sin som hun ville, fikk hun satt opp et påbygg som ble til blomsterstua. Nå i vinter er både den og alle vinduskarmene fulle av potteplanter.

– Min del av grunnflata i huset er 45 kvadratmeter, og det var snaut for den plassen jeg trenger til vennene mine, sier pensjonisten Ester.

– Jeg snakker jo med dem, og mest med favorittene, som er pelargonia og fuchsia. De har det bra på den 15 kvadratmeter store tilleggsflata.

Blomsterkjedene har hatt et år med stor omsetning. Salget av julestjerner hos butikksjef Nina Doré Helgerud hos Mester Grønn på Buskerud Storsenter går strykende. Foto: Harald Reitan

Blomsterkjedene har hatt et år med stor omsetning. Salget av julestjerner hos butikksjef Nina Doré Helgerud hos Mester Grønn på Buskerud Storsenter går som bare dét. Foto: Harald Reitan

Blomsterutsalgene er korona-vinnere

Det er ikke bare Ester som ønsket å ha det grønnere inne og ute. Da pandemien stengte Norge i mars, stoppet det også opp hos blomsterkjedene. Men etter en uke, tok salget helt av, forteller Lise Foss Andersen, digitalansvarlig hos Mester Grønn.

– Vi har i lengre tid hatt en interiørtrend der planter, og især grønne planter, har vært en del av helheten, men nå fikk vi et oppsving som fortsatte utendørs utover sommeren, mer enn vi har opplevd før. Vi har aldri solgt så mye frø og jord som i år, og å gjøre det fint rundt seg, i hage, på terrasse og veranda, ble viktigere enn noen gang da vi ble henvist til å være mer hjemme. Og innelivet som mange atter har blitt henvist til utover høsten, har bidratt til at salget har holdt høyden, sier hun.

Men plantedilla handler ikke bare om å få bedre psykisk helse og finere rundt seg. Det handler også om omsorg for andre.

–  Å bestille blomster som blir levert på døra til en du ikke har anledning til å treffe ansikt til ansikt, hører med i bildet, og mye tyder på at blomster som julegaver blir enda mer brukt i år enn før, avslutter Lise Foss Andersen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: