Nyheter

Ser på idretten som en samfunnsbygger

Sammen med den lokale banken, kirka og kommunen har Mjøndalen Idrettforening alltid vært hjertet i Mjøndalen. Laget gir folk identitet, og daglig leder Svein Erik Gevelt synes det er utrolig hvordan folk stiller opp for idrettslaget i koronautbruddet.

Som alle andre idrettslag og foreninger har ikke Mjøndalen idrettsforening heller vært forskånet fra koronavirusets effekt på idretten, og daglig leder Svein Erik Gevelt i Mjøndalen IF sier at de helt klart merker bråstoppen som kom i mars.

– Vi klarer oss for så vidt ok, selv om vi fortsatt har liten oversikt over hvordan alt dette ender til slutt. De nyeste støtteordningene som har kommet ser lovende ut, men det er klart at vi vil merke dette en stund fremover, sier Gevelt til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Alle gode ting ser ut til å være tre for Rajas krisepakker (+)

Bak budsjettet til tross for stor hjelp

Han er daglig leder i idrettslaget som driver med håndball, turn, sykkel, bandy og ski for å nevne noe, ved siden av fotballaget Mjøndalen som de aller fleste kjenner til.

– Det er ikke mange som har sagt at de ikke vil være med på sponsorsiden videre, men det er en god del sponsorer som har satt det litt på vent. Samtidig er det også noen som har tatt kontakt nå de siste månedene og sagt at de ønsker å hjelpe, men per nå er vi ikke på det nivået vi hadde budsjettert med, forteller Gevelt.

Han forteller at idrettslaget holder på med «mye rart» for å holde hjulene i gang, slik som loddsalg og at fotballaget både har solgt andeler av selve banen og fått inn penger til målscorerklubben.

– Gjennom «Min Arena» har vi solgt en 1200-1300 andeler, og siden prisen er 500 kroner per stykk er vi oppe i 650.000 kroner som vi bare har fått inn fra privatpersoner. Vanlige folk har plutselig blitt en stor sponsor for vår del, og bidratt med betydelige beløp for klubben. Andelen vi har fått inn fra folk er bare helt rått, sier Gevelt.

Les også: Vegard Hansens sønn tatt opp i A-stallen

Rørt av støtten idrettslaget har fått

Det siste nå er et de som ønsker det kan kjøpe en pappfigur av seg selv for 399 kroner, som skal sørge for at publikum fortsatt skal støtte bruntrøyene når Eliteserien sparkes i gang om knappe to uker.

– Vi gjør ikke dette for å tjene mest mulig, men for å tilrettelegge for at våre lojale fans kan vise sin støtte. Vi har mottat fantastisk støtte til «Min Arena», og er utrolig takknemlige for alle bidragene. Dette er noe annet og prisen dekker produksjonskostnader og litt til. Det var viktig for oss å gjøre det rimeligst mulig for fansen. Jeg tror også tv-produktet blir bedre når det fylles opp med bilder på tribunene og og jeg ser ikke bort i fra at det er noe spillerne også setter pris på når Eliteserien er i gang på Consto Arena, sier kommersiell leder i MIF Fotball, Ole Sivertsen til klubbens hjemmesider.

Gevelt er rett og slett rørt over den støtten idrettslaget har mottatt.

– Tilbakemeldinger fra fansen og folk i Mjøndalen har vært helt fantastisk. På eget initiativ har de lagt ut en Spleis, som har samlet inn et par hundre tusen kroner, og de støtter virkelig opp om de tiltakene vi har satt i gang. De aller, aller fleste har signalisert at de ikke vil ha refundert sesongkortene sine, selv om de ikke får lov til å komme på kamp. Også i resten av idrettslaget har folk fortsatt å betale særavgiften sin, selv om ingen har fått lov til å utøve idrett. Det har virkelig vært stort å se den støtten vi har fått, forteller Gevelt.

Les også: Godset slo Mjøndalen i første treningskamp etter koronapausen

Må betale tilbake 1,5 million i tippemidler

En annen ting som også vil gi både fotballaget og idrettsforeningen større økonomiske muskler, er utviklingen av den nye tribunedelen som er under utbygging. Den skal huse nye administrasjonslokaler, store garderober, treningslokaler og ikke minst føre til at enda flere tilskuere får plass på Consto Arena.

– Vi har solgt hele den langsiden til Profier, som skal bygge 60 leiligheter der. De betalte oss 20 millioner kroner for den tomta, også skal vi leie tilbake de lokalene de bygger for oss. Hvis vi skulle gjort det på egenhånd måtte vi trolig tatt opp lån, så ved å gjøre det på denne måten får vi faktisk inn en del penger vi kan bruke til å bygge opp den sportslige satsingen rundt A-laget, opplyser Gevelt.

Tilbake i 2011/2012 ble Mjøndalens hjemmebane kraftig oppgradert, blant annet med garderobefasiliteter. Da fikk klubben 1,5 millioner kroner tildelt gjennom tippemidler, mot en forpliktelse til drift av idrettslig virksomhet i 30 år. Siden det nå bare har gått åtte år, og klubben har valgt å selge tribunedelen til et privat firma, som har revet og bygger opp garderobefasilitetene på nytt, må Mjøndalen betalte tilbake de 1,5 millionene klubben fikk i støtte.

– Risikoen for at vi måtte betalte tilbake de pengene var noe vi vurderte før vi begynte, og selv om vi regnet med at det kanskje ville skje, er det klart at det er surt. Samtidig får vi mer penger inn, og da er regnestykket enkelt. Med salget av tomta, trenger vi bare å finne 3-4 millioner kroner til å finansiere en ny tribunedel med plass til 1000 tilskuere, nye administrasjonslokaler, garderobefasiliteter, treningslokaler og det vi trenger for det beløpet, sier han.

Les også: Idrettslagene i Drammen får bare halvparten av tippemidlene de søkte på (+)

– Vi må lære oss å se det store bildet

Gevelt mener det snakker mye om hvor sterkt idrettslag og foreninger står i lokalsamfunnet, og at det nok er mange steder som Mjøndalen som har det på samme måte. Derfor var han skuffet da de første tiltakspakkene som skulle hjelpe idrettslagene kom fra kulturminister Abid Rajas bord.

– De første tiltakspakkene traff ikke oss i det hele tatt, og vi fikk ingenting ut av dem. På et sted som Mjøndalen er det ikke bare oss i idrettslaget, men hele stedet blir rammet voldsomt hvis idrettslaget ikke kan operere som normalt. Derfor er det viktig at både fotballen, men også idretten blir sett på som en egen næring. Vi i Mjøndalen IF er en ganske stor bedrift her i Mjøndalen, med mange ansatte, og vi genererer mye ut over det, sier han og fortsetter:

– Se bare på hva stadionutbyggingen for fotballaget fører med seg. Her vil det komme 60 nye boliger med beboere, som vil føre til mer penger i kommunekassa, mer omsetning i dagligvarebutikkene og mer omsetning i detaljbutikker der innflytterne må kjøpe møbler, hvitevarer, tv også videre. Idretten generer så mye mer enn det vi gjerne tenker på, og vi må lære oss å se det store bildet, forteller Gevelt.

Les også: Raja legger 850 nye millioner på bordet for idretten

Gir Mjøndalen synlighet og identitet

Han mener at idrettsforeninger som den han selv leder er viktige for lokalsamfunnet, og i høyeste grad er med som en samfunnsbygger og stedsutvikler.

– Mjøndalen Idrettsforening har eksistert i 110 år, og sammen med kirka, kommunen og den lokale banken har vi alltid vært der for folk. Vi er en institusjonsbærer, og spesielt fotballaget er med på å gjøre Mjøndalen kjent. Over store deler av Norge kjenner folk til Mjøndalen gjennom fotballaget, og gjennom det gir vi stedet synlighet og en identitet, sier Gevelt med ikke rent lite stolthet i stemmen.

Derfor er han glad for at de nyeste støtteordningene ser ut til å treffe idrettslagene bedre, slik at både de og andre idrettslag kan fortsette med den gode innsatsen som gjøres for lokalsamfunnene.

– Arrangementsinntekter er naturligvis en vesentlig del av økonomien vår, og det at vi blir kompensert for bortfallet av det betyr mye for den økonomiske situasjonen. Vi får ikke inn millionbeløp per kamp i Mjøndalen, men tjener et par hundre tusen kroner på hjemmekampene våre. Hvis vi ikke hadde fått det dekket ville det gått hardt ut over oss, så vi håper på gode støtteordninger som kan hjelpe oss med det, forteller Gevelt.

Les også: Norsk toppfotball seks av sju dager i uka i sommeren

Mer fra Dagsavisen