Nyheter

Alle gode ting ser ut til å være tre for Rajas krisepakker

Flere kulturaktører Dagsavisen Fremtiden har snakket med er glade for at Abid Raja har tatt til seg de mange innspillene som har kommet, selv om de nye ordningene fortsatt langt på vei kompenserer for alt.

Bilde 1 av 2

Fredag lanserte kulturminister Abid Raja den nyeste av rekken i krisepakker rettet inn mot kultursektoren. Der ga han blant annet 650 millioner nye kroner til kompensasjonsordningen for kultur, som også blir foreslått forlenget til 31. august. Videre blir ordningen innrettet på en ny måte, slik at utbetalingene nå skal skje fortløpende og ikke etter en gitt søknadsfrist.

– Umiddelbart synes jeg det er positivt at departementet ser mangfoldet i kulturen, og har laget potter for spesifikke områder innen kultursektoren.  Dette er en sårt tiltrengt pakke som kommer nå, der det ser ut som kunstnere og musikere vil få en etterlengtet kompensasjon, slik de får muligheten til å jobbe videre innenfor sine felt. At flere museer også kommer inn under ordningen er positivt, sier Aps Mads Hilden.

Les også: Erna om den nye tiltakspakken: – Et skritt på veien

Fortsatt bekymret for leverandørbransjen

Han er leder i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet, og sier at selv om førsteintrykket er positivt vil han avvente å se hvordan tiltakene treffer de som har ventet på denne pakken før han feller en endelig dom.

– Hvorvidt pakka virkelig kompenserer eller ikke vet vi ikke før vi har fått tilbakemeldinger fra de som har ventet på pakka. Vi er særlig bekymret for de lokale kulturinstitusjonene som er i ferd med å gå tomme for penger, og svært bekymret for leverandørene til arrangørene som har hatt store inntektsbortfall. Særlig leverandørene på produksjonsleddet, som trolig heller ikke vil ha inntekter resten av året som følge av opprettholdt krav om én meter avstand på arrangement ut hele 2020, sier Hilden og fortsetter:

– Dersom det ikke kommer virkemidler for disse i løpet av kort tid så står et helt bransjeledd i fare for å velte, noe som ble tydelig eksemplifisert gjennom konkursen til den største aktøren Bary tidligere denne uka, fortsetter han.

I fredagens krisepakke ligger det også inne 200 millioner til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner, som har over 60 prosent av sine inntekter fra offentlige tilskudd, og som i dag ikke faller inn under kompensasjonsordningen for kulturarrangementer.

Les også: SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Glade for at frilansere og frie kunstnere blir sett

Videre gis det 100 millioner for å sikre at musikere, forfattere, billedkunstnere, scenekunstnere og filmkunstnere kan fortsette sitt virke framover.

– Overordnet for hele pakka, synes jeg de aller fleste kunstfeltene ser ut til å bli hørt i stor grad. I denne situasjonen er det ikke institusjoner som oss i Brageteatret, som får rammetilskudd over statsbudsjettet, som er hardest rammet. Derfor er vi glade for å se at pakka inneholder midler til frilansere og de frie kunstnerne, da vi trenger at de overlever, forteller teatersjef Nils Petter Mørland ved Brageteatret.

Han forteller at pakken slår ålreit ut for dem, og er glad for å få tildelt 510.000 kroner som teatret ønsker å bruke på å tilpasse de produksjonene de har og eventuelt øke produksjonen hvis det går an.

– Slik jeg forstår det tas det utgangspunkt i budsjetterte egeninntekter, som for eksempel billettinntekter, kafé og restaurantsalg. Det vil ikke være en kompensasjon for all egeninntjening, men for oss oppleves det som en ålreit kompensasjon, og et klapp på skuldren for å gi litt ekstra krefter til å omstille produksjonen for å gi et best mulig tilbud til høsten, sier Mørland som er klar på at fordelingsnøkkelen kan slå mindre heldig ut for andre teatre enn hans.

Les også: Kunstnerne ønsker seg en egen krisepakke fra Raja

Produserer hørespill fra hjemmekontoret

Mørland sier at dagens pakke vil slå ut på ulike måter for ulike teatre, siden de er organisert annerledes. Både med tanke på finansiering og økonomi, men også ansettelsesstrategi.

– For oss med en liten administrasjon, få faste skuespillere på kontrakt og en mer prosjektbasert innretning er det nok enklere å omdisponere midler og omorganisere måten vi jobber på enn for enkelte andre teatre. Vi har unngått permitteringer for alle, ved å legge om prosjekter og i stedet har vi laget en del hørespill. For alle de barna som vi ikke får vist vår scenekunst til i år, ønsket vi likevel å gi dem noe, sier Mørland og fortsetter:

– Derfor har vi laget hørespill som vi har kunne distribuere rundt, med mindre inntjening. Vi har produsert et hørespill denne uka, og flere vil komme i neste uke. De lages av våre skuespillere fra deres hjemmekontorer, og tilbakemeldingene vi får er at skuespillerne våre synes det er gøy å lage hørespill på den måten, forteller Mørland.

Han er usikker på når de kan returnere til normalen igjen, men sier at de håper å kunne gjennomføre skoleturneene sine til høsten.

– Viken fylke har bestemt at skoleturneene ikke kan tas opp igjen før etter høstferien, så vi satser på å kunne dra ut igjen i uke 41. Det vil nok fortsatt være begrenset hvor mange vi kan spille for av gangen, og for en teatersjef smerter det alltid at det blir mange barn og unge som ikke får oppleve scenekunst i skoleåret som kommer, sier Mørland.

Les også: Musikkrådet raser over Rajas redningspakke til korpsene

Fortsatt mye som ikke blir kompensert for

Alt i alt synes han at dagens forslag tilsynelatende ser ut til å være en god løsning.

– Det vil nok komme ulike reaksjoner fra ulike teatre, men for oss ser det ut til at alle gode ting er tre. Det er veldig hyggelig at så mange ser ut til å bli truffet av denne ordningen, og veldig bra at departementet ser hvor mange som bygger sin tilværelse på bidraget de gjør til andre institusjoner. Det er en gedigen arbeidsplass for hele det frie kunstmiljøet, så at departementet ser denne koblingen og forstår at det må kompenseres for tapte inntekter også i denne sammenhengen er veldig gledelig, forteller Mørland.

Også daglig leder i Drammen Scener, Knut Harald Pleym, er fornøyd med at ordningene utvides.

– Helt generelt er vi fornøyd med at de utvider ordningene, men det er fortsatt et stort bortfall av våre inntekter vi ikke får kompensert for. Det gjelder servering og konferanse/event, som utgjør nesten 40 prosent. Samtidig er det veldig bra at det nå støttes opp om å få folk i arbeid igjen, sier Pleym som forteller at de nå jobber mot å nå full drift igjen fra midten av august innenfor de begrensningene som ligger innenfor smittevernreglene.

Les også: – Ved å ikke hjelpe det lokale kulturlivet, må vi også ta konsekvensene av det (+)

Mer fra Dagsavisen