Nyheter

Blir dette Norges mest sentrale andelslandbruk?

Torsdag ble det dumpet 40 tonn matjord på plenen foran Bragernes kirke – midt i Drammen. Her skal gjengen i Evas Hage dyrke rundt 30 grønnsaksslag. Nå legges 20 andeler i bruket ut for salg til byens befolkning.

– Jeg vurderer å sette opp et skilt, for å informere om at vi ikke driver med vandalisme her, ler Cathrine Lie, daglig leder for Evas Grønne Hage AS.

I striregnet torsdag morgen hadde hun og de to prosjektmedarbeiderne Liselotte K. Schmitz og Anette Borge sannelig nok å holde på med. Som pådrivere og organisatorer av matauk i urbane strøk, fikk de i våres i stand en avtale med Bragernes kirke.Med ildsjel og diakon Edel Merete Gervin i spissen, har menigheten allerede dyrket grønnsaker i en egen kjøkkenhage i kirkeparken i fem somre, samt i drivhuset i menighetshusets bakgård.

###

Kjøkkenhagen nedenfor kirken på Bragernes er et populært tiltak. Nummer to f.v. er kirkens grønne diakon Edel Merete Gervin. Foto: Anita Panman.

Nå utvides grønnsaksdyrkingen betraktelig. Koronasituasjonen har bidratt til at flere ser viktigheten av å dyrke mer mat i eget land, og Lie synes langt flere bynære plener bør tas i bruk. For man behøver faktisk ikke noen bondegård for å dyrke frukt og grønt, i hvert fall ikke i mindre skala. På gresset foran kirken kom lass på lass med gartnerjord fra Lindum AS, som blant mye annet lager kompostjord av matavfall. De syntes prosjektet var så interessant at de donerte jorden, mot at initiativtakerne bekostet transporten.

###

Lindum sponset matjorda til prosjektet, som har fått navnet Kirkeparken samdyrkelag. Foto: Pernille Vestengen

Så er det opp til Lie, Schmitz og Borge, utstyrt med hakker, spader og raker, å få fordelt 40 tonn matjord utover striemattene på plenen slik at det etterhvert blir fem ryddige grønnsaksenger, med 40 centimeters dybde og to meters mellomrom.

– Ja ja, vi trenger da ikke å dra på treningssenter i hvert fall, trøster Liselotte K. Schmitz.

Les også: (+) – Vi burde jo ha dyrket mat på hver eneste ledige flekk

Deler på risiko og avling

– Nå kom vi litt seint igang i år da. Her skulle det jo vært sådd og plantet for lenge siden, med det viste seg å være litt byråkrati man måtte gjennom for å få lov til dette. Man har liksom ikke lov til å gjøre hva som helst på kirkens eiendom. Uansett er vi i gang nå, og jeg har jo tjuvstartet dyrkingen hjemme. Det skal nok bli mer enn nok grønnsaker til alle, selv om det nødvendigvis blir mest rotgrønnsaker, salat og bønner, sier Lie - som dog lister opp både bondebønner, polkabeter, mais, squash, spiselige blomster, knutekål, jordbær, urter, pak choi og maibeter på sommerens meny.

###

Verken ferdigvasket eller pakket i plast. I et andelslandbruk er veien kort fra jord til bord. Foto: Pernille Vestengen

Nå legges 20 andeler ut for salg. For 4.000 kroner og totalt fem dugnadstimer i løpet av sommeren, får hver andelshaver sin 20.-del av produksjonen i kirkeparken. Dermed deler man både på utgifter, risiko og avling.

– Det er billigere enn å kjøpe alt i butikken altså. Dessuten er det økologisk, naturlig, kortreist - og ikke minst modent når det høstes, påpeker Anette Borge.

Lie minner om at det slett ikke er gratis å lage en egen kjøkkenhage heller. Her er man i tillegg del av et større samarbeid mellom flere andelslandbruk - som deler på kunnskap, erfaring - og sånt som tiloversblevne settepoteter og løk. De ovennevnte tar seg av planlegging, organisering og størsteparten av jobben.

###

Det var nok flere forbipasserende som lurte på hva som skjedde utenfor Bragernes kirke torsdag morgen, da 40 tonn jord ble dumpet på plenen. F.v.: Liselotte K. Schmitz, Anette Borge og Cathrine Lie. Foto: Pernille Vestengen.

Les også: Stadig flere vil dyrke maten selv

Satser på bydyrking

– Jeg kan nesten ikke tro at vi fikk til dette her midt i byen da. Det må være Norges mest sentrale andelslandbruk. Vi har allerede holdt av to andeler, og holder oppstartsmøte fredag klokka fem utenfor kirken. Her er det "først til mølla" som gjelder, forteller Lie.

Hun skrev sin masteroppgave i 2014, om alternative salgskanaler for økologisk mat. Deretter startet hun bedriften Evas Hage, som driftet andelslandbruk i Lier, solgte kortreist mat og drev kafé basert på lokale råvarer. Men etter at de mistet både kjøkkenhage og lokaler måtte Lie avvikle driften. I Anders Wengen, lokalpolitiker for Venstre og rådgiver innen innovasjon, organisasjon og grønne omstillingsprosesser, traff hun imidlertid en egnet samarbeidspartner - og sammen startet de Evas Grønne Hage.

###

Cathrine Lie, daglig leder for Evas hage, vil forgrønne Drammen, og starter andelslandbruk utenfor Bragernes kirke. Foto: Pernille Vestengen

Nå er målet etablering av flere permanente, urbane landbruk - samt et ressurssenter som skal bistå alt fra privatpersoner til bedrifter som vil dyrke mat på taket. De håper også å bidra til at bydyrking implementeres i by- og stedsutvikling, byggeprosjekter og folkehelseprosjekter. Viken fylkeskommune bidratt med 200.000 kroner i prosjektmidler.

Les også: Driver øko-gård med 100 investorer

Les også: – Tørken bør være en vekker for folk

Mer fra Dagsavisen