Nyheter

Øko-gård med 100 investorer

På Ødeverp gård deler bonden kostnader, avling og arbeid med 100 andelshavere. Rune Høstvik er en av andelsbøndene du kan besøke under Øko-uka i Drammen.

Bilde 1 av 3

– Har du prøvd libanesisk squash? Bare tørk skivene lett og stek dem fort i olivenolje, oppfordrer grønnsaksbonden på Ødeverp.

Han vet stort sett det som er verdt å vite om grønnsaker. Opp gjennom årene har han dyrket det meste, og alt uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler. Faktisk har gården blitt drevet økologisk helt siden 1990, og vært debiogodkjent i over 20 år.

Men som en liten aktør, i et marked styrt av mektige grossister, ble inntektene etter hvert for små i forhold til innsatsen.

Grønt utbytte

– Vi hadde mer eller mindre bestemt oss for å avslutte driften, men siden det virket som om interessen for andelslandbruk var voksende, hadde vi lyst til å gi det en sjanse. Vi fikk 100 andelshavere allerede første året. Det betyr en sikker innkomst, selv på små bruk som dette, forklarer Høstvik.

Han synes det er stort å kunne stå en lørdag formiddag – og se 20–30 mennesker i sving med å høste ukens grønnsaker. For noe over 2.000 kroner per andel, kan andelshaverne hver uke i sommerhalvåret hente en stor pose grønnsaker. De forventes å stille opp på dugnad rundt seks timer per sesong, og får en mail hver mandag om hva ukens grønnsaksandel består av.

Lang sesong

– I drivhusene er de første grønnsakene modne allerede tidlig i mai, og det er alltid noe å glede seg til. Jeg tror vi har godt av å spise mer sesongbetont. Det er jo egentlig ikke naturlig at du skal få kjøpt asparges på butikken nå. Det er en vårgrønnsak. Ved å være med på dyrking og høsting får man en nærmere tilknytning til slike ting.

Rune viser rundt på gården, og høster samtidig en pose med ukens grønnsaker. Og det er slett ikke bare tradisjonelle, norske nyttevekster som inngår.

Her er for eksempel flere asiatiske grønnsaker; som Pak Choy og Mizuna. Dessuten krydderurter, sukkererter, voksbønner, tomater, chili, gulrøtter og agurk. Også brokkoli, mais, kål, og blomkål hører med. Snart er også gresskar og jordskokk klare for innhøsting.

Mer enn jobb

Bonden selv har sluttet å telle arbeidstimer for lenge siden.

– Dette er mer enn en jobb, det er hobby og interesse også. Nå møter jeg i tillegg masse folk som interesserer seg for det samme. Det er veldig hyggelig, også kan vi utveksle erfaringer og oppskrifter. Kanskje innhøsting av grønnsaker kan bli vår tids golf? Det smaker mye bedre og er sannsynligvis mye mer spennende også, ler Høstvik.

Han legger noen squashblomster i posen. De skal visst smake nydelig i fritert tilstand, og gjerne fylt med en ostebit.

– En virkelig delikatesse, som veldig sjelden er å få kjøpt, konstaterer Rune Høstvik.

Mer fra Dagsavisen