Nyheter

Jensen Eiendomsutvikling tok grep

Mens store eiendomsselskap venter på at myndighetene kommer de små og mellomstore bedriftene til unnsetning, har "lille" Jensen Eiendomsutvikling i Svelvik allerede halvert husleien for enkelte av sine leietakere.

– Men nå må du ikke framstille dette som noen heltedåd altså, for det er en bitteliten ting. Vi skulle ønske vi kunne gjort mye mer, for det er så mange som virkelig sliter nå - og jeg skjønner jo at dette ikke er nok når folk mister all inntekt over natta, sier Kristin Lier Jensen, som er daglig leder for Jensen Eiendomsutvikling.

Selskapet eier og drifter flere næringseiendommer i Svelvik  - og står i tillegg bak flere boligprosjekter. Jensen er full av beundring for leietakerne som har startet egne foretak, hvorav mange som driver for seg selv - og jobber mer eller mindre både dag og natt for å overleve i den lille kystbyen. Nå som flere har blitt pålagt å stenge dørene, mens andre uansett har mistet nesten alt kundebesøk, er det høyst usikkert hvorvidt de vil kunne åpne dørene igjen.

Les også:

Usikker tid

I Dagsavisen Fremtiden etterlyste kaféeier Solveig Røine (hun med Jovialen og Hos Solveig, red.anm.) gårdeiernes bidrag til den nasjonale korona-dugnaden. Hun foreslo at utleierne kunne halvere leien, eller i hvert fall gå over til en mer omsetningsbasert form for leieavtale – der de ikke allerede har det.

Røine vet heller ikke selv om hun vil kunne berge sine bedrifter gjennom denne perioden, men tror uansett ikke det blir mulig å re-ansette alle de permitterte. Da vi snakket med henne torsdag hadde heller ikke regjeringen kommet med noen pakke som ville komme alle de små og mellomstore bedriftene til gode.

Les også: Over 6.000 ledige i Drammen

Avventende

Trond Åsheim i Union Eiendomsutvikling AS fortalte at de vil gå i dialog med sine leietakere for å finne fram til mulige ordninger, og håper å kunne få med seg alle de leier ut til videre, men at de er avventende med tanke på at det vil komme flere tilskudd og krisepakker fra myndighetene.

Odd Hyttedalen, eier av Globusgården, mente det var for tidlig å vurdere slike ordninger. Han synes situasjonen foreløpig er for uoversiktlig, men sa at de uansett ikke vil kjøre inkasso og utkastelser nå, men la kravene akkumulere inntil videre.

Les også: Koronasmittet kvinne døde på Drammen sykehus

Må hjelpe hverandre

En leser tipset imidlertid om at Jensen Eiendomsutvikling AS i Svelvik allerede hadde halvert leien for enkelte av sine leietakere, blant dem en frisørsalong – som jo er blant bransjene som ble pålagt å stenge.

– Det stemmer det, bekrefter Kristin Lier Jensen, når Dagsavisen Fremtiden tar kontakt.

Hun forteller at flere av deres leietakere måtte stenge på dagen av smittevernhensyn. Dermed ble det full stans i inntjeningen også - og flere vil naturligvis få vanskeligheter med å betale husleie og andre regninger.

– Jeg kan ikke gå inn på hva vi gjør for hver enkelt, men vi tenker nå i hvert fall at vi skal ta vår del av denne dugnaden. Vi er selvfølgelig heller ikke tjent med konkurser og tomme lokaler, så vi får bite tenna sammen alle mann - og hjelpe hverandre så godt vi kan. På et lite sted som Svelvik vet vi at nye næringsdrivende ikke akkurat slåss om å få leie lokaler her.Jeg håper bare ikke dette vil vare så altfor lenge, for det vil gå ut over oss alle, sier Jensen.

Hun benytter sjansen til å oppfordre folk til å leve mest mulig normalt i en heller unormal tid, så lenge de holder seg innenfor smittevernreglene.

– Mange er så kreative og hiver seg rundt, som frisørsalongen som selger gavekort eller cateringfirmaet som leier hos oss i Drammen, som leverer pakker med ferdig middag til to - levert hjem på døra. Vi må alle være flinke til å benytte slike tilbud i dag - om vi ønsker å beholde handelen og servicetilbudene også etter korona-krisen, konstaterer daglig leder Jensen.

Mer fra Dagsavisen