Nyheter

Etterlyser gårdeiernes bidrag til korona-dugnaden

Solveig Røine, dama bak Jovialen kaffebar og Hos Solveig, mener gårdeierne i sentrum nå må gjøre sitt for at Drammen fortsatt skal ha et næringsliv etter korona-krisen. Gårdeierne selv er heller avventende til det hele.

– Gårdeierne har nå en gyllen mulighet til å vise seg som attraktive utleiere, sier Solveig Røine.

Hun har drevet kaffebaren Jovialen på Drammen stasjon siden 2012, men utvidet i fjor driften med spisestedet Hos Solveig på Union – og ny avdeling av Jovialen på Drammensbiblioteket.

Men etter at korona-smitten traff Norge har det gått spesielt hardt utover handels- og servicenæringen, og Røine er slett ikke sikker på om hun vil kunne redde bedriftene gjennom krisen. I likhet med så mange andre som driver små og mellomstore foretak ser hun heller ingen hjelp i regjeringens krisepakke – som består av garanti for 50 milliarder kroner i risikolån og noen måneders utsettelse av skatter og avgifter.

Les også: Når korona-frykten overskygger alt

Umulig regnestykke

– Nei, det ser jeg på som rent spill for galleriet. Dette er bare å skyve problemene foran seg. I denne bransjen opererer vi med så små marginer, at det spørs om man sitter igjen med noe som helst når dette er over. Selv har jeg fått utsatt månedsleien for Jovialen til Bane Nor, som egentlig forfaller nå, men jeg må fortsatt blant annet dekke regningene for et svært varelager, leie for Hos Solveig og lønn til 15 ansatte for en uke. For selv om alle ble permittert 13. mars tok ikke Nav over ansvaret før 20. mars. Regnestykket går ikke opp, sier Røine.

Hun etterlyser nå gårdeiernes bidrag til den nasjonale dugnaden.

– Drivere og gårdeiere burde ha en dialog om hva som kan hjelpe, for eksempel halvert husleie eller omsetningsbasert leie der de ikke allerede har det. Slik kan de finne den beste løsningen for hver enkelt, og i hvert fall sørge for at ikke alle næringslokaler i sentrum blir stående tomme når dette er overstått. Om alle leietakerne må legge ned kommer det i hvert fall ingen leieinntekter, og jeg tror neppe nye og pengesterke næringsdrivende vil komme stormende, på jakt etter lokaler i Drammen, den dagen koronaviruset slipper taket, påpeker hun.

Les også: – Ja, det var den russetida liksom

Rammer alle

Tom Søgård, daglig leder for Byen vår Drammen er helt enig i at  regjeringens siste krisepakke løser fint lite for de små og mellomstore bedriftene, og slett ikke noe for alle bedriftene som ble pålagt å stenge dørene.

– Det å åpne for at man lettere kan få lån har ikke stort å si når inntektene er borte, så her må regjeringen komme med mer. I mellomtiden håper vi at alle parter vil gjøre sitt til at flere bedrifter overlever - og arbeidsplassene består. Ellers er det en skummel tanke - å prøve å se for seg hvordan verden og Drammen vil se ut etter dette, sier Søgård.

Eric Ness Christiansen (m skjegg) og Tom Søgård (t.h.) i Byen Vår Drammen foran et av Ugang-prosjektene som er blitt et landemerke på Grønland i Drammen. FOTO: KATRINE STRØM

Tom Søgård i Byen vår Drammen frykter for hvordan Drammen vil se ut etter korona-krisen, og håper gårdeierne vil bidra med det de kan for at ikke hele handelsstanden skal bli borte. Foto: Katrine Strøm

Han understreker at det å utarme bedriftene mens korona-krisen pågår ikke bare vil ramme bedriftseierne, men også alle ansatte - og gårdeierne selv.

– Dette handler om forretningsmessige forhold, så her må hver enkelt gårdeier komme til enighet med sine leietakere. Vi har sendt ut et forslag til gårdeierne fra Norsk Sentrumsutvikling om innføring av midlertidige leieavtaler, som tilsidesetter de gamle – og som har mer omsetningsbaserte vilkår, forteller Søgård.

Les også: Leverer goodie bags på døra

Individuelle ordninger

– Jeg skjønner ikke helt hva Søgård sikter til her. For det første har jeg ikke sett noe til dette forslaget og for det andre har vi allerede stort sett omsetningsbasert leie. Det tror jeg de fleste opererer med, sier Trond Åsheim, administrerende direktør i Union Eiendomsutvikling, som blant annet eier en rekke næringslokaler på Grønland i Drammen sentrum.

###

Trond Åsheim i Union Eiendomsutvikling sier de vil komme fram til ordninger med hver enkelt leietaker, og håper de klarer å ha dem med seg videre etter at korona-smitten slipper taket. Foto: Katrine Strøm.

Han er uansett enig i at alle må bidra for at flest mulig skal kunne ta opp igjen driften når korona-krisen er over.

– For mange er det neppe nok med omsetningsbasert leie, ikke når hele omsetningen blir borte over natta. Vi har sagt til våre leietakere at de ikke bør stresse med betalingen hvis de ikke har penger nå, så må vi heller komme fram til ordninger med hver enkelt etter hvert. Det vil jo vise seg hvorvidt det kommer mer hjelp fra myndighetene, men uansett ønsker vi naturligvis å ha med oss leietakerne videre etter dette også, understreker Åsheim.

Les også: Hanvold risikerer kjempebot

For tidlig

– Vi har både frisører, tannleger og utesteder blant våre leietakere, så dette er blodig - for å si det rett ut. Men jeg synes situasjonen er altfor uoversiktlig per i dag til at vi kan gå inn på konkrete løsninger riktig ennå, sier investor Odd Hyttedalen, som eier Globusgården på Strømsø Torg.

Han påpeker at han som utleier også har forpliktelser overfor sin bank, og må overholde avtalene som er inngått.

– Men om leietakere ikke kan betale, så kjører vi ikke inkasso og utkastelser nå. Vi har dialog om dette og lar kravene akkumulere inntil videre. Vi vet jo ikke hva som kan komme av ytterligere krisepakker fra regjeringen heller. Det er uansett for mange aktører i hele denne verdikjeden til at det lar seg gjøre å forandre på avtalene ennå, mener investoren.

Hvorvidt Hyttedalens egne leietakere har omsetningsbasert husleie vil han ikke uttale seg om.

– Det ville jeg uansett ikke svart på, for det gjelder våre kontraktsforhold. Jeg tror heller ikke dette forslaget er så relevant. Omsetningsbasert husleie har en fast minimumsleie, men når folk ikke har noen omsetning lenger vil de neppe kunne betale minimumsleie heller.

Odd Hyttedalen forteller at han egentlig er mer opptatt av hva som skjer etter koronakrisen.

– Jeg tenker at vi i  Drammen her får en gylden mulighet til å se hvordan man bygger opp igjen næringslivet. Ingen vet hvem ofrene blir i dag, men det kommer en tid for å bygge opp igjen.

Les også: Seks nye smittet i Drammen

Mer fra Dagsavisen