Nyheter

Halvorsen-fest går som planlagt

Det er klart for Johan Halvorsen Musikkfest, med Tronhjemsolistene som største trekkplaster.

- Vi har aldri forhåndsolgt så mange billetter som før årets festival, men så var det plutselig litt stans i salget, forteller arrangør Martin Haug. Det skyldes nok at folk har satt seg litt på vent på grunn av coronaviruset, men det får vi bare ta. Jeg føler meg likevel sikker på at helsemyndighetene gir gode retningslinjer, og jeg er optimist og positiv.

Har dere noen plan B? Om det blir slik at myndighetene stopper arrangement med mange publikum, hvem betaler regninga da?

- Plan B er å følge retningslinjer og vedtak. Det juridiske vil bli fulgt i henhold til norsk lov og regelverk. Vi er medlem av Creo, så de er informert, forteller Haug.

- Den italienske pianisten Massimo G. Bianchi som skulle komme til Børsen på kammerkonserten onsdag i festivaluka, er i rød sone, så han kommer ikke. Derfor er vi nå på jakt etter en norsk pianist som kan ta over. Og det skal gå bra, vi har en lang liste med dyktige pianister.

- Champagnekonserten derimot er utsolgt for lengst, folk har skjønt det. I år kan vi presentere en av de aller største stjernene på vår hjemlige operahimmel, Eli Kristin Hanssveen, en av operaens mest skattede solister. Og vi holder prisen nede så det skal være mulig for vanlige folk å oppleve opera, og det er vanlig folk som kommer. Lurer på hvor mye den hadde kostet i Oslo, undrer Haug og ler.

Som det aller største trekkplastret til Johan Halvorsen Musikkfest i år, trekker Martin Haug frem Trondheimsolistene. Det er favorittorkestret til selveste Anne-Sophie Mutter, og i teatret får de solist Birgitte Stærnes med seg, som også er kunstnerisk leder av Johan Halvorsen Musikkfest. Pianist Itmar Goland spiller klaver.

Trondheimsolistene. Pressefoto.

Årets program er vel en synliggjøring av de 1,5 millionene som festivalen fikk for to år siden av Sparebanken Øst?

- Først og fremst har pengene bidratt til å heve hele programmet. Vi lager noen produksjoner litt større, men vi bruker den modellen vi hadde i fjor. Vi tar et lite skritt av gangen for å stå støtt, sier Haug og fortsetter; Pengene går til å heve og styrke og å kunne gi gratiskonserten i teatret for alle femte klassingene i Drammen.

Det var i fjor at festivalen, i samarbeid med Den kulturelle Skolesekken satt opp Eventyret om Johan Halvorsen for første gang, og de gjentar suksessen i år.

- Det er fullt orkester og solister, og dette er litt av det vi kan gjøre med pengestøtten vi har fått, vi kan gi noe tilbake, informerer Haug.

Nyhet av året er et tilbud kanskje spesielt til ungdom; en pianoduell i 4. Losjerad i teatret. To av Drammens unge klavermestere møtes til hard duell og lekende samspill. Michael Thomas Haug, som er sønn av arrangørene, og Wilfred Husemoen møtes i duellen. De to har spilt piano siden tidlige barneår, og har nylig begge vært i finalen i den landsomfattende Midgard-konkurransen, vært solister med symfoniorkestre, spilt på festivaler og konserter.

###

Klavertalentene Michael Thomas Haug og Wilfred Husemoen møtes i duellen. Foto: Halvorsen Musikkfest

- Det er duket for en annerledes klaverkonsert, med friskt repertoar og glitrende pianospill, og vi håper å nå en ny målgruppe med denne konserten, informerer Haug.

- Og så må jeg få nevne «Jazzisk» i Strømsø kirke, med Bendik Hofseth og Helge Iberg, to av landets mest meriterte utøvere og komponister innen hver sin sjanger. Her blir det lek med komposisjon og improvisasjon.

Gildehallen har også blitt et av konsertstedene under Halvorsenfesten, og i år er det «Trio de Janeiro» som skal fylle lokalene med verdensmusikk og en smak av Rio.

Trio de Janeiro

Trio de Janeiro. Pressefoto.

Kan du si noe om neste år allerede nå?

- Ja, vi jobber med neste år. Vi har en del på blokka allerede, som nok blir spennende.

Johan Halvorsen musikkfest 2020, program:

Trondheimsolistene, Itamar Golan, klaver og Birgitte Stærnes, fiolin

Søndag 15. mars 19.00 – 21.00, Drammens Teater, hovedscenen

Klassisk, virtuost og vakkert

Mandag 16. mars 19.00 – 20.30, Fjell Kirke

Jazzisk!

Tirsdag 17. mars 19.00 – 20.30, Strømsø kirke

Eventyret om Johan Halvorsen

Onsdag 18. mars, Drammens Teater, hovedscenen

To store B'er i Børsen

Onsdag 18. mars 19.00 – 21.00, Børsen Festlokale

En smak av Rio

Torsdag 19. mars 19.30 – 21.00, Aass Bryggeri, Gildehallen

Lunsjkonsert

Fredag 20. mars 11.00 – 12.00, Bragernes kirke

Champagnekonsert

Fredag 20. mars 19.30 – 22.30, Børsen Festlokaler

Musifystisk

Lørdag 21. mars 12.00 – 12.45, Union Scene

Pianoduell

Lørdag 21. mars 16.00 – 17.00, Drammens Teater, 4. Losjerad

REQUIEM

Søndag 22. mars 19.00 – 20.30, Bragernes kirke

Mer fra Dagsavisen