Nyheter

Regjerings-«Frexit» kan åpne for disse profilene fra Drammen og vår region

Blir Sandra Bruflot minister eller må hun innom en statssekretærpost først? Hvem i ekteparet Helleland tar neste regjeringsskift, og kan man komme forbi Kristin Ørmen Johnsen om man mener folkehelse er viktig? Her er de lokale navnene Erna bør sjekke ut de kommende dagene.

Mandag trakk Frp seg fra Solberg 2-regjeringen, og sa med det fra seg sju statsrådsposter, et antall statssekretærer og politiske rådgivere. Det er naturlig å tenke seg at de vil det tilfalle noen til hvert av de tre partiene som blir sittende – og enkelte av statsrådspostene kan også forsvinne eller bygges om, siden det ikke lenger er like mange partier for statsministeren å holde tilfreds.

Men basert på dagens sju statsrådposter har Dagsavisen Fremtiden foretatt en uhøytidlig spørrerunde, der vi tenkt høyt og fritt sammen med lokale partifeller av de gjenværende regjeringsmedlemmene om kandidater som med dette kan få prøve seg i regjeringen og i apparatet rundt.

Så om Erna behøver en oppfriskning på politiske fjes fra Drammen og Buskerudbenken, er det bare å lese videre.

Samfunnssikkerhet, beredskap og polarområdene: Sandra Bruflot (H)?

Unge Høyre-leder og liung Sandra Bruflot (28) er selvskreven for mer ansvar i Høyre, og kanskje vil en kortere periode i et fremdeles nokså uoppgått statsrådsansvar være en fin start? Ingvild Smines Tybring-Gjedde har ikke rukket å farge denne posten nevneverdig, og Bruflot tilhører 22. juli-generasjonen av norske politikere og har måttet løse krevende oppgaver som Unge Høyre-nestleder som brått måtte ta over tøylene da #metoo rammet midtskips. Dessuten er hun mer klimaengasjert enn de avtroppende statsrådene til sammen, og en uttalt villmarkslivselsker med naturen som foretrukken lekeplass.

– Et hett navn, ingen tvil, sier Fredrik A. Haaning, Høyres ordførerkandidat før høstens valg i Drammen. Også Anders Wengen (V) trekker frem Bruflot som en av Høyre-politikerne som kan ta over en ministerpost.

Også Bruflots ektemann, Christopher Wand fra Hole, har lang erfaring fra politikken før han flagget ut til Geelmuyden.Kiese. Som et av flere Høyre-ektepar i omegnen vil de to måtte regne med en viss kvotering, det vil neppe være aktuelt å hente inn begge samtidig.

– Hvis jeg skulle bette på en av de to, satser jeg på fruen, smiler Haaning.

Finansminister: Trond Helleland (H)?

Den mest prestisjetunge posten, men samtidig med mindre spillerom enn normalt gitt at Siv Jensen allerede har satt kursen for de neste året og det neppe er nå Høyre vil foreta de store sprellene. Beholder de posten selv, kan det dermed hende at en ringrev som dagens parlamentariske leder Trond Helleland (57) er et stødig valg for jobben, som samtidig kan åpne for at nye krefter får brynt seg som politisk klasseforstander. Uten bråkmaker-kompis Frp som skaper uro og irritasjon, kan Hellelands lune autoritet komme til nytte et annet sted. Forutsatt at det da ikke er hans kone Linda Hofstad Helleland som for tredje gang skal inn i regjering, etter at hun ga fra seg posten som barne og likestillingsminister da Krf skulle inn med Kjell Ingolf Ropstad.

– Husk at Linda sitter som leder at Høyres programkomité, og den jobben får man ikke uten at man er påtenkt større oppgaver. Hun kan bli et kort i en hvilken som helst av de ledige posisjonene, selv om jeg kanskje ikke tror finans. Siden jeg tror det er helt uaktuelt med ektepar i samme regjering, er Trond bare aktuell om Linda ikke går inn. Han var et hett navn til vervet som stortingspresident – men det sa han nei til, for å bli sittende som parlamentarisk leder, sier Haaning og peker samtidig på at Høyre på nasjonalt plan har en rekke sterke kort med økonomisk utdannelse og bakgrunn

– Det gjelder for såvidt alle statsrådpostene: Mange er kapable og Høyre kunne uten problemer fylt hele regjeringsapparatet selv, om ikke Venstre og Krf skulle  med, sier Haaning.

Fiskeri og sjømat: Linda Hofstad Helleland (H)?

Som Høyres fraksjonsleder i næringskomiteen og med sin allsidighet både i fagområder og geografisk (har hele tiden representert Sør-Trøndelag, selv om hun bor i Drammen) vil Linda Hofstad Helleland (42) vel så gjerne kunne få sitt comeback som statsråd for fiskeri og sjømat, der hennes hjemfylke har store næringsinteresser.

Samferdsel: Rebecca Borsch (V) eller Anders Werp (H)?

Av alle de ledige statsrådspostene vil Venstre ønske seg denne mest, tror de vi snakker med. Mest trolig vil Sveinung Rotevatn i såfall være partiets førstevalg, men også Rebecca Borsch (43) fra Røyken kan bekle en slik post med tiden. Borsch var stortingskandidat for Buskerud Venstre i 2017, og er nå statssekretær for høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Hun leder i internasjonalt utvalg i Venstre, og kan i lys av det også ses som aktuell til en rolle i Justis- og innvandringsministerens stab.

Av Høyres egne kort er statssekretær Anders Werp (58) i samferdselsdepartementet et ukomplisert valg. Med erfaring som statssekretær og som nestleder og mangeårig medlem av justiskomiteen og som ordfører i Øvre Eiker kan Werp være aktuell også i justis og innvandring.

Justis og innvandring eller Olje og energi: Lene Westgaard Halle (H)?

Selv om hun har gjort vestfolding av seg vil stortingsrepresentant Lene Westgaard Halle (41) bestandig ha sin politiske "oppvekst" i fødebyen Drammen, der Åskollen-jenta satt i bystyret i flere perioder. I tillegg til å ha semestre med jus og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og University of Oxford på cven, sitter hun i miljø- og energikomiteen og har bakgrunn som seniorrådgiver for Zero.

–  Hun kan absolutt være en mulig kandidat, til flere roller, nikker Haaning.

Eldre og folkehelseminister: Kristin Ørmen Johnsen (H)?

Tar ikke Krf denne, vil Kristin Ørmen Johnsen (66) være en brennhet kandidat. Kalt "gudmor" for først den komplekse høgskoleetableringen og utbyggingen på Papirbredden, og i nyere tid for det nye sykehuset og kompetansemiljøet på Brakerøya, er den erfarne rikspolitikeren fra Konnerud kapabel til å endelig få gjort noe på dette viktige området.

Også her kan Linda Hofstad Helleland være kandidat.

Joker: Tore O. Hansen (H)

Også rokeringer er tenkelige. Skulle Monica Mæland ønske seg litt frisk luft etter en særdeles tung og reformsliten kommunalministerpost, kan den særdeles erfarne kommunepolitikeren Tore Opdal Hansen (63) være en god kandidat til å ta over, mener Fredrik Haaning. Hansen har ledet kommunalutvalget i Høyre i mange år,  og sittet i sentralstyret gjennom den posisjonen. Han har kjempeerfaring på området som ordfører gjennom 16 år, og er også tidligere rådgiver i Høyre.

En ny situasjon

Også i Stortinget vil Frexit påvirke maktbalansen framover, tror Fredrik Haaning.

–  Det beste, isolert sett, hadde vært at flertallsregjeringen hadde fortsatt fram til stortingsvalget. På den annen siden har det vært mye støy, og på et tidspunkt er nok nok. Da Frp valgte det de gjorde nå, var det greit, og Siv er jo klar på at hun støtter Solberg som statsminister. Men det kan føre til en ny politisk situasjon i Stortinget. For det virker som Frp går lenger mot høyre enn tidligere, og det kan igjen åpne rom for nye mellompartier, sier han, og peker på både MDG og Senterpartiet.

Hvis Høyre skal fri til en av dem, hvem ville du foretrukket?

– Vi er ikke der nå, og det er ikke opp til meg.  Da vi i to år forhandlet budsjett med MDG i Drammen gikk det veldig bra. Men rent politisk-ideologisk, så ligger kanskje Sp med et par unntak nærmere H enn MDG. Det er fornuftige mennesker i begge de to partiene, sier Haaning.

Ferdig kurset "elite"

Wali Gilani og Victoria Cavallini Fevik har begge gått på Høyres elitekurs de siste årene, som Fredrik Haaning og andre profiler før dem. I år har Unge Høyre-leder i Buskerud Simen Murud kommet gjennom nåløyet til det interne talentutviklingsprogrammet. Når det nå åpner seg mulighet til å sette noen av disse inn i for eksempel en rådgiverstilling, har partiet altså flere å velge i fra vårt område.

Fevik sitter travelt opptatt på jobb når vi ringer, men bekrefter at partiet er flinke til å drive talentutvikling.

– Høyre og Unge Høyre har mange dyktige politikere. Da er det helt uproblematisk å fylle nye poster, når vi har så mange flinke folk, sier hun mandag ettermiddag.

Anders Wengen (V) er en av dem som uttrykker lite tristesse over å ha blitt ett parti færre i regjeringskollektivet mandag.

– Det er noe med luften i dag. Det føles lettere å puste. Kanskje er det skoa. Som om jeg spretter, skriver han på Facebook.

Han tror ikke det vil komme sju nye ministere fra de tre partiene som blir værende i regjering.

– Siden det ikke lenger er så mange partier som skal blidgjøres med ministerposter, kan det godt tenkes at enkelte departement blir slått sammen og eventuelt nedlagt. Høyre tar nok de fleste postene, også får nok Venstre og KrF en ekstra ministerpost, sier Wengen.

Under mandagens pressekonferansen sa både Siv Jensen og Erna Solberg at de har forberedt seg på et scenario der utfallet kunne bli at Frp forlot regjeringen.

– Slik dette har utviklet seg tror jeg at både Frp og Høyre har vært klar over situasjonen, og at da KrF og Venstre har vært involvert slik at det neppe kom helt overraskende på dem heller. Derfor tror jeg partiene nok godt vet hvem de ønsker inn i de ministerpostene som nå skal erstattes, sier Wengen som tror forslagene til nye ministere kan komme allerede mandag kveld eller tirsdag formiddag.

Tror på Venstre i samferdsel

Han tror Siv Jensen kommer svekket ut av situasjonen, og at det kan føre til lederskifte i Frp allerede inneværende år. Selv om dagens skifte tyder på at Frp går lenger til høyre, tror han ikke nødvendigvis det er avgjort at Listhaug blir ny partileder.

– Listhaug har stor motstand også innad i de moderate fløyene av eget parti, og jeg tror Listhaug som partileder vil skremme vekk en del velgere som kunne tenkt seg å stemme Frp med en mer moderat leder, sier Wengen som tror at en Kjetil Solvik-Olsen kan tenke seg å ta over.

Venstre-politikeren tror at Sveinung Rotevatn fra sitt eget parti kommer til å stige inn i regjeringen, og at Venstre kan ta over samferdselsdepartementet.

– Finansministerposten er ikke den mest spennende nå frem mot neste valg, og jeg tror de to mindre partiene i større grad er ute etter å stikke seg litt mer frem. Derfor tror jeg Høyre tar over finans, mens KrF vil ta justis og Venstre får samferdsel, spår Wengen.

Mer fra Dagsavisen