Nyheter

De skrev historien om Damvokterboligen i Strømsåsen

Sidsel Ulriksen og Inger Ramberg mente det var skrevet for lite om hine hårde dager på Strømsøsiden av Drammen, og bestemte seg for å gjøre noe med det.

Bilde 1 av 5

– Det er alltid gøy å kjenne historien til et sted, og Blektjern er et spesielt vakkert sted da. Hjertet banker litt fortere hver gang jeg kommer opp dit, sier Inger Ramberg, som har laget boken "En perle i Strømsåsen - Blektjerns historie" sammen med Ulriksen.

Hun kommer opprinnelig fra Lista, men ektemannen vokste opp som av nabo av Sidsels onkel Sverre. Sammen har Ramberg og Ulriksen samlet en imponerende mengde bilder og dokumentasjon om livet på Blektjern, fra damvokter-familiene, som bodde der oppe fra 1927 til 1956, og fram til vår tid.

LES OGSÅ: Gjenåpnet serveringshytte i Strømsåsen

– Det har jo blitt skrevet så mye om historien til forskjellige plasser og folk på Bragernes-sida, så vi syntes det var på tide å informere mer om fortida her på Strømsø også, påpeker historieentusiast Ulriksen, som har levd med fortellingene fra Blektjern hele livet.

– Ja, vet du hva det er mer sol på tomta mi på Austad enn på Strøtvet altså, men så har vel de nok av landsteder å dra til uansett da, ler Ramberg, som innrømmer at ligger en del lokalpatriotisme bak bokprosjektet.

Skjermet, men strevsomt

Sidsel Ulriksens besteforeldre bodde i stua, som da var damvokterbolig, mens Norge var i krig. Og onkel Sverre Ulriksen, som var yngst i søskenflokken på seks - og eneste fastboende der av barna - husket heldigvis mye fra de totalt ni årene i skogen.

I boken forteller han om hvordan han hver dag, sommer som vinter, måtte gå til fots eller på ski fram og tilbake til Danvik skole. Da tyskerne overtok skolen i 1942 måtte han gå helt til Rødskog skole. For ikke å måtte ta seg helt ned til byen for å handle - for så å bære varene helt tilbake igjen - oftere enn nødvendig, jaktet og fisket familien. De dyrket grønnsaker, plukket bær og sopp og mor Karen sørget for baking og matlaging.

Det var også moren som sydde og strikket klær til hele familien. På et tidspunkt ble både far i huset og brødrene utstyrt med vinrøde dressjakker i fløyel, mens jentene fikk tilsvarende kåper. Da hadde Karen fått mange meter av stoffet som ble til overs da setene i Drammens Teater ble trukket om. I tillegg hadde damvokterfruen ansvar for å kafédrift i helgene, for hyttefolket i Strømsåsen - og turgåere som kom fartende fra fjern og nær. Hun solgte hjemmebakte kaker, kaffe og en blanding av vørterøl og solo - som ble kalt sportsdrikk og var mektig populær.

Far Ulrik Ulriksen var damvokter, og måtte tre ganger daglig ringe brannvakta i Drammen, for å rapportere vannstand og temperatur i Blektjern, som var drikkevannskilde. Han måtte også føre logg over all slags nedbør og se til at verken folk eller dyr tok seg ut i vannet. Selv om tilværelsen oppe i åsen var anstrengende, forteller Sverre at de tross alt levde skjermet fra sult og nød og krigshandlinger.

Tilbake 67 år etter

Totalt tre familier levde i Blektjernstua mens den var damvokterbolig, og Sidsel Ulriksen har fått tak i bilder av dem alle. Da de siste fastboende, familien Berg, flyttet ut i 1956. Siden bodde det sosialklienter i stua i noen år, før 3. Drammen Speidergruppe tok over i 1964 - og til langt utpå 80-tallet. Deretter tok Drammens sportsfiskere over til 2000-tallet.

Ulriksen og Ramberg skriver også om Drafnkollen, Kølabånn og Svenskemuren - og foreløpig siste kapittel for Blektjernstua, som ble overtatt av Turistforeningen (DNT) i 2011 - pusset opp og gjenåpnet i 2012.

Fredag 19 oktober 2013 tok Ramberg og Ulriksen med seg nå 87 år gamle Sverre Ulriksen tilbake på besøk. Da var det 67 år siden forrige gang han hadde vært inne i barndomshjemmet.

I Hytteboken skrev han følgende: «Det er en rar følelse å sitte i stua på Blektjern, hvor jeg bodde fra 1937 til 1946. Hadde aldri trodd at jeg skulle se mitt gamle barndomshjem så forandret og flott. Er virkelig takknemlig for at det lot seg gjøre for meg å oppleve dette. Kunne ha skrevet mye mer, men da ville det blitt vanskelig å slutte. Takk Inger og Sidsel.»

Kongelig visitt

I dag er Blektjernstua hyppig i bruk av DNT - til seminarer, kurs og den internasjonale turdagen «Kom deg ut-dagen». Flere ministre har lagt veien om hytta - og i 2017 ble selveste dronning Sonja med Havva Inces flerkulturelle turgruppe inn til Blektjern. Ince, som er Fagsjef for inkludering, har vakt behørig oppsikt med sitt integreringsarbeid for innvandrerkvinner - via natur- og friluftsliv, og hun og turgruppa har også besøkt dronningen på slottet.

Seneste nytt er at Blektjernstua nå er blitt bygget om til overnattingshytte for DNT, med sengeplasser til åtte. I samarbeid med Jasmin kvinnenettverk holder nå kafeen på Blektjern åpent siste søndag i måneden. Førstkommende mulighet er bittelille julaften, altså søndag 22. desember. Kanskje får du til og med kjøpt sportsdrikk!

Ulriksen og Ramberg har donert bort to eksemplarer av «En perle i Strømsåsen» til alle sykehjem i Drammen, til biblioteket og Byarkivet. Den er å få kjøpt i bokhandler på Strømsø - og i DNTs butikk i Drammen. Bokprosjektet er støttet av Drammen kommune.

Mer fra Dagsavisen