Nyheter

Jovialen reddet

Etter at drammensbefolkningen slo ring om den lille kaffebaren Jovialen på Drammen stasjon, lover Bane Nor Eiendom nå at de likevel ikke vil leie ut nabolokalet til en stor kaffekjede.

Bilde 1 av 2

– Jeg er nok litt sliten ja. Denne uka har vært en salig blanding av fortvilelse og glede for all støtten jeg har fått, sier Solveig Røine, innehaver av kaffebaren Jovialen på Drammen stasjon.

Forrige tirdag kunne Drammens Tidende (DT) melde at kaffebaren Jovialen, på Drammen stasjon, hang i en tynn tråd. Røine fortalte at Bane Nors eiendomssjef hadde gitt henne beskjed om at de ville leie ut de store lyse lokalene, inntil stasjonens hovedinngang, til en stor konkurrent av henne. Dette til tross for at hun selv tidligere hadde meldt interesse for de samme lokalene, og kunne vise til at hun var blitt lovet "første pri" - i en e-post fra eiendomssjefen.

Åpnet for prat

Nyheten førte til store reaksjoner fra Drammens befolkning. På sosiale medier regnet det inn med støtterklæringer til Solveig og Jovialen, mens kritikken haglet mot Bane Nor Eiendom. Underskriftskampanjen «Vi trenger bare én kaffebar på jernbanen: Jovialen» rundet på få døgn nesten 4.000 underskrifter. Røines ansatte stilte opp i DT - der de ikke fikk fullrost sin arbeidsgiver.

Da Dagsavisen Fremtiden spurte Bane Nor Eiendoms kommunikasjonsdirektør Kristin Paus om en forklaring på hvorfor Røine ble forbigått da de attraktive lokalene brått ble ledige, svarte hun dette via e-post: «Vi anser at det vil være den beste løsningen for de reisende i Drammen og stasjonens fremtid å få inn en stor aktør som har tilstrekkelig kapasitet og økonomiske muskler, i de ledige lokalene etter VITA. Vi har imidlertid ikke inngått avtale med noen ny aktør ennå, og vi tar gjerne en prat med Røine om hennes potensial.»

Les også: Døra på gløtt for Jovialen

Skred av reaksjoner

Tirsdag var kaffebarinnehaveren i nytt møte med Bane Nor Eiendom. Hun forteller at det lignet mest på et forsoningsmøte.

– Jeg tror de hadde hatt det litt tøfft på grunn av all responsen på denne saken. I hvert fall vil de nå at jeg skal komme med et forslag til hvordan Jovialen best kan utnytte lokalene, og så tar vi diskusjonen videre derfra. Skulle vi ikke komme til enighet - har de uansett lovet at det ikke kommer noen konkurrende virksomhet hit, sier Røine.

Hun tror de massive reaksjonene kom overraskende på utleieren.

– Men kunne du forutse at denne saken ville føre til en så stor mobilisering blant byens befolkning?

– Jeg tenkte meg nok at ville bli litt bråk, men jeg ante ikke at det ville få slike proporsjoner. I løpet av veldig kort tid gikk det liksom fra et snøfnugg til et digert snøskred.

Vil gjerne bidra

Solveig Røine driver både Jovialen, Hos Solveig (der hun er avbildet i denne saken) og kaffebaren på biblioteket. I tillegg er hun sentral i organiseringen av Globusfestivalen - og kjent for å være en arbeidsgiver som gir folk en sjanse.

– Dette med å ta imot folk som trenger språktrening - og å ansette folk som neppe ville fått jobb andre steder, er det en bevisst strategi?

– Jeg har vel egentlig ikke tenkt så nøye over det, men jeg synes folk som er motiverte til å jobbe - og interesserte i å lære seg dette faget - fortjener en sjanse. Og man merker fort hvor villige folk er til å gjøre en innsats når de kommer innom her. Så når jeg har muligheten, til faktisk å gi noen en mer meningsfylt hverdag, vil jeg gjerne bidra med det jeg kan. Også får jeg veldig flotte pliktoppfyllende ansatte da, for de vet hvor vanskelig det kan være å få seg jobb - og setter desto mer pris på det. De er så fine altså.

Godt navn

Kanskje skyldes noe av kaffebarens popularitet at navnet ser ut til å stemme godt overens med den drammenske folkesjela. Det er i hvert fall mange som legger merke til det ganske uvanlige navnet.

– Hvordan kom du på å kalle en kaffebar for Jovialen?

– Navnet dukket opp i en samtale med flere jeg kjenner - en fuktig kveld på et av byens etablissementer. Jeg syntes det passet veldig godt. For spesialkaffe-bransjen kan fort virke litt nerdete og snobbete, så jeg ønsket et navn som signaliserer at hit kan du komme uansett om du er noen feinsmekker eller ei - og alle slags spørsmål er velkomne.

 – Føler du deg trygg nå da - på at dere får fortsette å selge kaffe til togpassasjerene til og fra Drammen framover?

– Tja, hvis ikke Bane Nor egentlig er veldig sinte på meg da - og kaster meg ut om to år.

– Neppe, nå som de vet at det kan lede til verdenskrig i Drammen.

– Nei, jeg føler nok at jeg sitter med rimelig gode forhandlingskort her nå.

Mer fra Dagsavisen