Nyheter

Sivile og politi måtte skille partene da SIAN-stand fikk sinnene i kok på torget i Drammen

Over 70 motdemonstranter og nesten ingen tilhørere gjorde ikke de høyreradikale SIAN-frontfigurene mindre interessert i å forkynne budskapet sitt på Strømsø torg. Tvert imot.

Bilde 1 av 4

"Ingen rasister i våre gater. Ingen rasister i våre gater", lød ropene over jernbanetorget i Drammen lørdag formiddag.

Det er blitt en årviss hendelse at Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) søker plass i Drammen for å formidle sitt budskap, og også i 2019 hadde de fått søknaden innvilget. Lørdag inntok en gruppe på rundt ti mennesker Strømsø torg, der en større forsamling av motdemonstranter hadde stått klar fra morgenen av  – for å vende dem ryggen.

Oppbudet av motdemonstranter er stort og tiltar mens SIANs representanter taler på Strømsø torg 15. juni 2019. FOTO: KATRINE STRØM

En etter en tar de tilreisende mikrofonen med sine fyldige manus.

– Ja, jeg er en rasist, og jeg lever godt med det, er noe av det første SIANs Ellen Brynjulfsen responderer med til forsamlingen, når det er hennes tur til å ta ordet.

– Jeg har også hørt at jeg er islamofob. Det kunne nok være riktig  – men en fobi er redsel for noe som ikke er rasjonelt. Men å frykte islam er ikke irrasjonelt, fortsetter hun.

Voldtekter og narkosalg

Mens de gjør lite for å henvende seg til tilhørere som har ansiktet vendt mot talerne, godt under ti om man regner med benkene rundt torget, får de rundt 60 som fra starten av står med ryggen til desto mer av talernes oppmerksomhet.

Flere ganger svarer demonstrantene på spørsmål og påstander med flere rop, vaiende flagg og langfingre i været. Etterhvert kommer flere forbipasserende til og slutter seg til den tilbaketrukne delen av tilhørerne. SIAN-profil Anna Bråten og et par andre stanser folk på vei til og fra stasjonsbygningen for å gi dem en flyer i hånden.

Alle SIAN-talerne trekker fram statistikk over vold, voldtekter og narkotikasalg og annet uønsket samfunnsutvikling, og knytter utviklingen uten videre nyansering til innvandring generelt og islam og muslimer spesielt. Globalister og venstresiden får også sitt pass påskrevet.

Tidligere lærer i Oslo-skolen Max Hermansen, som i 2016 ikke fikk fortsette i jobben, er i sitt innlegg også innom læreres farlige arbeidssituasjon og jøders sikkerhet i Norge, mens Jevnaker-bosatte Lars Thorsen bruker mye tid på å fortelle drammenserne om lovløse tilstander i bydel Fjell.

Oppbudet av motdemonstranter er stort og tiltar mens SIANs representanter taler på Strømsø torg 15. juni 2019. FOTO: KATRINE STRØM

Politiet forsterker

En taxi kommer kjørende over bybrua og ligger på hornet idet den passerer. Det er gått en time, halvannen idet flere biler parkerer i enden av Tollbugata ved enden av torget, der en motor blir stående og ruse og tutingen blander seg med talerne. En ny gruppe tilhørere blir synligere på flanken ved siden av lenken som har stått der fra start.

Én uniformert politimann i gul vest som har stått nokså urørlig sentralt plassert på torget, snakker i telefonen og får assistanse av flere patruljer idet stemningen blir merkbart mer amper. Max Hermansen har et goprokamera spent fast over magen, og flere andre har tydelig som sin oppgave å feste både talere og motdemonstranter til film.

En av SIANs støttespillere blir underveis bortvist av politiet for å aktivt oppsøke folk i publikum. Han får beskjed om å forlate Strømsø og i stedet gå over bybrua til møtet er over. SIANs Anna Bråten blir på sin side synlig irritert på politifolkene fordi de ikke sørger for å dempe lyden av bilene som tuter og ruser.

###

– Hva gjør vi nå? spør Max Hermansen innimellom partifellenes innlegg  – og etterlyser med ett en saklig debatt.

– Det er tydeligvis et problem for dere med ytringsfrihet, men vi må snakke om disse tingene. Kom og snakk saklig til meg, sier han gjentatte ganger i mikrofonen, etterhvert vel vitende om at det ikke er innenfor det politiet vil tillate å trekke folk fra publikum inn i det som framstår som en godt regissert forestilling der flere bidrar til å bygge opp spenningen til et klimaks.

"Ingen rasister i våre gater" er avløst av "Splitt og hersk, splitt og hersk", og mens den tilmålte taletiden på tre timer går mot slutten, står en stor gruppe på siden av standen og roper "Hold kjeft" og "Allahu Akhbar".

LES OGSÅ: SIAN "vant" i Drammen på lørdag

(Saken fortsetter under bildet)

Motdemonstranter fra blant annet Rødt og SV og flere lokale trossamfunn sto fra start i en lang rekke med ryggen vendt til talerne fra SIAN. Demonstrasjonen framsto fredelig, selv om flere ga tydelig uttrykk for hva de mente om budskapene som ble framført, og talerne ved flere tilfeller rettet spørsmål og etterspurte respons fra dem.

Klimakset kommer, idet siste annonserte taler Anna Bråten brått finner fram en bok som hun holder opp over hodet, med Quran som et tydelig lesbart ord på forsiden. Hun slår også fast at koranen, muslimenes hellige bok, er en eventyrbok, og peker ut flere i publikum som kun ut fra hva de har på seg og hvordan de ser ut brukes for å illustrere undertrykkelse og farlig og mangelfull barneoppdragelse. Mens folk stimler nærmere og stemmene blir høyere, slenger hun boka på bakken.

Samtidig revner de sluttede rekkene som har holdt flere iltre tilhørere tilbake fra å storme "scenen". Nå kommer kvinner og menn med løftede armer løpende, og både politifolk og sivile må fysisk holde folk tilbake og skille rasende meningsmotstandere fra hverandre med rå styrke.

Det er tidligere omtalt av NRK når Lars Thorsen har foretatt samme stunt, som i Moss I 2016. Den gang sa han til NRK at det ikke var selve koranen, men en bok om sharia-lovgivning han kastet.

Ønsker etterspill

Flere av de tilstedeværende motdemonstrantene er velkjente stemmer med ulike roller i drammenssamfunnet, og både dialogprest Ivar Flaten, politiker Nasir Mahmood Gondal og pensjonert lærer på Fjell skole Unni Helland følger med rundt seg etterhvert som retorikken spisses og samtaler med flere av dem som viser tegn til å være provosert og bevege seg innover i det som er blitt en halvsirkel rundt standen. Helland er også spaltist i Dagsavisen Fremtiden.

– Vi respekterer og forsvarer deres rett til å snakke her. Men når hun kaster koranen i bakken, er det å gå over en grense, sier Nasir Mahmood Gondal, som er vara til bystyret for SV, til Dagsavisen Fremtiden.

Han håper episoden vil få konsekvenser for Bråten, og sier han vil snakke med politiet om hva som skal til for at det opprettes sak.

LES OGSÅ: Listhaug får SIAN-ros etter tale i Drammen

Politiet:  – Vi var mange nok

På spørsmål om de var mange nok til stede fra start på det lenge varslede SIAN-besøket, svarer Geir Oustorp, leder for forebyggende avsnitt ved Drammen politistasjon i Sørøst politidistrikt et utvetydig "ja".

– Vi har forberedt dette og hatt dialog, blant annet med trossamfunnene, i forkant, sier Oustorp.

Men når du ser hva det utvikler seg til underveis - burde dere forsterket tilstedeværelsen kjappere, fra én i uniform i starten, til dere nå står mer enn ti her og må gripe inn fysisk?

– Jeg synes vi er mange nok.

Hvilke vurderinger blir gjort etterhvert som møtet tilspisser seg?

– Vurderingen er at taler går langt over streken. Jeg er ikke den som skal avgjøre hva som er rasisme og andre ytringer som bryter med loven, men det er på det rene at de er anmeldt noen ganger. De vet selv at de befinner seg tett oppunder disse grensene, og når hun velger å kaste denne koranen som hun gjør er det over, og det får de beskjed om, sier Oustorp.

Det er flere personer blant motdemonstrantene selv som roer gemyttene, uten at dere griper inn.

– Jeg synes både presten og noen av voksenpersonene til stede her gjør en kjempejobb. I utgangspunktet står ytringsfriheten sterkt og når det eskalerer går politiet inn med flere mannskaper. Alle som hører det som blir sagt her ser provoseringen som pågår.

En av SIAN-talerne gjør et poeng mens de filmer sinte unge mennesker at "I Drammen ser vi hvem som bestemmer, og det ikke ordensmakten"?

– Hva hun sier, får stå for hennes regning. Vi beviste hvem som bestemte her i dag, og det var politet, sier Oustorp.

Tidligere år har ikke SIANs besøk kulminert i denne type bråk. Hva vil dere ta med dere av lærdom fra denne dagen til de eventuelt ønsker å komme tilbake til Drammen?

– Tillatelse til å gi dem taletid er det opp til Drammen kommune å gi, vi er bare rådgivende i slike spørsmål.

Så når dere blir spurt neste gang, hva vil rådet være?

– Da vil vi fortelle hva som skjedde i dag, så får kommunen la politikerne ta vurderingen.

LES OGSÅ: SIAN og Alliansen får likevel ikke delta på Arendalsuka

###

LES OGSÅ: Tidligere nynazist oppfordrer til å snakke med dem man misliker

Nyeste fra Dagsavisen.no: