Nyheter

– Plutselig er det deg, eller en av dine, det gjelder

Elisabeth Thoresen klarer ikke å ta fri fra kampen mot regjeringens innstramminger i AAP-ordningen. Hun kjenner til for mange grelle og triste historier til at det lar seg gjøre.

Bilde 1 av 2

– Lovendringen ble innført 1. januar 2018. Jeg satt der med 900 medlemmer i Facebook-gruppa Aksjon mot AAP-forslag – og mens jeg funderte på hva vi skulle ta oss til nå, kom den første meldingen tikkende inn: «Jeg har ikke fått arbeidsavklaringspengene mine og jeg skjønner ikke hvorfor..»

Og der begynte snøballen å rulle, for Elisabeth Thoresen fra Drammen.

På Facebook

2. mai 2009 ble hun rammet av det som høyst sannsynlig var et mindre hjerneslag. Hun merket at noe var helt feil – og i ettertid har det gått hardt ut over korttidshukommelsen.

Nevropsykologiske tester viste at noe var skjedd, men de lærde ble aldri helt enige om hva.

Like etter skjedde et tragisk dødsfall i familien.

– Jeg jobbet da i Nav, og stortrivdes med jobben. Det var spennende, variert og jeg har alltid ønsket å hjelpe folk i krise. Nå ble jeg først sykemeldt i noen uker, og så hadde jeg gradert sykemelding i et år. I 2011 var det stopp. Det var helt slutt på kreftene. Jeg hadde også gått med store smerter i hoftepartiet i lengre tid, men legen min mente det var psykologisk og ga meg mer smertestillende. Det ble så ille at jeg nesten tenkte at dette gidder jeg ikke mer.

Thoresen valgte å gå til en annen lege, og ble sendt rett på MR-undersøkelse. I 2015 ble begge hoftene byttet, grunnet kraftig artrose. Med svært nedsatt arbeidsevne levde hun selv på AAP i nesten sju år, før hun ble bedt om å søke uføretrygd.

Midt i alt dette hadde hun blitt med i flere Nav-relaterte grupper på Facebook. I slutten av 2015 startet hun og et knippe andre gruppen Nav-spørsmål? Her skulle det ikke snakkes politikk eller synses, men svares på spørsmål. Gruppa har i dag over 23.000 medlemmer.

– Jeg så hvor mye folk sleit. Hvordan de aldri fikk ordentlig svar på det de lurte på, og hvis de i det hele tatt kom fram på telefonen fikk de aldri snakke med samme menneske som sist, forklarer Thoresen.

Dramatiske konsekvenser

Sommeren 2016 ble så regjeringens forslag til innstramminger i AAP-ordningen lagt ut på høring.

– Jeg kikket på det og så med en gang at dette ikke var bra. Det var da jeg opprettet gruppen Aksjon mot AAP-forslag – og etter hvert skrev jeg også en 13 sider lang høringsuttalelse. En dag kom det en stor blomst levert på døra mi, fra Uføres Landsforbund. De ville jeg skulle representere dem på høringen i Stortinget. Jeg sa ja og fikk tre minutters taletid. Jeg tror jeg brukte dem godt, men som vi alle vet; lovendringene ble vedtatt.

I en serie artikler har Dagsavisen beskrevet konsekvensene innstrammingene i AAP-ordningen har ført til for enkeltmennesker. Da maksimal stønadsperiode for å motta AAP ble kuttet fra fire til tre år, mens vilkårene for å få forlengelse ble kraftig skjerpet, medførte det at mange – bokstavelig talt over natta – mistet sin månedlige utbetaling, uten varsel eller vedtak. I mange tilfeller gis det ikke forlengelse selv om det er manglende oppfølging fra Nav som er årsaken til at folk ikke er ferdig avklart og fortsatt anses som arbeidsuføre.

For å ha penger til det aller nødvendigste må de søke sosialhjelp, og det betyr at de ikke kan eie noe av verdi.

– Mange vet ikke at når de ikke lenger mottar noen Nav-ytelse mister de også retten på utbetaling fra en eventuell uføreforsikring – og de mister medlemskapet i private eller offentlige pensjonskasser. Nå må folk våkne, for dette gjelder oss alle, konstaterer Thoresen.

Nav-direktør Sigrun Vågeng har til Dagsavisen beklaget at manglende vedtak på arbeidsavklaringspenger (AAP) går ut over enkeltmennesker, men at de har full prioritet på å komme à jour.

«Politikerne som har foreslått og stemt for de nye reglene for AAP bør rekke hånda tydelig i været og ikke skyve verken Nav-direktører eller andre Nav-ansatte foran seg», skrev imidlertid Torgeir Homme, nestleder i Norsk Tjenestemannslag i Nav, i et innlegg i Dagsavisen i 2018.

Også Elisabeth Thoresen er klar på at dette er politikernes verk.

Mat eller medisin?

– Jeg svarer på alt jeg kan via Facebook, og har også kontakt med advokater om det er nødvendig. For brukerne er den tapende part her – og de blir ikke hørt. Jeg bærer på et så stort raseri på disse menneskenes vegne. Jeg vet at folk mister både hus og hjem på grunn av dette. At folk i Norge i dag må velge mellom mat og medisiner. Familier går i oppløsning, med barna som vitner. At folk sitter og er livredde for at de kanskje ikke har råd til mat til barna sine neste uke gjør ikke at flere kommer i jobb altså. Jeg kan jo ikke la være å involvere meg, sier Thoresen, som selv ble erklært ufør i 2017.

Det så hun på både som en lettelse – og en stor sorg.

– Det betyr jo at helsevesenet ikke kan få meg frisk igjen – og at arbeidslivet ikke har noe å tilby meg. I dag ser jeg på trygden som lønningen min, for å drive denne «rådgivningstjenesten» og for å fortelle politikerne hvor forferdelig urettferdig disse endringene deres rammer. Nei, jeg hadde ikke klart noen åtte til fire-jobb, men jeg kan fortsatt være til samfunnsnytte. Også sitter jeg jo på en unik kompetanse via egne erfaringer med Nav og helsevesenet, jeg har jobbet i Nav, jeg har satt meg inn i alt som har med denne lovendringen å gjøre – og jeg har et enormt kildenettverk gjennom Facebook-gruppene, sier Elisabeth Thoresen – som også har bidratt sterkt til at flere av de tidligere AAP-mottakernes historier har nådd mediene.

Ikke minst har hun uttalt seg til Dagsavisen tidligere – og hun har formidlet kontakt mellom kilder og avisen.

Mistet sperrene

Det hadde unektelig vært enklere for Thoresen å bare bli sittende – i solveggen bak huset på Åssiden i Drammen. Her kunne hun nytt våren i fulle og rolige drag, sammen med huskyen Sølvi. Men bare i løpet av den tida hun har snakket med Dagsavisen Framtiden, har det kommet fem nye meldinger på Facebook.

I februar var Thoresen i møte med SVs Audun Lysbakken – og hadde med seg tre som var rammet av innstrammingene. Lysbakken har senere trukket fram disse brukernes historier i debatter om AAP-endringene.

Da Lise Christoffersen (Ap) i januar kom med en interpellasjon om AAP-endringene, til arbeids- og sosialminister Hauglie, satt Thoresen på galleriet.

Etterpå – i Vandrehallen – fikk hun øye på Hauglie, som ble intervjuet av TV 2.

– Da sa jeg til meg selv: Nå har du sjansen Elisabeth. Gå på! Jeg brøytet meg fram – og introduserte meg. Da forsvant alle sperrer – og vi hadde en lang samtale.

Sperrene har ikke kommet tilbake, og Thoresen har ikke gitt opp håpet om en dag å få ministeren og hennes regjeringskollegaer til å forstå.

I Debatten på NRK 26. mars talte hun igjen arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) midt imot – side om side med Lise Christoffersen.

Og under tirsdagens åpne høring i Stortingets arbeids- og sosialkomité, sto Thoresen på talerlisten. Her ble AAP-innstrammingene også kritisert av de Nav-ansatte og NHO Arbeid og Inkludering.

Thoresen stilte for øvrig som representant for foreningen For økt levestandard (FØL). Det holdt ikke å uttale seg på vegne av aksjonsgruppen på Facebook – som nå har over 4.000 medlemmer – og er høyst delaktig i at høringen i det hele tatt ble gjennomført.

– Det er lett å tenke at; dette gjelder ikke meg – jeg er jo frisk, men poenget er at ingen kan forsikre seg mot sykdom og skade. Og om det aldri skulle gjelde deg, så kan noe hende med barna dine, ektefellen, annen familie eller venner. Dette undergraver selve formålet med folketrygden og det kan vi ikke sitte stille og se på, fastslår Elisabeth Thoresen – og tar fram iPaden igjen.

Mer fra Dagsavisen