Nyheter

Holdt vakt ved moskeen

To prester, en diakon, en humanetiker og en høyrepolitiker var blant de fremmøtte ved moskeen i Collets vei.

Bilde 1 av 4

–Hei, vi er her å vise vårt vennskap og for at dere skal få be i fred, sa blide Signe Myklebust, diakon i Fjell menighet i Drammen, til de tyrkiske mennene som kom til moskeen tidlig fredag ettermiddag.

At hun og de andre var høyst velkomne var det liten tvil om. Trossamfunnet vartet opp med varm kaffe, tyrkiske «lefseruller» – og takksigelsene var mange.

– Nå ble jeg rørt – dette var hyggelig gjort. Når det gjelder urettferdighet, og når uskyldige liv går tapt, slik det nylig gjorde på New Zealand, må vi stå sammen, sa Necati Øzsatici.

– Mange muslimer frykter at noe kan skje nå, men vi føler oss tross alt godt ivaretatt her i Drammen. Det var godt å se dere her i dag, sa bystyremedlem Arif Erkøk (Ap), som tilhører det tyrkiske trossamfunnet.

Les også: – Må stå opp for våre muslimske venner nå

Uten plakat

Det var Drammen og Omegn tros- og livssynsforum (DOTL), ved leder og prest Ivar Flaten, som tok initiativet til solidaritetsaksjonen.

«Fredag 15. mars drepte en australsk terrorist 50 mennesker i to moskeer i Christchurch, New Zealand. Vi vil vise muslimer i Drammen at det er trygt å be her, at her støtter vi hverandre», skrev de på sine hjemmesider – og oppfordret folk til å møte opp.

Myklebust – samt prest på Strømsø Karoline Faber, prest på Tangen Marit Skogesal, humanetiker Sissel Bjørnsen, Berit Bastiansen fra Fjell menighet, Elise Haugland Madsen fra Tangen menighet, humanetiker Sissel Bjørnsen og høyremann Kjell Arne Hermansen – holdt symbolsk vakt utenfor muslimenes hellige hus til fredagsbønnen var avsluttet.

De fleste holdt opp plakater fra DOTL med teksten: «Vær trygg mens du ber».

Hermansen takket imidlertid nei.

– Jeg synes dere er litt for politiske iblant, sa han.

Overfor avisen presiserte han at han stilte som representant for Høyre og fordi partiet ville vise sympati og ta avstand fra terror.

For ordens skyld er DOTL et forum som jobber aktivt for å dempe og forebygge konflikter og består av 24 forskjellige trossamfunn og humanetikere.

Ved alle moskeer

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) organiserte solidaritetsmarkeringer utenfor enkeltmoskeer i Oslo, Stavanger og Skien fredag ettermiddag.

Bare i Drammen ble folk oppfordret til å møte ved alle byens moskeer, slik at alle som kom for å be ble møtt med det samme ønsket om trygghet i bønn. En stille aksjon uten appeller eller taler.

– Dette gjør vi ikke for å markere oss selv utad, men for å vise solidaritet med byens muslimer, forklarte Myklebust, før hun hastet videre til neste moské – der bønnen startet litt senere.

Mer fra Dagsavisen