Nyheter

Merete Nesset fikk Universitetets ytringsfrihetspris

Siden første tvangsinnleggelse har filmskaperen og skribenten jobbet for en mer human psykiatri. Men bak en lukket dør hadde hun ingenting hun skulle sagt, om hun møtte feil psykiater.

Bilde 1 av 2

– Jeg har betalt en høy pris for å være åpen om dette, men det koster meg mer å tie. Jeg vet altfor godt hva tvangsinnlagte pasienter systematisk utsettes for fremdeles. Noen må ta belastningen det er å snakke om dette – og jeg tåler det, selv om det innimellom er svært krevende, sier skribenten, aktivisten og filmskaperen fra Kråkerøy i Fredrikstad.

Torsdag ble hun overrakt Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern ved universitetet i Sørøst-Norge (USN), campus Drammen.

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

LES OGSÅ: Sommervikar søkes!

– Ren og skjær tortur

Helt siden den første tvangsinnleggelsen har Nesset jobbet for en mer human og mindre medisinsk psykiatri, via alle tilgjengelige kanaler.

– Jeg tåler ikke nevroleptika, såkalte antipsykotiske legemidler. For meg er det ren og skjær tortur. I møte med feil psykiater bak en lukket dør, har jeg imidlertid ingenting jeg skulle ha sagt. Jo mer jeg protesterer, desto hardere skrur de til sine tvangsintervensjoner. Når jeg blir stille, tolker de det som at «medisinen virker». Sannheten er at jeg er kjemisk lobotomert.

Negativ utvikling

«Prisvinneren er en klartalt forkjemper for individuell, juridisk bindende reservasjonsrett mot tvangsmedisinering i psykisk helsevern. I ulike sammenhenger har prisvinneren holdt sterke og gode foredrag hvor vedkommende formidler sine egne erfaringer med å bli utsatt for et brutalt overgrepsregime, paradoksalt nok kalt «nødvendig helsehjelp», heter det i begrunnelsen fra styret for fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern.

De har nå delt ut denne prisen hvert år i 17 år.

– Merete Nesset er en tydelig og uredd stemme i arbeidet med å fremme relasjonelle, dialogiske, ikke-medikamentelle måter å møte mennesker i psykoser på, sier en tydelig begeistret USN-professor, Bengt Karlsson, på vegne av nevnte styre.

Selv ser han dog ikke lyst på framtida for norsk psykiatri.

– I dag ser vi at New public management, standardisering og pakkeforløp gjør sitt inntog også innen psykiatrien. Dette er farlig, for det betyr at én og samme behandling skal fungere for alle med samme diagnose. Virker det ikke er det din egen skyld – og ferdig med det.

For stor makt

Nesset har ingen intensjoner om å hvile på laurbærene eller å gi opp kampen. Hun mener utviklingen går i feil retning for tvangsutsatte.

– De biomedisinsk orienterte psykiaterne har altfor stor makt, og fortsetter som før og forsvarer sin rett til å tvangsmedisinere. Kanskje det er for ubehagelig å erkjenne at legemidlene de har sånn klokkertro på, også ødelegger mange liv. Det er viktig for meg å understreke at jeg ikke er prinsipiell motstander av legemiddelbruk, og jeg har respekt for mennesker som selv velger å ta slike medikamenter når de erfares som nyttige. Det er den uvettige tvangsmedisineringen jeg vil til livs. Den er ulovlig og menneskerettighetsstridig, og står direkte i veien for utviklingen av mer humane praksiser, fastslår Nesset.