Nyheter

Japan på Strømsø

Hva med te-seremoni og wagashi, Edo-kunst eller kanskje hanakubari?

1 av 5

– 3. mars er en viktig dag i Japan, da markeres jentedagen – Hinamatsuri, og i den anledning er det jo flott å markere med en Japansk kulturdag, forteller leder for kultur- og informasjonsseksjonen, Takenari Yamamori, som er primus motor for arrangementet sammen med Drammens museum.

– Vi ønsker å fremme japansk kultur, og samler derfor ulike tradisjoner denne dagen, så flere kan oppleve for eksempel te-kulturen og hanakubari – blomsterbinding, redegjør Yamamori.

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

Og Drammens museum ble kjempebegeistret over henvendelsen. Så er de jo også innovative på den japanske fronten. Helt siden 2013 har museets japanske hage vært åpen for publikum. Hagen rommer alle årstidene, og er laget av hagedesigner og anleggsgartner Åsmund Bergwitz, som er grunnlegger av Hole Artcenter og som har studert hagekunst i Japan.

Favner bredt

Det var også gjennom hagesamarbeidet at den japanske ambassaden, fant på å kontakte nettopp Drammens Museum for sitt kulturopplegg, for japanerne var selvfølgelig på plass også under åpningen av hagen i 2013.

Nå skal altså hele den japanske kulturen hedres og vises fram på museet – søndag 3. mars.

– Kulturdagen favner både barn og voksne. Det blir konserter, workshops, eventyrfortellinger, demonstrasjoner, blomsterkunst, utstilling og foredrag – her er mange innfallsvinkler, oppsummerer prosjektkoordinator ved Drammens Museum, Ida Klingvall, og fortsetter;

– Japansk kultur har hatt stor betydning blant annet for arkitektur, hagekunst, interiørdesign og bildekunst, og det er veldig moro å få gi publikum en introduksjon til noe av dette.

Destinasjon Japan

Interessen for japansk kultur blomstrer – Japan er på sett og vis det nye New York, mener mange.

– Den japanske kulturen kjennetegnes av form, følelse, eleganse og enkelhet, og har hatt stor betydning for utviklingen av blant annet moderne arkitektur, forteller museumsdirektør Åsmund Thorkildsen, som har betydelig kunnskap på feltet. Både han og Ida Klingvall innrømmer at Japan står høyt opp på reiseplan-lista.

– Den japanske kulturen slo ned for alvor på 1800-tallet, og norske kunstnere ble også sterkt påvirket, blant andre Nikolai Astrup (1880-1928).

I de samme lokalene som den ellers rolige kafeen holder hus i Lychepaviljongen, blir det lovet reale basketak under kulturdagen. Da samles nemlig en del av byens lokale krefter til kampsport.

– Vi skal vise judo, karate og kendo, forteller Takenari Yamamori, som selv drev judo i beskjeden grad under oppveksten i Japan.

– Men broren min ble veldig god i kendo, smiler han.