Nyheter

Sakene vi husker fra 2018

Like uventet som at verdens raskeste sprinter på 100-meter Usain Bolt skulle spille treningskamp for Godset hjemme var det kanskje ikke. Men disse sakene har også hevet temperaturen i året som gikk.

Bilde 1 av 9

Bråvending i bystyret, OKTOBER:

Bystyret skulle sluttbehandle en planlagt utbygging av Marienlyst ungdomsskole, som har hatt underkapasitet siden den ble tatt i bruk. Men etter en offensiv innspurt fra Aksjonsgruppa for ungdomsskole på Åskollen, snudde en rekke politikere, og Bystyret stemte ned utvidelsen anslått til 225 millioner. I stedet vedtok flertallet ny ungdomsskole på Åskollen, et forslag som ikke er utredet. Marienlystelev Theodor Venstad Pihlmann (bildet) fulgte saken.

Svart fredag på Gulskogen, NOVEMBER:

Thomas Simensen er én av 53 ansatte ved Elkjøp Gulskogen som onsdag 28. november fikk beskjed om at han var permittert – etter at butikken ble stengt som en av 13 på en dags varsel. Årsaken er setningsskader i senterbygningen. – Jeg ville heller blitt oppsagt. Da hadde jeg i alle fall hatt lønn ut oppsigelsestiden, sa avdelingslederen som sto overfor å miste inntekten sin 14 dager etter. Kolleger med mindre stillingsbrøk hadde kun få dager med lønn. På Meny fikk de ansatte oppsigelse, men etter press fra fagforeningen Handel og Kontor fikk de tilbud om å jobbe andre steder inntil videre.

Stjernehospitering, JUNI:

Det jamaicanske sprintikonet Usain Bolt (31) ankom Drammen om kvelden 29. mai og ble onsdag presentert på Marienlyst i forbindelse med et spillermøte før trening. Med verdensrekorden sin på hundremeter på brystet, møtte Bolt pressen i Godset-drakt i starten av det som skulle bli et ukeslangt opphold i Drammen. 5. juni spilte han for Strømsgodset da de møtte G19-landslaget til treningskamp, som endte 0-1. Bak det svært uventede besøket sto Puma-sjef Bjørn Gulden, som har spilt for Godset. Manchester United-supporter Bolt trente til en veldedighetskamp for Unicef på Old Trafford 10. juni.

Sneglekjøring, SEPTEMBER:

Med to ettermiddagers kjør sakte-aksjon 11. og 24. september markerte motstandere av de vedtatte bomsnittene i Buskerudbypakke 2 sin misnøye med det likelydende vedtaket kommunestyrene i Buskerudbyen gjorde i juni om ny Buskerudbypakke 2. I november brukte Høyres ordførerkandidat Fredrik A. Haaning bomsaken som en av forklaringene på hvorfor han ble slått av Aps Monica Myrvold Berg i DTs ordførergallup. Underskriftskampanjen «Nei til bomring i Drammen», satt i gang av Anders Lunde, passerte 7. desember 25.000 underskrifter og pågår fremdeles.

Torskemiddagsmas, MARS:

Direktør og ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad Jan M. Moberg fikk nok da herreklubben St. Olavs Klub inviterte til torskeaften i Børsen på kvinnedagen 8. mars – uten adgang for kvinner. Hans innlegg i Dagsavisen Fremtiden utløste massiv kritikk mot klubben med vedtekter fra 1799. Lenken til Næringsforeningen i drammensregionen (NFDR), med felles daglig leder Hans Petter Tonum, ble en het potet, og Tonum endte med å gå av i NFDR, samt skifte tittel og formelt ansvar i St. Olavs Klub. I oktober forkastet generalforsamlingen å åpne for kvinnelig medlemskap og å gi innsyn i medlemslista.

Politi-varsku, JUNI:

I månedene fram mot 1. juni, da vårt lokale nye politidistrikt Sør-Øst offisielt skulle settes i drift som følge av Nærpolitireformen, summet det av uro internt i politiet for hva omorganiseringen ville medføre i praksis. Tillitsvalgte i Politiets fellesorganisasjon Elisiv Moe og Paal Knudsen (bildet) var blant dem som advarte mot dårligere tjenester som følge av for små ressurser i den nye distriktsinndelingen. Nødetatenes fellessentral Samlok ble flyttet fra Drammen 25. april og erstattet av en sentralisert operasjonssentral i Tønsberg, der Sør-Østs nye hovedsete ligger. 19. juli fortalte seksjonsleder for påtalejuristene i Buskerud Per Morten Sending til Dagsavisen Fremtiden at 14 politiadvokater hadde sluttet på ett år på grunn av reformen.

Tørkesommer, JULI:

Melkebonde Gunnar Tveten (bildet) på Lierskogen leverer økologisk melk til Tine, og på grunn av den langvarige hetebølgen i sommer varslet han i Dagsavisen Fremtiden 12. juli at han i stedet for å øke besetningen og fylle melkekvoten, hadde meldt inn seks-sju kyr for slakt. Bonden hadde allerede begynt på vinterfôret og håper krisen vil virke som en vekker for forbrukere og politikere om at norsk matproduksjon ikke kan tas for gitt.

Barsel-aksjon, OKTOBER:

Styremedlem Marthe Berg Reffhaug i Drammen Kvinnesaksforening overrekker 2.000 underskrifter til prosjektdirektør for nye Drammen sykehus Rune Abrahamsen og fagdirektør i Vestre Viken Halfdan Aass. De er samlet inn protest mot de nye planene om å legge barselavdelingen på det nye sykehuset i en annen etasje enn fødeavdelingen og nyfødtintensiven, og samtidig redusere antall sengeplasser. – Det er utrolig at vi må kjempe så hardt for dette i 2018. Men vi har fått inn mange underskrifter, og det er vi fornøyd med, sa Reffhaug, som selv opplevde det som svært vanskelig å få beskjed om at hun måtte skilles fra sin datter like etter at hun hadde født. På grunn av vann i lungene måtte datteren ligge på nyfødt intensiv, mens hun selv måtte være på barselavdelingen om natta. En jordmor tok ansvar for at hun likevel fikk være med mannen sin og babyen. Jordmorforeningen, Sykepleierforbundet, Fagforbundet og Delta Oppvekst er blant organisasjonene som støttet kampanjen.

Mer fra Dagsavisen