Nyheter

Listhaug får SIAN-ros

«Leve Listhauglinjen» var beskjeden tilreisende fra Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og Demokratene ga Sylvi Listhaug (Frp) da hun talte på Strømsø torg i Drammen 1. mai.

Bilde 1 av 3

– Hun er fast i klypa, og det liker vi. I alle partier fins det noen som bør hedres, og vi har ingen som matcher Sylvi til haka engang, sier Kjetil Østhus.

1. mai tok 65-åringen toget alene fra Trondheim for å høre henne tale og overrekke «en gave fra trønderfansen».

– Da må du komme på skuddhold, vet du!, sier Østhus og beskriver gaven: En T-skjorte med «Leve Listhauglinjen» på norsk flagg «med korset riktig vei».

Ifølge en pressemelding på Demokratene Trøndelag sin nettside organiserte Kjetil Østhus fellesreise til Drammen for å støtte Listhaug. Onsdag opplyser han at han endte med å reise alene.

Les også: Dette synet møtte den muslimske mannen en morgen

Rinkeby

Mens Masud Gharahkhani brukte sin appell på Bragernes torg til å kle av Frps politikk for folk flest, var det nettopp disse både Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug henvendte seg direkte til på motsatt side av elva. I et publikum som klart oversteg Ap-representantens sto Østhus sammen med to medlemmer i SIAN, som han aldri hadde møtt, men har kontakt med på Facebook.

– Vi deler en del synspunkter, og jeg beundrer at de bruker så mye energi på å møte opp på arrangementer og stå på stand, det de gjør er ren idealisme. Noen må reagere så vi ikke får svenske tilstander og må tale i glassbur neste 1. mai – vi er bestandig fem år etter dem på godt og vondt, sier Østhus som opplyser at han selv jobbet i Stockholm som lærer på slutten av 70-tallet – også i Rinkeby.

– Ja, jeg slåss med elever der, og fikk folk ut av «gutan» i ungdomsskolen. Men i barneskolen ble jeg for streng, så der fikk jeg ikke fortsette, sier han.

Også en tredje profilert islamkritiker, Shurika Hansen, var på torget, opplyser Østhus. Han er leder for Demokratenes lokallag i Trondheim, men sympatiserer også med Frp.

– Jeg måtte finne et parti som mangla folk, for å komme i posisjon så fort som mulig. Jeg vil supplere bystyret med forskjell på rett og vrangt. Vi er et «langfingerparti», sier han om sitt partivalg.

Demokratene er i dag ikke representert i Trondheim bystyre.

Les også: Fløy på islamkritikere – må møte i retten

Listhaug-fan

Anna Bråten og Lars Thorsen fra Gjøvik og Jevnaker er begge profilerte SIAN-medlemmer, sist intervjuet i VGs store dokumentar «Det hvite raseriet». Bare Thorsen ønsker å snakke med Dagsavisen Fremtiden, men sier Bråten er komfortabel med at han svarer for begge.

– Anna er Listhaug-fan, kort og godt, hun hadde nok ikke møtt opp på en generell Frp-tilstelning, sier Thorsen. Han syntes både hennes og flere av partifellenes taler var gode, og forteller at han selv har bakgrunn i arbeiderbevegelsen og har gått i 1. mai-tog 10–15 ganger tidligere.

– Men dagens tog ligner ikke lenger, verken i oppslutning eller paroler. Jeg er blant dem som føler at LO og Arbeiderpartiet ikke lenger representerer arbeidsfolk. Løsningsleveransene er feil, sier Thorsen.

Selv om han ikke nødvendigvis stemmer Frp, setter han pris på at de tar tak i det han mener Ap burde gjort.

– Skjønner du at det provoserer når Sylvi Listhaug mener at Drammen nærmer seg grensen for innvandrere?

– Jeg tror hennes engasjement går bredere enn å handle om Drammen, det er vel naturlig å bruke den byen når det er der hun står. Men da Hallgrim Berg talte på et møte på Rådhuset i fjor, sa en Frp-er der at dere snart er oppe i 30 prosent. Da tenker jeg at det er nok, sier Thorsen, som selv bor på Jevnaker. To ganger tidligere har Thorsen vært i Drammen, når SIAN har hatt stand der.

– Vi har et titalls arrangementer hvert år, primært i østlandsområdet. Da er det ikke unaturlig å havne i Drammen. Det har noe å si at det er mye islam i byen, og dere har jo reinspikkede religionsfascister i byen også, blant tyrkerne. Dere har et problem enten dere vet det eller ikke, og da er det greit at noen kommer og forteller dere det.

– Og det er det dere som gjør?

– Det er det vi som gjør. Listhaug er ikke like frisk i språket som jeg er, men peker jo på det samme, at det er flere innvandrere enn det lar seg integrere.

– Med hvilken bakgrunn sier du det?

– Jeg har studert islam over en tjue-tretti år, og den entydige retningen er at det går lukt til helvete, sier han.

Les også: Frps liberalistiske fløy vil legge ned hele velferdsstaten

Frykt for Frankrike

Hva vet du selv om integreringen i Drammen?

– Jeg vet at muslimer ikke er annerledes der enn i Oslo eller Karachi, og dere vil nok dessverre få de samme problemene som resten av verden etter hvert, sier Thorsen. Mens Østhus ser de svenske tilstandene nærme seg, bruker Thorsen Frankrike for femten år siden som bilde på hvor vi er.

–  Boka og ideologien er den samme for muslimer enten de bor her eller der – selv om vi har så mye penger og islamiserer oss frivillig, så de slipper å ty til vold. Men det fins klare beretninger om hva som skjer når de blir mange. De som smiler og er blide tvinges inn i folden, og da blir det ukoselig.

– Med en slik forventning, kan det være at dere er med på å dytte noen nettopp i den retningen?

– Nei, slett ikke, sier Thorsen

– Ser du at budskapet dere fronter er med på å skape frykt?

– Det er litt av poenget. Man skal ikke tro at alt er såre vel.