Nyheter

Frykter følgene for folk flest

1. juni er første arbeidsdag i et helt omorganisert politi, men fortsatt har ikke de tillitsvalgte fått svar på hvor stor den lokale grunnbemanningen blir.

– Det største problemet er kort og godt at det ikke følger nok ressurser med politireformen – samtidig som vi blir pålagt flere oppgaver, oppbemanning og effektivisering, sier 2. nestleder i Politiets Fellesorganisasjon i Sør-Øst Paal Knutsen.

Han og varatillitsvalgt for Buskerud Elisiv Moe forteller om en tung tid ved politihuset i Drammen.

– Det er krevende å skulle stå i endring så lenge, og fortsatt er det mye som ikke er landet, påpeker hun.

– Vi har for eksempel flere ganger bedt om en oversikt over hvor mange politipatruljer vi får etter 1. juni, sammenliknet med før reformen, men foreløpig ikke fått svar, forteller Knutsen.

Stemningen på huset ble heller ikke løftet da operasjonssentralen i Drammen flyttet til Tønsberg onsdag. Da slukket man lyset i lokalene, som nå står tomme. Ombygging finnes det ikke penger til ennå.

Les også: – Helt uforståelig

Les også: Tapte kampen

Veldig mye nytt

Poltireformen er en sjeldent omfattende reform. Politidirektoratet har levert en liste over 45 funksjoner som skal fylles, hvorav seks vektlegges spesielt: Etterretning, politiråd og politikontakt, tjenestekontor, politipatruljen – som skal løse flere oppdrag på stedet, operasjonssentralen og felles straffesaksinntak.

27 politidistrikter har blitt til 12, mens antallet lensmannskontor slankes fra 340 til 225.

– Men nå skal det hete tjenestested, ikke lensmannskontor. Hit kan publikum komme i åpningstiden for hjelp og veiledning fra politiet, men vi vet ennå ikke hvordan stedene skal bemannes. Og så har vi tjenesteenheter, som kan bestå av flere tjenestesteder. Her i området blir det i Drammen, Kongsberg, Hønefoss og Hallingdal. Tjenesteenhetene tar seg av flere funksjoner, som patruljemannskap, forebyggende tjeneste og etterforskning, forklarer Knutsen.

Hvor man skal fornye pass er ikke endelig avgjort, så inntil videre forblir det som i dag.

Les også: – Man kan ikke bare gjemme seg bak blind lojalitet

Les også: Kolberg krever forklaring

Færre på vakt

De tillitsvalgte frykter at det vil bli færre politiansatte i Drammen totalt. I Søndre Buskerud kom byen litt bedre ut enn andre steder, grunnet politiets fordelingsmodell.

– I distrikt Sør-Øst, bestående av Buskerud, Telemark og Vestfold, vil derimot steder som har kommet svakere ut før, spesielt Telemark, få overført stillinger fra drammensregionen, selv om ingen av stedene har nok folk i utgangspunktet, sier Knutsen.

– Jeg er redd folk vil møte et politi med dårlig lokalkunnskap, lenger responstid og mindre synlig politi i gatene, legger Moe til.

Knutsen frykter at stillinger blir stående ledige når man pålegges oppbemanning, uten at det finnes penger til det.

– Og siden patruljene har størst utskifting, er det her dette vil merkes best.

Han tror ikke politiet vil klare å levere det de blir bedt om, innenfor de gitte rammene.

– Politireformen krever for mange og store omveltninger på en gang. Her hadde vi trengt både bedre tid og mer penger.

Les også: Hemmelig bemanning

Les også: Har lav tillit blant de ansatte i politiet

Mer fra Dagsavisen