Nyheter

Kroppskontroll

Nakne kropper og parterapi har vært en del av deres virkelighet i snart ti år. Kunstnerduoen Lena Katrine & Heidi-Anett stiller ut på Buskerud Kunstsenter.

Bilde 1 av 4

– I begynnelsen av vårt samarbeid gikk vi til en parterapeut for å finne ut hva som kan være greit å ta hensyn til i vårt spesielle samarbeid om kunsten, vi lager nemlig hvert eneste arbeid i fellesskap. Vi spurte hva kan skje, hva bør vi være obs på, hvordan forholder vi oss, forklarer kunstnerduoen Lena Katrine & Heidi-Anett, som til manges undring kun er partnere i kunsten.

Møtene med parterapeuten ble selvfølgelig filmet og skal være med i et videoprosjekt neste år, da kunstnerne markerer sitt tiårs jubileum som samarbeidspartnere. Men først utstillinger, og denne uka åpnet utstillingen Contract, Contracted, Contraction på Buskerud Kunstsenter.

Lena Katrine Sokki (f. 1980) og Heidi-Anett Haugen (f. 1985) avsluttet begge sine mastergrader i billedkunst på Kunstakademiet i Trondheim 2013, også den gjort sammen.

– Sensor ville gjerne høre hvem som gjorde hva, men vi insisterte på at hele oppgaven, alle ideer og detaljer var gjort i fellesskap, ler de to nå, men understreker at de fremdeles er veldig opptatt av å samkjøre, være ens om ideen.

Kunstnerne har høstet anerkjennelse med å bruke sine egne nakne kropper i bildene, i til dels oppsiktsvekkende positurer.

– Vi er opptatt av de skulpturelle formene som kroppene danner. Kroppene er for så vidt objekter, men sett gjennom vår egen linse, og annerledes enn den kroppen som ofte blir fremstilt gjennom media. Der kan man ofte spørre seg med hvem sitt blikk, eller hvem sine øyne er kroppen sett? Her er det avsender som er objektet, og på den måten tar vi også kroppen tilbake, redegjør Lena Katrine.

Kunsten viser og rommer noe annet, og setter ingen begrensninger, og kroppene i fotokunstnernes bilder smelter sammen, uten å være personifiserte.

– Det er ikke først og fremst fotoet vi har fokus på, men på den skulpturelle formen og den maleriske kvaliteten, enten det er menneskekropper, dyr, planter, bøker eller tekstiler, bekrefter Lena Katrine.

De to fotokunstnerne har holdt en rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger i inn- og utland.

– Det var spesielt gøy med Høstutstillingen, og at vi ble antatt to år på rad, sier Heidi-Anett. Det var bildet «Landscape (Scenery)» som først kom med, og det er faktisk tatt i Drammen, i leiligheten til Lena Katrines fetter på Strømsø.

Mens de har montert utstillingen på Buskerud Kunstsenter, har de bodd i Drammen kommunes kunstnerleilighet, et par etasjer over utstillingslokalene.

– Det har vært fint å bo her på Union, på den måten er vi enda nærmere det vi gjør, vi har nærmest vært i en installering hele tida. Det er vel også et bevis på at Drammen tar kulturen på alvor, det er ikke alle steder hvor en egen leilighet kan disponeres på denne måten.

Nyeste fra Dagsavisen.no: