Nyheter

Vil øke filmgleden

Bilde 1 av 2

Rune Tøndell (46)

Leder i Drammen filmklubb som fyller 10 år i år.

Hvordan skal jubileet markeres?

– Denne våren tar Filmklubben for seg 2000-tallet, da vi fikk noen av filmhistoriens største publikumssuksesser. Samtidig åpnet filmverdenen øynene for nye medier og mer film fra hele verden, og vi viser dette med blant annet prisvinnere fra Cannes og Oscar. 19 filmer står på vårt program, og publikum får oppleve sider ved 2000-tallet som man kanskje har gått glipp av. I tillegg blir det egne kvelder for kultfilm, samt barnefilmer. Til sommeren blir det utendørsvisning i bakgården på Union Scene.

Kan du fortelle om klubben?

– Vi har altså holdt på i ti år og viser omtrent 40 filmer i året. Fra de store, gamle klassikerne som «Casablanca» og «Singing in the Rain» – vi syntes disse fortjener å bli vist på stort lerret for dagens publikum – til de litt mer kunstneriske og smalere filmene, av for eksempel Bergman og Fellini. Så har vi et sidespor, hvor vi virkelig tar fram rockefoten og viser kultfilmer. Vi har også arrangert stumfilmkonserter. Elektroniske Ugress spilte til filmen «Heksene», og Espen Jørgensen trio spilte til «Dr. Caligaris kabinett». Vi prøver å formidle filmkunnskap også, jo mer du vet, jo større glede vil du ha av filmen. Dessuten formidler vi filmhistorie og virkemiddelbruk. Foran hver fremvisning er det derfor en innledning med temaer som berører dette. Filmene vises på Union Scene eller på KinoCity i Drammen, og er åpent for alle.

Hvordan startet din egen interesse for film?

– Filminterressen har vært der fra jeg var liten, da min far tok meg med på Tarzan-filmer. Så skjøt den fart i ungdomsårene da kabel-TV kom og jeg satt oppe altfor lenge om natta og så film, jeg ble etter hvert med i Trondheim filmklubb, der jeg er fra, og meldte meg inn i Drammen Filmklubb da jeg kom hit. Første året var jeg publikum, så bar det inn i styret.

Hva er formålet til klubben?

– Vi ønsker å gi folk store filmopplevelser og ser på film som det ultimate kunst-mediet. Her er bilder, skuespillere, musikk, alt i en pakke. Vi ønsker å øke filmgleden og engasjementet rundt film.

Dere har gode samarbeidspartnere?

– Ja, vi samarbeider en del med Drammens Kunstforening og med Drammen Sacred Festival, Vindtornfestivalen og flere andre aktører. Det er veldig spennende og det blir helt sikkert mer samarbeid framover også, blant annet jobber vi med Globusfestivalen om å få til en eksotisk filmfestival til høsten.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «The Hitchhiker´s Guide to the Galaxy» av Douglas Adams, en surrealistisk fantasy og døråpner. Jeg fortalte om den til ei jente som forsto, og hadde samme humor. Den jenta ble og er kona mi.

Hva gjør deg lykkelig?

– Mange ting, men når vi er samlet hele familien og gjør noe morsomt, som i jula da vi frydet oss med Just Dance, med unger fra seks til 18 år, da kjenner jeg lykkefølelsen.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde flere, men fra filmens verden var det Harold Lloyd. Han var ikke et forbilde, men han var festlig, NRK viste mange av hans kortfilmer på 70-tallet og de var kjempemorsomme, der han hang i urviserne høyt over bakken.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Ingenting … Mangel på selvinnsikt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Én gang i året drar jeg til Hamrafjället i Sverige og står på jetski, eller dudler som vi sier i Drammen, i alpinanlegget der med Norges Jetskiforbund. Så om et par måneder er jeg i den bobla.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Charlie Chaplin. I tillegg til å være utrolig morsom med en fantastisk timing, hadde han et stort og sosialt hjerte og masse engasjement, og en spennende livshistorie.

Mer fra Dagsavisen