Nyheter

Frykter for travsporten

Oskar Bentsen

På mandag skal 11 travlag tilknyttet Buskerud travforbund stemme over hvorvidt Drammen travbane skal fortsette å eksistere. Oskar Bentsen frykter at travsporten vil gå tapt.

Hva skal skje på mandag?

– Travbanens skjebne avgjøres på mandag. Det er travlagene under Buskerud Travlag som skal stemme for om banen skal fortsette å eksistere, eller selges. I dag eier investor Ola Mæle 20 prosent av travbanen, mens Buskerud Travselskap eier resten. Hvis det blir solgt ønsker Mæle å bruke området til noe annet, men det er for tidlig hva det eventuelt blir. Det blir uansett travbane der i 2018 og 2019, men hvis det blir 51 prosent som stemmer for salg, er framtida usikker.

Er det ikke pussig at noen i travlagene skal stemme for at travbanen blir nedlagt?

– Jo, men man tror at det skal bli bygget noe nytt og bedre. Men det er ikke engang bestemt hvor en ny bane skal ligge, og jeg tviler på at det i det hele tatt vil skje. Den nærmeste travbanen herfra er Myrmoen i Hokksund, men dit er det vanskelige veier. Travsporten er dessverre fallende i popularitet. Det blir færre hester, hesteeiere, trenere og ikke minst penger i sporten. Siden 2010 og til i dag har det blitt borte 700 hester. Flere baner rundt om i landet har blitt borte, og når det skjer skapes det dessverre en negativ dominoeffekt, og hesteeiere gidder ikke lenger. Det er ødeleggende for miljøet og ikke lenger lønnsomt. Flere hesteeiere jeg har snakket med sier det er slutt hvis banen i Drammen forsvinner. Det synes jeg er veldig synd.

Hvorfor er du så glad i travsporten?

– Jeg er født og oppvokst i et hus rett ved travbanen. Banen ble bygget samme år som jeg er født, i 1955, og før det ble bygget hus foran, kunne jeg sitte å se på hestene fra kjøkkenvinduet. Sånn våknet interessen, og jeg begynte som stallgutt. I tillegg har jeg vært banemester på Drammen travbane, vært travkusk og eid flere hester. Jeg kjørte mitt siste løp i 1992, og begynte heller som tømrer, som jeg er utdannet til. Men jeg er jo ekstremt glad i travsporten, og har fulgt nøye med selv om jeg sluttet selv for mange år siden.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boka til Karsten Buer, «Ti ganger rundt jorden med hest». Han var vel Norges fremste kusk og hestetrener, og tidligere sekretær på Drammen travbane. Han skrev boka sammen med broren, Jon Buer.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg vil bli veldig lykkelig hvis travbanen får bestå. Da skal du ikke se bort ifra at det blir en liten feiring.

Hvem var din barndomshelt?

– Min mor og far, må jeg vel si. De har stått meg nær hele livet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Nei, jeg føler egentlig at jeg er komfortabel med slik jeg er skapt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier ikke ut lenger, det var mer i ungdommen da man gjerne tok seg en fest. Nå bruker jeg helgene på hytta, og om sommeren kjører jeg rundt i bobil, i Norge, Sverige og i andre land.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er vel for sent hvis det blir avgjort, men mot at travbanen skal legges ned.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Knut Veum, styreleder i Det Norske Travselskap. Jeg ville spurt hvordan han vil sikre framtida til travsporten.

Mer fra Dagsavisen