Nyheter

Merkeklær i gave

Da vannet fra et skadet rør fosset inn i luksusbutikken Høyers lager, gikk merkeklærne en uviss skjebne i møte. Nå får de nye eiere – i drammensområdet.

Bilde 1 av 6

Det var natt til mandag at et vannrør brast i Nydalen i Oslo, og fikk enorme mengder vann til å finne nye veier ut i dalføret.

– Det var rent vann, men som tok med seg rusk og skitt på vei nedover. En av dem som ble hardest rammet var Høyer og deres lager. Vannet knuste en rute og fosset inn – såpass sterke krefter kan forårsake mer skade enn man kanskje skulle tro, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If.

Den profilerte kleskjeden som blant annet har butikker i Paleet og Byporten er forsikret hos If, og dermed var det bare å rykke ut og få oversikt over skadene.

– Her var det åpenbart at en del måtte destrueres, man kan i hvert fall ikke selge det videre. Ofte når lagervarer ødelegges skyldes det kloakkvann, eller det kan være røyk- eller sotskader, og da er det lite å få gjort. Men denne gangen var det rent vann med litt rusk i, og både vi og Høyer så at noe kunne reddes, forteller Berge.

Penklær til nytte

Selv om de ikke har noe aktivt samarbeid, valgte If å kontakte Kirkens Bymisjon for å høre om de kunne nyttiggjøre seg av partiet.

– Vi tenkte de var perfekte, fordi de har så mange i nettverket sitt. Nå rett før jul kunne kanskje penklærne komme enda mer til nytte, sier Berge. Han skryter veldig av reaksjonsevnen til Kirkens Bymisjon i Drammen, som på rekordtid mobiliserte frakt og stilte mannsterke for å ta imot, vri opp og henge opp kartong på kartong med vått tøy.

– Dette er særdeles hyggelig og sjelden at et forsikringsselskap med et så stort parti ringer oss. Og jeg må jo si at vi også tok en sjanse: Vi vet fortsatt ikke hvor mye av det vi får brukt sett opp mot jobben vi må gjøre. Heldigvis har jeg flotte kolleger som synes det er morsomt å jobbe sånn, og mye er allerede sendt til renseri og vasking, sier Jon Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon Drammen.

Han er takknemlig for muligheten de fikk, selv om han onsdag ennå ikke kunne si med sikkerhet hvor mye som er ødelagt.

– Det aller meste er vått, og mye er det også skader på. Her har vi jobbet både sent og tidlig for å få oversikt over hva som er brukandes – og først da kan vi avgjøre hva som fordeles direkte til folk med behov, og hva som skal selges i bruktbutikken. Vi kan heller ikke pøse slike dyre klær inn i butikken på en gang, så det vil porsjoneres ut over flere måneder. Vi må ikke bli kvitt partiet straks, vi har lagerplass og vil se gode resultater av dette over tid.

Likt og delt

– Vi er veldig lykkelige for at det ble dem som overtok – de var supre og positive, og stilte på kort varsel, sier Berge som selv var med til lokalene i Drammen mandag. Han la også ut historien på sosiale medier, og kan fortelle at det raskt ble den posten If har fått mest deling og respons på.

– Det er av og til litt kleint å legge ut sånne ting, fordi det føles som selvskryt, men det var en fin historie å fortelle. Mange har delt den videre og takket for at vi får brukt verdier som ellers hadde blitt kasta. At det var fantastisk fine og dyre ting gjorde det litt ekstra morsomt. Kanskje kan det også inspirere andre i måneden vi går inn i – at noe man har «til overs» kan glede andre?, tenker Berge.

Mer fra Dagsavisen