Nyheter

– Det beste vernet er gjennom bruk

– Klarer vi å ta vare på de gamle tingene, samt få en moderne bruk av bygningene, kan det være en veldig sterk motor for byutvikling, sier direktør Isak Oksvold i Aspelin Ramm Eiendom.

Hvem: Isak Oksvold

Hva: Direktør for miljø og innovasjon hos Aspelin Ramm Eiendom.

Hvorfor: Deltar i morgen i debatt på Austad gård om hvorvidt bevaring og kulturminnevern en hindring for effektiv byutvikling.

Du deltar i debatt i morgen i regi av Drammens Museumsforening hvor du skal diskutere om bevaring og kulturminnevern er en hindring for effektiv byutvikling. Hva tenker du om det?

– Hovedkonklusjonen min er i utgangspunktet at det ikke er det, men det kommer an på verneinnretningen. I utgangspunktet er det ikke konflikt mellom å ta vare på kulturverdier og å utvikle byen. Vi ser at det er mange eksempler på hvordan man har klart å skape nye attraktive bydeler med historiske, eldre bygninger som en viktig del av den opplevelsesmessige verdien. Et eksempel er de gamle byggene på Aker Brygge, et annet er Mathallen som vi har bygd i en gammel teglsteinsbygning på Vulkan. Det er mange eksempler på vellykket transformasjon av kulturminneverdier. Det beste vernet er gjennom bruk. Klarer vi å ta vare på de gamle tingene, samt få en moderne bruk av bygningene, kan det være en veldig sterk motor for byutvikling.

Hvor er det de største konfliktene ligger mellom byutvikling og kulturminnevern?

– Det største problemer er at jeg kanskje ikke ser det største tillitsforholdet. Sett fra et byutviklingsmiljø, kan de som vil verne bli sett på som noen vil hermetisere alt, mens de som ønsker å verne på sin side kan tenke «de vil jo bare tjene penger og gir blaffen i vårt syn» om byutviklerne. Å skape mer tillit om miljøene, synes jeg er viktig. Når vi kan sitte sammen, kan vi diskutere hvordan kan vi blåse nytt liv i disse gamle bygningene. Det trenger ikke å bety at det forringes eller ødelegges. Det kan også bety at det kan foredles.

Hvordan løser man disse konfliktene?

– Det vi tror på, er åpne prosesser mellom vernemyndigheter, kommunale planmyndigheter og dem som sitter og er grunneiere og bygningseiere, hvor man og diskuterer åpent hva som skal være bruken. Jeg tror det er veldig viktig å bygge ned konfliktene.

Synes du kulturminnevern har for høy eller for lav prioritet i forbindelse med utbygging i byene i dag?

– Det som ofte kan være en utfordrug for oss som driver med byutvikling, er at deler av vernenormene ikke alltid skaper god forutsigbarhet for dem som investerer i byutvikling. Det bør bli tydeligere hva som forventes.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må være den første skjønnlitterære boka jeg leste: «Hobbiten» av Tolkien.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å drive med noe som gir mening.

Hvem var din barndomshelt?

– Det tror jeg faktisk ikke jeg hadde.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er veldig utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da er jeg sammen med gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog for europeisk fellesskap.

Er det noe du angrer på?

– Dette intervjuet, hehe.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville stått fest i heisen med Angela Merkel. Det er det ikke noen tvil om.

Mer fra Dagsavisen