Nyheter

Har prøveflyttet til Oslo

Etter seks år med full jobb og verv i drammenspolitikken vil stortingsrepresentant Jon Helgheim legge til rette for å være mer sammen med familien. I høstferien har familien testet livet i hans nye pendlerleilighet.

Jon Helgheim (36) er stortingsrepresentant for Buskerud Frp og blir partiets innvandringspolitiske talsperson. Han skal sitte i kommunal- og forvaltningskomiteen. Det 162. storting åpnes av HM Kong Harald mandag.

Lørdag konstitueres Stortinget og et nytt kapittel starter for deg. Hva kan følelsen sammenlignes med – ny jobb? Politisk gjennomslag?

– Det er ikke som å få en vanlig ny jobb, det er med stor ærefrykt man går inn i dette huset. Jeg har vært interessert i og sett opp til de som går i gangene her store deler av livet, og ikke tenkt at jeg kunne bli en del av det, men nå står jeg midt i det. Min interesse startet med EU-spørsmålet i 1994, det var jeg og store deler av familien veldig opptatt av. Var ihuga motstander av EU – og er det fortsatt.

Hvilke endringer gjør stortingsvervet for deg i hverdagen?

– Jeg avklarte med jobben for lenge siden hva som ville skje hvis jeg ble valgt, og har hatt Norges rauseste sjef i Accept Servicepartner, alt ble lagt til rette. Nå er jeg er ferdig der, og hadde nylig en hyggelig avskjedsmiddag etter 13 år. Når det gjelder pendling er det ikke helt avklart ennå, siden jeg har familie og små barn har jeg søkt og fått familieleilighet. Denne uka har kona og barna hatt høstferie her mens jeg har jobbet så vi har fått testet litt hvordan det ville vært å bo her. Jeg har drevet skikkelig dobbeltjobbing i seks år med full jobb i tillegg til politikken, så nå vil jeg legge til rette for å være mer sammen med familien, og den beste måten å få til det, kan være å bli mer i Oslo.

Ved ukas start ga du tilbake varaordførervervet du har hatt i Yousuf Gilanis permisjon. Hva tenker du om mottakelsen han har fått da han returnerte?

– Vi har et problem med tilliten til systemet i Drammen kommune blant vanlige folk. Uavhengig av skyld i det ene og det andre, mener jeg det er gode grunner til at dere og publikum stiller store spørsmål, og jeg tror ikke det er enkelt å komme inn og skape tillit som varaordfører igjen med hans ballast. I den rollen må man være åpen om sin situasjon og kollegial mot bystyret, da kan man ikke ha bestemt seg for noe og vente med å offentliggjøre det. Det er ikke å vise respekt for verken bystyret eller innbyggerne.

LES OGSÅ: Gilani tilbake som varaordfører søndag

LES OGSÅ: Åpen skittentøyvask i Drammen Venstre

Tror du det blir utbygging på Marienlyst?
– Dette må Venstre avklare. Gilani er jo fortsatt medlem, og gruppeleder er ikke enig med ham. De må kjappest mulig avklare om de holder seg til samarbeidsavtalen eller ikke.

Hvordan vil du påvirke Sylvi Listhaugs linje i innvandrings- og integreringspolitikken fra forrige periode?

– Jeg ser ikke noe behov for å påvirke Sylvis linje i innvandringspolitikken. Hun har vært god og helt nødvendig, men vi har alle forskjellige måter å jobbe på.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Mange forventer nok en politisk bok her – det er det ikke. Bokserien som har betydd mest for meg var om Davy Crockett. Den skapte en enorm villmarksinteresse som jeg har fortsatt. Jeg tror jeg arva bøkene av storebror.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å nå mål, både små og store. Man har jo målsettinger både i jobb og privat, og å være bevisst på det og glede seg over å lykkes, må være lov.

Hvem var din barndomshelt?

– Kommer ikke unna Davy Crockett.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det jeg har begynt å sette pris på, er å ta med en god flaske vin eller to og dra på telttur i marka, gjerne helt alene og hygge meg ved et bål. Det kan være i drammensmarka eller i Eggedal, slik som i helga etter valget.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har vært i én demo i hele mitt liv. Det var for Israel i 2008, jeg mente de ble fryktelig galt behandlet av regjering og media. Det endte i et alvorlig slagsmål midt i Oslo, hvor en stor motdemonstrasjon skapte krigslignende tilstander. Et sammenstøt venstresiden bør være svært lite stolte av.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– I går havna jeg hvert fall i heisen, med Erna Solberg. Praten gikk, men om praktiske ting og i korte strofer. Vi var enige om at ting funker.