«Termowood har utviklet et nytt miljøvennlig elementmodulsystem i tre for bolig, hytte, næringsbygg og rehabilitering, som tilfredsstiller fremtidens miljø og energikrav til en konkurransedyktig pris. Produktene bidrar til bedre inneklima og mindre forbruk av plast, og er testet i samarbeid med Norsk Treteknisk Institutt og i dialog med SINTEF», skriver Bygg Reis Deg som står bak nominasjonen av Termowood til Innovasjonsprisen 2017.
Bygg Reis Deg er Norges største møteplass for byggenæringen.
Byggeklosser
Termowood har hovedkontor på Union Brygge i Drammen, og bak firmaet, står gründeren Henning Thorsen. Han forteller ivrig om den nye teknologien han har tatt patent på for bygging av trehus – basert på en slags «byggeklosser» som er så enkle å sette sammen, at hermansen nærmest kunne bygd husene selv, ifølge Thorsen.
– Vi bygger alt fra hytter og hus til fleretasjes bygg. Du kan bygge opp til fem etasjer med denne teknologien som bærende konstruksjon, og ytterligere etasjer som utfyllingselementer ved annen bærende konstruksjon, sier han til Dagsavisen Fremtiden.
Teknologien kan minne litt om god gammeldags lafting, men er videreutviklet et godt stykke.
– Det som er unikt, er at vi har fått godkjent av SINTEF at vi kan slippe å bruke dampere og plast, sier Thorsen.
Seks ansatte
I dag har drammensfirmaet seks ansatte, med fire i Hurdal og to i administrasjonen i Drammen.
– Vi har planer om å vokse til rundt 30 ansatte, med rundt ti ansatte i Drammen, sier gründer Thorsen, som før helgen fikk besøk av Venstres toppkandidat til stortingsvalget i Buskerud, Rebekka Borsch, og en delegasjon fra partiet, som har latt seg imponere av det drammensbedriften holder på med.
Termowood ble opprettet i 2012, og har i dag patent i sju europeiske land. Bedriften driver produksjon i Hurdal, nord i Akershus, mens administrasjonen altså ligger i Drammen.