Nyheter

Hedret på landsmøtet

Johan Buttedahl (81) var yngstesønn på Lier-gården og ble ikke bonde. Lørdag mottok tannlegen og Senterpartiveteranen partiets høyeste utmerkelse for sin innsats på grasrota.

Den tidligere politiker og stortingsrepresentant (Sp) og fylkestannlegen Johan Buttedahl (81) ble i helgen tildelt Senterpartiets øverste hederspris, Såmannstatuetten på partiets landsmøte i Trondheim.

– Jeg ble nesten stum og litt rørt, det var jo fantastisk, det pleier å være ledere og parlamentariske ledere som får denne prisen, men i år hadde de altså funnet ut at en fra grasrota skulle få den, og det var stort. Vi ble hyllet på en fantastisk måte med applaus midt under middagen.

Visste du noe på forhånd?

– Jeg hadde fått nyss om det en tid i foveien, ja. Og så måtte jeg jo si noen ord selv også. Men jeg ville ikke holde noen politisk avskjedstale, de har jeg hørt så mange av på de 20 landsmøtene jeg har vært på, så jeg hadde en takketale hvor jeg takket de som satt i hederskommite, sentralstyret og landsmøtet. Jeg takket Senterungdommen hvor jeg er æresmedlem, og da var det full jubel, og så takket jeg gruppesekretarieatet. Og så takket jeg min egen familie, jeg har vært for beskjeden til å fremheve dem tidligere. Sønnen vår Harald var forresten der under middagen i helgen. Jeg har kone og tre gutter som har holdt ut med en ektemann og en far som var veldig opptatt. I programmet heter det at Senterpartiet vil styrke familievernet og da jeg fikk telefon fra kona mi, Anna Karin, sa hun: «Da kommer du vel hjem i morgen tidlig!». Og det gjorde jeg, tok 8-flyet søndag morgen, ha-ha.

Hvordan ble du interessert i politikk?

– Jeg er født før krigen og oppfostret med Bondepartiet, som det het den gangen, og med Nasjonen. Far var også aktiv politiker i Buskerud Bondeparti, og æresmedlem. Jeg er oppvokst på gård og bodde i Lier i 30 år, men som yngstemann måtte jeg finne på noe annet, og det ble tannlege, en tilfeldighet. Etter plikttjenesten søkte jeg jobb i Hokksund, vi skulle egentlig tilbake til Lier, men nå har vi bodd i Hokksund i 51 år.

Skal du være med i valgkampen?

– Vi får vel se, det er mange som har spurt om jeg vil, hvis helsa holder, er det ikke sånne gamle folk sier, da, ha-ha. Per Olaf er i alle fall en glitrende kandidat, så får vi se, partiet gjør det jo rimelig godt.

Du er aktiv i lokalmiljøet, hva er din motivasjon?

– Da jeg sluttet på Stortinget og etterhvert som fylkestannlege tenkte jeg at det gikk an å gi noe tilbake, vi har alltid hatt det bra her. Flere andre med meg har vært litt lokalaktivister og bidrar til at ting blir enda litt bedre rundt oss. Allsang på Eikertun for eksempel, som vi har hatt i mange år, hver siste tirsdag i måneden.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Robinson Crusoe, Bondefortellinger av Bjørnstjærne Bjørnson, og nå på eldre dager Det nye testamentet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å ha det godt og at familien trives og at vi er friske, da er jeg i godt lune.

Hvem var din barndomshelt?’

– Thor Heyerdal og skihopper Hans Bjørnstad, verdensmesteren fra Lier.

Hva er du villig til å gå i demonsrtasjonstog mot eller for?

– Første gang jeg gikk var i 1956 Ungarn-oppstanden, den andre var mot EF, der stiller jeg opp igjen, den tredje var «Øvre Eiker viser ansikt», og den gjorde nok mest inntrykk fordi det var i lokalmiljøet.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Jonas Gahr Støre, snakke med ham om alt som rører seg i politikken, han har fine holdninger.

Mer fra Dagsavisen