Nyheter

Brukte penger på inkassokrav

Drammen Ungdomsklubb har brukt grasrotpenger fra Norsk Tipping til å betale inkassoregninger på mange tusen kroner. – De har hjulpet meg veldig, sier Christopher Bjørkli.

Dagsavisen Fremtiden skrev for tre uker siden om Drammen Ungdomsklubb som over tre år har mottatt 630.000 kroner fra grasrotordningen til Norsk Tipping. I 2016 mottok ungdomsklubben 243.000 kroner.

Etter Dagsavisen Fremtidens oppslag startet Lotteritilsynet tilsyn for å se om reglene til grasrotordningen blir fulgt. Ungdomsklubben har nå levert dokumentasjon på hva pengene har gått til etter at tilsynsfristen gikk ut 2. februar, dokumentasjon som Dagsavisen Fremtiden har fått innsyn i.

Inkasso og mat

Årsregnskapet og bankoverføringer viser at pengene blant annet er brukt til å betale inkassoregninger, bowlingbesøk og mat på Rema 1000.

25.000 til Alektum inkasso AS.

39.500 til Lindorff Obligations AS.

Flere overføringer til Rema 1000 på over 1.000 kroner.

680 kroner til Bowling 1 Drammen.

– Vi prøver bare å hjelpe ungdommer som sliter. Vi gjør en jobb der Nav ikke strekker til, sier styreleder i Drammen Ungdomsklubb, Hassan Ramezani.

– Vi har hjulpet folk som ikke kunne betale for seg, men som nå har fått seg fast jobb og bidrar til samfunnet. Det er ikke sånn at vi har tatt pengene selv, sier han videre.

– Hvordan kommer dere i kontakt med folk som trenger hjelp?

– Noen hører om oss og kommer for å spørre om hjelp. Andre møter vi gjennom felles bekjente, sier Ramezani.

– Mistet lysten

Christopher Bjørkli forteller at han har fått viktig hjelp fra ungdomsklubben.

– De har hjulpet meg med husleie, mat på bordet og strømregninger. Uten den hjelpen kunne det gått verre for meg. Jeg var i en kritisk periode uten noen inntekt. Det var vanskelig å betale regninger og jeg fikk inkassovarsler, sier han.

– Man mister litt lysten til å gjøre noe med det også, men da jeg fikk hjelp fikk jeg også livsgleden tilbake. Det er faktisk andre som bryr seg for at jeg lykkes. Nå har jeg fast jobb og har kommet meg på beina.

– Hvordan kom du i kontakt med ungdomsklubben?

– Gjennom felles bekjente. Den daglige lederen lurte på om jeg trengte hjelp og jeg takket fint for det.

Vil ikke bli kjent

Da Dagsavisen Fremtiden jobbet med de første sakene om ungdomsklubben snakket vi med flere personer innen frivilligheten og ungdomsarbeid som aldri hadde hørt om Drammen Ungdomsklubb. I forskriften til grasrotandelen står det at mottaker skal «være tilgjengelig for et bredt spekter av mennesker».

– Vi har ikke noe behov for å bli kjent i offentligheten, vi vil bare hjelpe. Nå vurderer vi å snakke med kommunen om et mulig samarbeid, sier daglig leder i ungdomsklubben, Hamid Ramezani.

Ungdomsklubb og spillekiosk

Drammen Ungdomsklubb har besøksadresse Tollbugata 11. Det er også adressen der Strømsø spillekiosk holder til, som Hassan og Hamid Ramezani driver sammen. Kiosken er kommisjonær for Norsk Tipping.

– Det er ingen sammenheng mellom kiosken og ungdomsklubben, det må ikke folk tro. Tollbugata 11 er bare en formell adresse for ungdomsklubben. Vi synes det er bedre å bruke pengene på å hjelpe folk enn å betale en dyr husleie hver måned bare for å ha et lokale, sier brødrene.

Ingen av dem ønsker bilde av seg selv i avisen. Lotteritilsynet skal gå over dokumentasjonen og avgjøre om de gjør noe videre etter tilsynet.

Mer fra Dagsavisen