Nyheter

Husk Ryghkollen

Togsabotasjen ved Ryghkollen øst for Mjøndalen 7. oktober 1943 har omsider fått sitt minnesmerke.

Bilde 1 av 4

For 73 år siden i går var et tog på vei vestover da det ble sprengt ved Ryghkollen utenfor Mjøndalen. De midterste vognene med tyske soldater veltet delvis ut i elva. Noen ble drept, mange havnet på Drammen sykehus.

På merkedagen for aksjonen kunne et helt nytt minnesmerke avdukes fredag. Relieffet i bronse, stål og glass er vakkert og stilformet utført og formet av skulptøren Merete Sejersted Bødtker, og festet på en bauta av en lys bergart.

Flere hundre kom

Avdukingsseremonien foregikk fredag ved stasjonsbygningen i Mjøndalen. Flere hundre mennesker var møtt fram for å overvære begivenheten. Etter det hvite og grå håret hos mange, var det tydelige at dette var noe som opptok eldre mjøndølinger og andre som var kommet for å se og høre hva som ble sagt ved bautaen.

Det er Eiker historielag som har tatt initiativet til reisingen av dette minnet ved lederen Sissel Ek og Ståle Berdal, arrangementskomiteen.

Også Sivle

Kunstneren slapp til og gjorde rede for sitt arbeid. Det er for øvrig samme Merete Sejersted Bødtker som har laget Sivle-statuen utenfor biblioteket i Drammen.

Ordfører Bent Inge Bye avduket bautaen, og sa noen velvalgte ord at vi aldri måtte glemme, men alltid huske det forferdelige som skjedde en gang for lenge siden, den gang landet var okkupert av fremmed makt.

Et lite apropos til Dagsavisen Fremtidens lesere med god hukommelse: I januar 2015 kunne vi illustrere byhistoriespalten med hittil ukjente bilder av sabotasjen – tatt av en tysk soldat som tjenestegjorde ved en hestetransportavdeling forlagt til Konnerud. Han fotograferte på ulykkesstedet og satte siden bildene inn i sitt private fotoalbum. Senere ble albumet kjøpt på nettauksjon av Michael Stokke. Opphavsmannen selv er fremdeles ikke kjent.

Osvaldgruppen

Så hva skjedde videre, etter aksjonen denne oktoberdagen?

Tyskerne slo full alarm og innførte sivil unntakstilstand, tok over 60 gisler. Fem av dem ble henrettet på Trandum oktober-november 1943.

To steder i vårt fylke led denne skjebnen: Eiker og Norderhov/Hønefoss på Ringerike. Begge steder var det Osvald-gruppen som sto bak sabotasjene som utløste unntakstilstand og henrettelser fra tyskernes side. Etter den kalde krigen er Osvaldgruppen kommet til heder og verdighet, kommunister som de var.

Det var på høy tid.

Mer fra Dagsavisen