Nyheter

– Har SV lest hele planen?

Det var tendenser til munnhuggeri mellom SV og Høyre da den nye kvalitetsplanen for barnehage og skole ble behandlet i bystyret.

Noen ganger lurer jeg på om de som tar ordet har lest hele planen like grundig som vi som sitter i komiteen. Min bekymring er at den er veldig ambisiøs, sa Kristin Haftorn Johansen (H) da bystyret behandlet Læringsløp Drammen tirsdag kveld.

Læringsløp Drammen er den nye kvalitetsplanen for barnehage, skole og oppvekst i Drammen kommune. Som Dagsavisen Fremtiden skrev tirsdag, har både SV og Utdanningsforbundet vært kritisk til det de mener er intensjoner om å måle barnehagebarns språkferdigheter.

– Utdanningsforbundet er opptatt av å ivareta den nordiske barnehagetradisjonen hvor barn lærer gjennom lek. Vi mener det må stilles klare krav til barnehagens arbeid, ikke til barnas prestasjoner, uttalte kontakperson for barnehage i Utdanningsforbundet i Buskerud, Kari Rusten.

Tillit til barnehagelærerne

Lene Aure Hansen (SV) holdt et flammende innlegg mot å pålegge barnehagene i Drammen å kartlegge barna med TRAS. Det er et kartlegginsverktøy av språkutviklingen til barn mellom to og fem år. SV mener kvalitetsplanen vil føre til at barnehagelærerne ikke selv lenger kan velge hvilket kartleggingsverktøy de ønsker å bruke.

–  Det står noe om tillit til barnhagelærere i planen. De har en god og grundig opplæring i å vurdere hvert enkelt barn. Nå legger vi opp til at vi skal bestemme det for dem. Det er ikke et signal om at vi har tillit til sektoren, sa Hansen.

Hun viste også til at det er godt dokumentert at TRAS ikke er egnet til å kartlegge tospråklige barn.

– Det virker som man tror at bare man måler resultater, så blir kvaliteten høyere. Men man må jobbe for at resultatene skal komme, påpekte Hansen.

Barnehagene må ha nok folk på jobb som har nok tid til barna. Drammen en av kommunene i landet med lavest bemanning i barnehagen. Hvem skal gjøre jobben med å utvikle barnas språk?

Krav til de ansatte, ikke til barna

Det var etter dette innlegget at Kristin Haftorn Johansen stilte spørsmål ved SVs evne til å lese.

Noen ganger lurer jeg på om SV har lest kapittel fem. Komiteen ønsker å være tett på utvikling av prestasjonsindikatorer, påpekte hun.

I planen står det at resultater fra TRAS-kartlegging skal brukes som en prestasjonsindikator. Både SV og Utdanningsforbundet tolker dette som at barnas språkutvikling skal måles og rapporteres. Det var ikke riktig, ifølge Johansen:

– Dette skal bidra til kompetanseutvikling hos de ansatte slik at de blir mer oppmerksomme på ulike fremgangsmåter. Vi skal stimulere de som jobber i barnehagene til å forstå hvordan de kan nå barna på en best mulig måte, sa hun.

– Usaklig av Høyre

– Det er usaklig å si at vi ikke har lest hele planen. Vi har lest hele planen, og det som står er ikke alltid veldig klart, mente Lene Aure Hansen.

– Vi oppfatter at det skal være komptansebeskrivelser for barna, og ikke for de ansatte. Det står i planen at barna skal jobbe med språk i språkløyper.

Flere partier ville utsette behandlingen av Læringsløp Drammen til høsten. Da kommer det en ny stortingsmelding om skole. Utsettelsesforslaget ble imidlertid nedstemt, men Ap fremmet to forslag som fikk enstemmig støtte.

Hele bystyret støttet at prestasjonsindikatorene skal drøftes løpende med virksomhetsledere og komiteen. I tillegg skal planen være i tråd med Stortingets nylig vedtatte barnehagepolitikk.

– Politikerne hadde bestemt seg på forhånd

Representanter fra Utdanningsforbundet fikk med seg bystyrets behandling av Læringsløp Drammen. De hadde håpet på en utsettelse av saken, men var alt i alt fornøyd med resultatet.

– Med endringene som Ap foreslo, ble ikke dette så verst, mener Kari Rusten.
– Mange av politikerne hadde gjort seg opp en mening på forhånd, og ville ikke høre hva vi hadde å si. Det er ikke TRAS vi er imot, men TRASing av alle barn.
Rusten ser nå frem mot det videre arbeidet med den lokale rammeplanen for barnehagene i Drammen:
– Det viktige framover blir konkretisering av planen. Der forventer Utdanningsforbundet å bli involvert, sier hun.

Mer fra Dagsavisen