Nyheter

– Kommunene svikter de unge

Fireårig helsefagutdannelse, som gir både fagbrev og studiekompetanse, er blitt en favoritt blant satsende unge. Uten flere læreplasser spøker det for tilbudet.

Bilde 1 av 3

– Hadde det nå enda vært en yrkesgruppe kommunene ikke er så avhengige av i framtida, men fagfolk til helse- og omsorgssektoren vet jo alle at de trenger. Hvem mener de skal utdanne dem? Nabokommunen?

Rektor Anne Johanne Guldvik ved Lier videregående skole er oppgitt. Skolens såkalte dobbeltkompetanseløp har høstet lovord fra praktisk talt alle, men kommunene følger ikke opp med nok læreplasser. Ikke engang til elever fra egen kommune.

Faktisk var dobbeltkompetanse helse- og oppvekstfag det mest populære studieprogrammet blant søkerne til VG1 i Buskerud i 2015. Elevene har høyt karaktersnitt og de fleste ønsker å utdanne seg videre. Skulle de ombestemme seg har de uansett fagbrev, og kan gå rett ut i jobb. De har mye praktisk erfaring, ettersom de er ute i lære noen dager i uka gjennom alle fire år. Det er nesten ikke frafall fra denne utdanningen.

Svært få plasser

– Vi er strålende fornøyde med jentene, som er høyt elsket av brukerne. De er så flinke og ambisiøse, noe helt annet enn vanlige lærlinger. Og skolen følger tett opp, sa avdelingsleder Brit Nesset, ved Spikkestad bo- og aktivitetssenter, da Dagsavisen Fremtiden besøkte to av Lier-lærlingene i fjor vår.

Men alle strålende tilbakemeldinger til tross – kommunene tilbyr på langt nær nok lærlingplasser til høstens kull.

Rektor Guldvik opplyser at blant ungdommene de nå sitter igjen med, av totalt nesten 50 søkere, kommer sju fra Drammen, fem fra Lier, fem fra Hurum og Røyken og en fra Nedre Eiker. Foreløpig har Drammen kommune sagt de har plass til to av disse lærlingene, mens Lier tar fire. Nedre Eiker tar ikke imot noen av disse lærlingene i år, Røyken har ikke helt bestemt seg og i Hurum avgjøres spørsmålet i dag.

Ikke gitt seg

Guldvik har frist til i morgen på å skaffe nok plasser, men har ikke gitt opp håpet.

– Jeg har markert meg som en rektor som satser på yrkesfag og det vil jeg fortsette med. Jeg er ikke kjent for å gi meg så lett. Disse ungdommen er verdt å kjempe for. De er så motiverte. Å skulle melde ifra til elever og foresatte i morgen, om at vi likevel ikke kan sette i gang denne klassen i år, er absolutt siste utvei, fastslår hun.

Inkludert lærlingplasser i Asker og ved de private bedriftene Aleris i Asker og Villa Skaar i Sylling, gjenstår det fortsatt å skaffe til veie fem eller seks plasser til.

Ikke kapasitet

Lærlingkoordinator i Drammen, Dag Amundsen, påpeker at det er stor forskjell på å ta inn en lærling på fulltid, som er ferdig med to års teoriundervisning, og å tilrettelegge for en deltidslærling, som nettopp gikk ut fra ungdomsskolen.

– Hvorvidt de har toppkarakterer i matte og engelsk er ikke så viktig i forhold til egnethet, faglig progresjon og gode kommunikasjonsevner, sier Amundsen.

Nedre Eiker sa tidlig ja til lærlinger fra dobbeltkompetanseløpet i Lier, siden de mente opplegget kunne bidra til å redusere frafallet.

– Dessverre har vi ikke budsjett til å kunne ta inn flere i år. Vi har allerede seks lærlinger fra dette utdanningsløpet og vil høste mer erfaring før vi tar inn flere, forklarer personalsjef Jan Tore Skjørshammer.

Røyken har så langt vurdert at de ikke har kapasitet til å ta inn lærlinger fra det fireårige løpet denne høsten. Kommunalsjef Sveinung Kvamme sier dog at ny handlingsplan for lærlinger utarbeides nå. Endelig beskjed ventes 19. mai.

En investering

I Hurum ønsker virksomhetsleder Trond Døviken gjerne å ta imot lærlinger fra den fireårige helsefagutdanningen. Hvor mange de har kapasitet til avgjøres i dag.

Også i Lier er tonen positiv:

– Jeg skjønner at ikke alle mener to dager i uka er helt enkelt, når man er vant med lærlinger på fulltid, men for oss betyr det bare at vi kan ta inn flere, sier HR-rådgiver Katrine Wahl.

Hun forteller at kommunen vil ta imot fire helsefag-lærlinger og én fra kontorfag fra høsten av.

– Ingen forkleinelse for vanlig yrkesfaglig utdanning, men der har vi også de skoleleie og trøtte. Her snakker vi om å investere i framtidig rekruttering av ressurssterke folk som står på og vil, mener Wahl.

Mer fra Dagsavisen