Nyheter

Ingen ild i tørt gress

– Sist uke hadde vi seks, sju tilløp til gress- og skogbranner, fra bål på skauen og bråtebrenning, forteller brannmann Odd.

Hvem: Odd Ellingsen (55)

Hva: Avdelingsleder forebyggende avdeling Drammensregionens brannvesen IKS

Hvordfor: Før helgen gikk de ut med en advarsel, og frarådet folk å tenne bål på skauen

Kan du fortelle litt om bakgrunnen for dette?

– Fordi det nå er mye tørt gress, og vi er inne i en årstid hvor folk brenner bråte og tenner bål. Det var også meldt tørt vær og mye vind, og det er en svært dårlig kombo. Sist uke hadde vi seks, sju tilløp til gress- og skogbranner, fra bål på skauen og bråtebrenning.

Det er kommet nye regler for å tenne bål. Hva går de ut på?

– Hovedregelen er at det i perioden 15. april til 15. september er forbudt å tenne bål i skog og utmark. Slik var det også før. Men nå har det kommet en oppmykning av denne loven hvor det heter at: «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Med åpenbart ikke medføre brann menes f.eks. at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid». Det krever at folk bruker hue, som det heter på godt norsk, og er du usikker så lar du vær. Vi vil at folk går inn på hjemmesiden vår, leser, fyller ut et skjema og sender inn, dersom de vet de skal tenne opp et bål. Dette er ikke et krav men vi ønsker å ha en oversikt, og meldingen går også til 110-sentralen, dersom det skulle være nødvendig med en avklaring. På den måten unngår vi å tømme beredskap.

Mer om retningslinjer rundt bålbrenning finner du på våre nettsider: http://drbv.no/balbrenning/

Hva er det verste folk gjør. Hva er det stort sett som forårsaker skogbrann?

– Vi sliter mest med at bål blir forlatt uten å være skikkelig slokket. Har det brent en stund, er det varme langt ned i jorda, og det kan blusse opp etter en lang stund.

Og de populære bålpannene?

– Bålpanner henger litt over bakken, men bålpanne og vind er ikke så bra. Da kan det fort spre seg gnister.

Hva med bråtebrenning? Er det lov?

– Bønder har lov, men ikke privatpersoner. Det går på helseforskrifter fra kommunen, og det kan man også lese om på hjemmesida vår.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ken Folletts trilogi fra første og andre verdenskrig og fra den kalde krigen, var veldig lærerike, bra bøker.

Hva gjør deg lykkelig?

– Samle flokken, kona og ungene. Det er ikke ofte vi får til det på grunn av studier.

Hvem er din barndomshelt?

– Mark Spitz, amerikaneren som vant sju gull under OL i München i 1972, en fabelaktig svømmer. Jeg svømte selv i Lier svømmeklubb.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er treg i klesveien, men kona tar heldigvis ansvar på vegne av meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Må bli mot rasisme og fremmedhat, det provoserer meg veldig.

Er det noe du angrer på?

– Kanskje at jeg ikke fulgte den hemmelige drømmen om å bli jagerpilot. Jeg satsa ikke nok, men det er jo ikke sikkert at jeg hadde blitt det.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med biskop Per Arne Dahl. Jeg ville diskutert hans motstand mot homofilt ekteskap. Jeg har alltid syntes Dahl har vært en moderne prest, men er skuffet over hans vilje til å stigmatisere en gruppe mennesker.

Mer fra Dagsavisen