Nyheter

Strømsø-wood

I «Reckless» tok regissør Bjørn Erik Pihlmann Sørensen sitt lokalmiljø ut i filmfestivalverden. Nå gjør han det igjen.

1 av 6

– «Broke» – Take 2!

Selv om det fremdeles er vinterferie, er klasserommet på Marienlyst ungdomsskole fylt av elever med pennal og bøker på pultene. En plaget og akalei tenåring på vindusrekka glaner ut snapper tilbake når læreren ber ham svare. Tung taushet.

– Ok Pia, da fortsetter du!, sukker læreren, i skuespiller Terje Ranes’ skikkelse. Utover replikkene kan man høre en knappenål falle, det er en disiplinert gjeng som etter runder med søknader og audition er castet til å spille inn kortfilm i Drammen. Kamera går mens scenen repeteres.

– Vi ruller!

Konkurs

På signal pakker alle sekkene og går ut. Så kommer de inn, pakker ut på nytt, småprater. De fleste av de unge skuespillerne har ikke lest hele manus, og vet ikke at en av dem har en pistol gjemt i sekken. En millionærfars konkurs er i ferd med å få store konsekvenser for familien til en av jentene, og på skolen starter rykter å spre seg.

– Regissøren har valgt å ikke la oss lese manus, vi skal bare kjenne Pia som en i klassen, forteller Elvira Horvei (15) og Emilie Munk (17). De to unge skuespillerne går til daglig på henholdsvis Årvoll skole i Oslo og Åssiden VGS, og ble kjent med prosjektet gjennom statist.no og filmens nettside broke.no. De forteller at filmteamet har jobbet mye i forkant for å få klassemiljøet så realistisk som mulig.

– Jeg ønsket derfor ikke at «medelevene» skulle vite mer enn man vanligvis vet om hverandre, i virkeligheten, forklarer Bjørn Erik Pihlmann Sørensen enkelt. Som i forrige film er oppvekst i norsk samtid rammen for dramaet, i Einar Sverdrups manus.

Regissøren tar en pause på gangen med innspillingsleder, mens lydfolk med to digre mikrofonstenger tar opp buzzet av stemmer. Både tidligere og ferske studenter ved Danvik Folkehøgskole, nå ferske filmarbeidere, supplerer crewet av erfarne bransjenavn.

– Min daglige jobb med unge talentfulle filmskapere i startgropa gir meg masse positiv energi. Det er ekstra hyggelig at flere ønsker å bidra når jeg selv lager film, sier Sørensen.

Trilogi

«Broke» har så langt fått finansiering gjennom Viken filmsenter, foreløpig med 350.000 kr til produksjon og 25.000 kr til utvikling. Fond for Lyd og Bilde har tildelt 150.000, og også Lychefondet har gitt tilskudd til produksjonen som det lokale selskapet Pihlmann Films står bak. Drammen kommune har gitt 20.000 kroner i støtte.

– Det er to gode grunner til å lage film i Drammen, for det første at det er så utrolig mange flotte locations, og for det andre at jeg bor og jobber her og liker mangfoldet, sier Pihlmann Sørensen.

«Reckless», den første av det som etter planen skal bli en drammensfilmet kortfilmtrilogi, er nå tilgjengelig på iTunes.