Nyheter

Siste dag i kiosken

Hver onsdag og lørdag har en gjeng lokale karer sett travløp på bakrommet i Candy Mix-kiosken på Solbergsenteret. Nå går eierne av med pensjon.

– Hei Anne, hilser Arne Norbom (68), som er på fornavn med de fleste som er innom.

Kunden ved navn Anne klemmer både ham og kona Ingrid Norbom (68).

– Det blir ikke det samma, fastslår hun oppgitt.

En eldre dame spør bekymret om hva i all verden hun skal gjøre framover, nå som kiosken overtas av andre.

For kiosken ekteparet Norbom startet for 22 år siden er mer enn en kiosk, den er et sosialt samlingspunkt. Nå er folk bekymret for at det hele går tapt.

Møtes hver uke

Arne og Ingrid beroliger så godt de kan, for ikke bare skal barnebarnet Andreas fortsatt stå i kassa, men de selv kommer nok også til å være mye innom – i hvert fall den første tida. Den nye eieren er da heller ingen fremmed, det er han som driver kafeen ved siden av som overtar.

– Vi har jo en fast gjeng, som har vært her helt siden starten. De ser travløpene her onsdag og lørdag ettermiddag. Onsdager blir jeg her til 21.30, så gutta får sett ferdig siste løpet, selv om vi egentlig har stengt. Også serverer jeg litt kaffe og litt attåt da vet du. Det er veldig koselig, så nå er de litt redde for at dette fellesskapet blir borte, forklarer Arne.

Han forsikrer imidlertid om at han nok skal være til stede både onsdager og lørdager en god stund framover også.

– Eneste forskjell er at nå kan jeg dra hjem når jeg sjøl vil.

Vant 20 mill

Veggen bak disken er mer eller mindre tapetsert med premiebevis. I årenes løp har kioskkundene vunnet pengepremier for til sammen cirka 70 millioner. Største enkeltsum var på nesten 20 millioner, til to kunder som hadde levert travbong sammen.

– De satt her og så på løpene på TV, da det gikk opp for dem at de hadde vunnet over ni millioner hver. Det ble både latter og tårer den kvelden altså, minnes Arne.

Gode år

Nyttårsaften er imidlertid siste arbeidsdag for ekteparet, som i flere år selv sto i kiosken sju dager i uka. Da omsetningen tok seg opp, og de fikk en ansatt ble det etter hvert seksdagers uke. Det er bare de aller siste årene de har kunnet gå ned til femdagers uke. Til tross for et skyhøyt antall timer tilbrakt i kiosken, har Arne bare gode erfaringer å fortelle om.

– Det har vært helt fantastisk. Så masse trivelige kunder og stadig økende omsetning. I dag ligger vi på rundt 16 millioner. Så jeg kommer nok til å være her en del fortsatt. Det er ikke egentlig så mye annet som interesserer meg. Det ligger litt her det vet du, sier Arne Norbom, og klapper seg over hjertet.

Mer fra Dagsavisen