Nyheter

Ble slengt inn

Personstemmer gjør Aps nye bystyregruppe yngst og mest feminin - om man ser bort fra enkvinne-gruppa til Sp.

Bilde 1 av 4

Søndag kveld gikk Karoline Soot (21) og AUF-vennene en siste runde i mørket blant naboenes postkasser. Små løpesedler oppfordret til å gi Soot en personlig stemme. Om det er over 6.000 husbesøk eller solide skolevalg som gjorde utslaget, visste ikke de unge Ap-representantene som møtte i formannskapssalen i går, men at innsatsen ga resultater, var klart.

Soot fikk 347 personstemmer og 48 slengere, og gikk dermed rett inn på fast plass i det kommende bystyret. Også Lina Strandbråten (20) og Victoria Øverland (18) fikk solid med kryss som fortrengte andre kandidater, og kommer sammen med Andreas Brandt (23) til å sørge for at drammenspolitikken ikke forgubbes.

– Nå skal vi få fart på ny Konnerud-nedføring, lo Soot, som i likhet med flere nye i Ap-gruppa bor i Nybyen.

Krysset ungt

– Vi har stått på hele valgkampen og gjennomført et fenomenalt skolevalg, sa Brandt som en forklaring på den unge maktdemonstrasjonen. Han syntes ikke Høyres liste kunne måle seg med deres.

– Høyres gruppe er eldgammel, og det er først og fremst et tap for Drammen Høyre at de får inn så få unge, sa Brandt, og bedyret at de hadde vært rause med slengere også til Unge Høyre-folk.

På Høyres valgvake sa Christina Mørkve at de unge i Bystyret hadde en avtale om nettopp dette.

– Det ligger an til stort spenn i bystyret. Oss unge imellom har vi vært enige om å krysse ungt, for å få et friskt bystyre, sa Mørkve, som rykket opp til fjerdeplass på Høyres liste, til tross for at hun bor i Brussel og starter perioden i perm. Hun fikk 292 personstemmer og 15 slengere. Victoria Fevik (18) er yngst i gruppa, og den eneste faste som er født på 90-tallet.

Dag Fjeld Edvardsen (H) sto i går fast ved at spennet er godt, og pekte på at 8 av 18 i Høyres gruppe er kvinner. Hele 9 av 15 Ap-representanter er kvinner. Totalt 29.046 stemmer ble godkjent i Drammen dette valget, viser valgstyrets møtebok som ble signert i går.

Mest populære

De mest populære politikerne i Drammen – i eget parti – er:

1. Tore O. Hansen (H): 2.808 kryss.

2. Masud Gharahkhani (Ap): 1.437 kryss.

3. Merete A. Risan (Ap): 582 kryss.

4. Tove Paule (H): 558 kryss.

5. Jon Helgheim (FrP) 446 kryss.

De som får flest fra andre partiers velgere, er Yousuf Gilani (V) med 127 slengere, Sadi Emeci (SV): 122 slengere og Arif Erkök (Ap): 103 slengere.

Klatret

Kjell Arne Hermansen (H) suste rett inn på fast plass med 186 kryss og 21 slengere, antakelig mye takket være sin innsats i Konnerud ILs bandygruppe, som endelig får kunstisbane denne sesongen.

En annen som klatret rett inn i bystyret på personstemmer er Lene Aure Hansen (SV), som med 160 kryss og 29 slengere gikk forbi partiets førstekandidat Rune Kjeldsen, og vil møte fast sammen med Sadi Emeci.

– Det blir en sterk SV-gruppe, doblet og med god kjønnsfordeling, smilte Emeci på vei ut av møtet.

Sps tredjekandidat Tayfun Candogan som Fremtiden skrev om tirsdag, klatret til en første varaplass, med 92 kryss og 34 slengere.

Mer fra Dagsavisen